Content

De 10 beste intranetten van 2017 wereldwijd

0

Organisaties schakelen steeds vaker externe expertise in bij het ontwikkelen van een nieuw intranet. En gebruikersonderzoek is – terecht! – niet meer weg te denken uit het ontwerpproces. Dit jaar verscheen opnieuw het Intranet Design Annual van de Nielsen Norman Group, met daarin een overzicht van de 10 beste intranetten van 2017 en de belangrijkste best practices dit jaar. En, ook heel leerzaam, wat maakt nou eigenlijk dat een intranet géén winnaar is?

Het lijvige, maar prettig leesbare rapport, werd dit jaar (opnieuw) geschreven door Kara Pernice, Amy Schade, en Patty Caya.

De winnaars van dit jaar

De 10 organisaties met de beste intranetten van 2017 zijn (in alfabetische volgorde):

  1. Bank of America (VS): een financiële instelling die bank-, belegging-, vermogensbeheer- en financiële producten en diensten aanbiedt
  2. Encana Corporation (Canada): een energieproducent
  3. Goldcorp, Inc. (Canada): een goudproducent
  4. Goodwill Industries International, Inc. (VS): een sociale onderneming die opleidingen en trainingen financiert om de kansen van minderheden op de arbeidsmarkt te vergroten
  5. IBM Corporation (VS): een technologie-, advies- en onderzoeksorganisatie
  6. JetBlue (VS): een luchtvaartmaatschappij
  7. Kerry Group plc (Ierland): ontwikkelt smaak- en voedingstechnologieën voor de voedsel-, drank-, en farmaceutische industrieën
  8. Latvijas Dzelzceļš (Letland): een holding met zes dochterondernemingen die spoorweginfrastructuur, transport, bouw, reparatie en beveiliging aanbieden
  9. Santander Group (Spanje): een financiële instelling
  10. Tourism New Zealand (Nieuw-Zeeland): de organisatie die verantwoordelijk is voor de marketing van Nieuw-Zeeland als een toeristische bestemming

De winnende organisaties hebben gemiddeld 100.700 medewerkers, van 160 medewerkers bij Toerisme Nieuw-Zeeland tot bijna 200.000 bij zowel de Bank of America als de Santander Group en ruim 400.000 bij IBM.

Vergelijkbaar met eerdere jaren is de gemiddelde tijd die wordt besteed aan het ontwikkelen van een nieuw intranet slechts 1,4 jaar. Dat valt vooral te verklaren doordat er efficiëntere strategieën (zoals agile) worden ingezet, en doordat er meer dan vroeger sprake is van continue monitoring en verbetering. Een trend die rond 2012 is ingezet.

Waarom zijn dit de beste intranetten van 2016?

Per intranet geef ik de (vertaalde) toelichting uit het rapport:

Bank of America

“Bank of America heeft HR Connect gecreëerd om de online HR-ervaring van medewerkers te vereenvoudigen en te verbeteren en hen te helpen profiteren van alle voordelen die bij de bank beschikbaar zijn. Een sterke sitestructuur, gepersonaliseerde informatie en duidelijk geschreven inhoud creëren een wereldwijd uniforme HR-ervaring.”

Hulp van buitenaf vaak noodzakelijk

Mijn conclusie? Blijkbaar is hulp van buitenaf vaak noodzakelijk om een goed werkende werkomgeving te kunnen realiseren. Daarnaast verheugt het me om te lezen dat er zoveel gebruikersonderzoek wordt gedaan en medewerkers echt en oprecht worden betrokken bij de doorontwikkeling van intranetten. Alleen door het gebruikers te vrágen, of ze iets te laten testen, weet je wat ze nodig hebben, hoe ze denken en waar ze blij van worden. Goed dat dat steeds meer gebeurt en dat daarin op alle mogelijke manieren wordt geïnvesteerd.

Voor nog veel meer inspiratie en best practices raad ik je absoluut aan om dit rapport aan te schaffen. De cases bieden waardevolle inzichten, handvatten om zelf aan de slag te gaan geven inzicht in alle mogelijkheden die intranet biedt. Met een beetje geluk word je ook nog behoed voor de fouten die je voorgangers maakten!