Online marketing

Micro-influencers: als zij het doen, moet het wel tof zijn

0

Het begint al vroeg. Je kunt misschien nog maar net lopen. Je gaat spelen met een vriendinnetje en pakt een stuk speelgoed. Als je ziet dat je vriendinnetje een ander stuk speelgoed pakt, is wat jij in je handen hebt niet meer interessant. Het enige wat je wil hebben, is het speelgoed dat in handen van je vriendinnetje is. Hier ligt ook de kracht van micro-influencers; bloggers en vloggers die zich richten op een niche.

We willen altijd wat anderen hebben of doen. Of het nu gaat om die ene gave hipster-tas, om dat coole, nieuwe restaurantje in het centrum of de nieuwste iPhone, het maakt niet uit. Moeten we er geld voor neerleggen of een uur wachten voor we naar binnen kunnen? Geen probleem. Want als zij het doen, moet het wel tof zijn.

Tim Hofman is cool

Met die insteek is Hudson’s Bay hun wervingscampagne voor personeel begonnen. Bekend Nederland laat op social media weten dat er vacatures vrij zijn en dat mensen zeker moeten solliciteren. Waarom? Niet omdat we denken dat Tim Hofman gaat werken bij Hudson’s Bay. Nee. Maar wel omdat Tim Hofman zegt dat Hudson’s Bay cool is. Althans, dat laat hij toch een beetje doorschemeren door samen te werken met het bedrijf, of niet?

Accepteer cookies

Los van met bekend Nederland samen te werken, wordt er steeds meer gebruik gemaakt van bloggers en vloggers. Zo zetten merken zoals Buddha to Buddha, Adidas en Maybelline social influencers maar al te graag in. Want als de influencer iets leuk vindt, vinden zijn of haar volgers dat vaak ook. Influencers worden gezien als een soort weerspiegeling van de doelgroep, die het merk of bedrijf wil bereiken.

Accepteer cookies

De kracht van micro-influencers

Vaak neigen mensen te kiezen voor een campagne waarbij je een zo groot mogelijk bereik creëert, zodat de (online) zichtbaarheid wordt vergroot. Dat is ook de doelstelling van bovenstaande merken en Hudson’s Bay. Hoe groter het bereik, hoe meer potentiële klanten met je merk of product in aanraking komen. Dit klopt, als je een campagne wil starten om je brand awareness te vergroten. Maar als je een specifiek doel hebt, zoals meer inzetten op engagement of meer interactie creëren, dan kun je beter de kracht van micro-influencers gebruiken.

Micro-influencers zijn bloggers en vloggers die zich richten op een niche. Doordat zij zich focussen op een specifiek segment, hebben ze vaak een minder groot bereik. Daarentegen is de relatie met hun volgers vaak beter. Onderzoek van Markerly toont aan dat (Instagram)accounts met minder dan 1000 volgers gemiddeld van 8 procent likes hebben en 0,5 procent comments. In vergelijking met accounts die meer dan 10 miljoen volgers hebben, ligt dat een stuk hoger. Zij bereiken 1,6 procent likes en 0,04 procent comments.

Voordelen micro-influencers

Door micro-influencers in te zetten, creëer je dus meer engagement en kun je je beter onderscheiden ten opzichte van je concurrenten. Wat uiteindelijk voor meer effect zorgt. Daarnaast is het voordeel dat deze influencers:

  • echt gepassioneerd zijn over hun niche
  • zeer betrokken zijn bij hun volgers
  • zelf het werk doen en niet iemand voor hen laat werken
  • zich meer toewijden aan je merk

Bedrijven die je voor zijn gegaan

Het inzetten van micro-influencers is niet nieuw. In 2014 startte HEMA een Bloggers Academy die bestond uit gewone mensen/bloggers die wilden schrijven over de HEMA-lifestyle. De blogs die hieruit kwamen, werden gedeeld op socialmedia-kanalen om een zo groot mogelijk bereik te behalen. Wehkamp volgde dit voorbeeld in 2016 en liet hun eigen doelgroep content maken voor hun healthy lifestyle-rubriek. Zij hebben uiteindelijk vijf micro-influencers een podium geboden binnen hun Wehkamp inspiratieplatform.

Daarnaast zijn uitgeverijen een goed voorbeeld van het inzetten van micro-influencers. Zij versturen boeken naar boekbloggers en -vloggers in de hoop dat er een (positieve) recensie online komt. Tegenwoordig organiseren uitgeverijen steeds vaker blogtours als er een nieuw boek is uitgekomen. De uitgever gaat op zoek naar bloggers die mee willen doen. De bloggers ontvangen een recensie-exemplaar en als tegenprestatie moeten zij een recensie (of ander artikel over het boek) op een bepaalde datum online zetten. De blogger verwijst dan weer naar de vorige of volgende bloggers in de tour. Op deze manier wordt een groot bereik in korte tijd in de juiste niche gecreëerd.

Vind de juiste (micro-)influencer

Als je influencer marketing versimpelt, kun je zeggen dat het mond-tot-mondreclame is of een online review met een gezicht. Het wordt persoonlijker. En dat is nu eenmaal de trend. Er zit alleen één grote ‘maar’ aan. Als de blogger of vlogger puur en oprecht moet zijn, wordt dat ook van het merk verwacht. En nog belangrijker, als je het wil inzetten dan moet er een klik zijn, een match made in heaven. Zodat zowel je merk als de influencer geloofwaardig is.

Om je op weg te helpen, vind je hieronder een kort stappenplan voor hoe je het beste te werk kunt gaan:

1. Bepaal het doel dat je wil bereiken

Wil je meer bereik genereren, dan kun je beter een influencer aanspreken die een groot aantal volgers heeft. Wil je in gesprek gaan met je doelgroep of je doelgroep meer betrekken bij je merk? Dan is een micro-influencer een goede optie. Denk goed na over je hoofddoel en subdoelen. En bepaal op basis van die doelen wat voor soort influencer hierbij past.

2. Selecteer een aantal micro-influencers

Als je hebt bepaald dat je micro-influencers wil inzetten, of een bekende Nederlander, ga dan op zoek naar personen die passen bij de missie en visie van je bedrijf. Wie past bij je merk en waarom? Denk goed na wie een ambassadeur voor je bedrijf kan zijn.

3. Creëer een win-winsituatie

Micro-influencers hebben vaak een duidelijke visie over wat ze willen en hoe ze het willen. Ga in gesprek en kom erachter of jullie bij elkaar passen. Betrek de micro-influencer bij je plan en kom tot een gezamenlijke aanpak. Op die manier creëer je een betere ambassadeur voor je bedrijf.

Denk bij micro-influencers vooral aan de samenwerking en niet aan het verkopen. Wil je nog meer dynamiek? Bind dan meerdere micro-influencers aan je merk en bouw een community op.

4. Blijf in contact

Belangrijk is dat je contact onderhoudt met je influencers. Zorg ervoor dat de koppen dezelfde kant op blijven staan en dat je de dynamiek in de groep behoudt. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat micro-influencers echte ambassadeurs van je bedrijf worden.

Zet influencers in als ambassadeurs

Trend of geen trend, gebruik influencer marketing als een ambassadeur voor je merk en zet het alleen in als het waarde toevoegt. Bedenk wat je wil bereiken met je campagne en wie daarbij past of juist niet. Blijf bij je merk, dan volgt de rest. Zoals de titel van dit artikel al zegt: als zij het doen, moet het wel tof zijn.