Customer experience

Google Analytics Intelligence: hoe gebruik je het?

0

Google Analytics heeft een kunstmatige intelligentie-functie toegevoegd: Analytics Intelligence. Niet zo’n gekke stap, want Google werkt veel met kunstmatige intelligentie. Denk maar aan het automatiseren van je biedingen/dagbudgetten binnen AdWords of de aangepaste meldingen binnen Analytics over positieve of negatieve gebeurtenissen. Maar hoe gebruik je deze nieuwe functie?

De reacties zijn tot nu toe kritisch, terwijl ik er zelf zeer positief over ben. Je hoeft nu namelijk niet meer een standaard of aangepast rapport te raadplegen, maar je stelt je vraag rechtstreeks aan Google Analytics. In dit artikel leg ik de Analytics Intelligence-functie stap voor stap uit, met name aan de hand van drie praktijkvoorbeelden.

Het is natuurlijk wel heel belangrijk om te weten welke informatie je wil achterhalen. Daarom blijft het cruciaal om vóóraf je website-KPI’s te vertalen naar actiegerichte doelen. Koppel vervolgens hieraan de vragen die je aan Analytics gaat stellen. Door artificial intelligence (AI) kun je vragen laten beantwoorden die van belang zijn voor je (belangrijkste) websiteresultaten. Kortom: hoe krijg je antwoord op je belangrijkste vragen?

Basisbeginselen Analytics Intelligence

Voordat je de Analytics Intelligence-functie gaat gebruiken, is het van belang dat je kritisch kijkt naar je huidige implementatie:

 1. Heb je jouw website KPI’s vertaald naar actiegerichte doelen?
 2. Gebruik je actiegerichte gebeurtenissen die indirect impact hebben op je websiteresultaten?
 3. Gebruik je inhoudsgroepen om de impact van je site-onderdelen op de conversie te kunnen bepalen?

In dit artikel behandel ik stap voor stap de onderdelen die noodzakelijk zijn binnen je implementatie.

Vervolgens kun je de basisbeginselen van Analytics Intelligence leren kennen. Hoe werkt deze kunstmatige intelligentie-functie? De Google Analytics Help-pagina geeft aan dat je gebruik kunt maken van de volgende vraagcategorieën:

 1. Eenvoudige vragen zoals: wat was de conversie afgelopen week/maand?
 2. Vragen over specifieke resultaten: welk kanaal/site-onderdeel is verantwoordelijk voor de meeste conversies?
 3. Vergelijkende vragen over verschillende waarden of perioden zoals: wat was de mobiele conversie in vergelijking met vorig jaar? Wat is het conversiepercentage van AdWords versus SEO?

Enkele tips voordat je hiermee start:

 • Maak gebruik van de aanvullingen binnen de Analytics Intelligence-functie. Een voorbeeld: de beschikbare statistieken en dimensies, inclusief je ingestelde doelen en gebeurtenissen.
 • Maak gebruik van perioden binnen je vraag om vergelijkingen te maken. Een voorbeeld: de AdWords/SEO-conversie dit jaar vergelijken met vorig jaar.
 • Werk van generieke naar meer gedetailleerde vragen. Een voorbeeld: start met de conversie per kanaal en kijk vervolgens naar je conversie per AdWords/e-mailcampagne.
 • En niet onbelangrijk: stel vooral vragen om antwoord te krijgen op onderwerpen die echt impact hebben op je websiteresultaten. Dus geen ijdelheidstatistieken, zoals bouncepercentage/gemiddelde tijd op de site dit jaar, maar wat is je conversiepercentage per kanaal dit jaar?

Wat zijn nu praktische vragen om aan Analytics Intelligence te stellen?

Nu gaan we kijken op welke typen vragen je antwoord krijgt via Analytics Intelligence. Waar vind je de Intelligence-functie? Helemaal rechtsbovenin binnen ieder standaard rapport:

Op welke typen vragen krijg je geen antwoord?

Analytics Intelligence kan helaas niet al je vragen beantwoorden. Voorbeelden hiervan zijn:

 1. “Welke doelen en/of gebeurtenissen moet ik in te stellen?” Ondersteuning bij je implementatie.
 2. “Waarom is mijn conversie/omzet gedaald?” Google Analytics geeft aan dat ze deze functie op een later moment toevoegen aan Intelligence!
 3. “Welke adviezen geef je me om de conversie van de betaalde kanalen te verbeteren?” en “Moet ik meer te investeren in AdWords of Facebookcampagnes?”

Mijn verwachting is dat Google Analytics het laatste type vraag na verloop van tijd zal toevoegen aan Intelligence. Als Google dit advies kan geven, is het natuurlijk een kleine stap om dit te koppelen aan je AdWords-account. Dan beschik je écht over een automatische integratie met AdWords om je ROI naar een hoger niveau te tillen.

Aanvullingen van mij:

 • Op dit moment is het (nog) niet mogelijk om berekende statistieken te gebruiken binnen je vragen aan AI. Lijkt mij geen overbodige luxe om deze praktische functie te kunnen gebruiken binnen je vraag. Een voorbeeld: wat was je checkout-conversie dit kwartaal in vergelijking met vorig jaar?
 • Segmenten kun je helaas ook nog niet gebruiken om context te leggen binnen je vraag. Een voorbeeld: als je klanten laat inloggen op je homepage, wil je deze groep gebruikers kunnen uitsluiten binnen je vraag. Een ander voorbeeld is wanneer je wil weten hoeveel conversies de live chat of je bekeken reviews hebben opgeleverd.

3 praktijkvoorbeelden van Analytics Intelligence

De (on)mogelijkheden van Intelligence zijn natuurlijk interessant om te weten, maar hoe haal je nu actiegerichte informatie uit deze vraag- en antwoordfunctie?

Mijn advies is om je belangrijkste website-KPI’s/doelen te koppelen aan je belangrijkste vragen. Bijvoorbeeld: “Wat zijn de belangrijkste SEO-landingspagina’s qua gebruikers- en conversievolume dit jaar?”

Naast SEO wil je natuurlijk weten hoe je AdWords-campagnes scoren. Voorbeeldvraag: “Wat leveren je AdWords advertentiegroepen (zonder bedrijfsnaam) nu op per geïnvesteerde klik?”

Tot slot gaan we de conversie vergelijken met vorig jaar voor de belangrijkste kanalen. “Is het conversiepercentage vanuit je belangrijkste kanalen gestegen of gedaald?”

Mijn advies is om aan bovenstaande praktische antwoorden, inzichten en actiepunten te koppelen om je conversie naar een hoger niveau te tillen!

Aanvullende mogelijkheden

Dit waren de basisbeginselen van Analytics Intelligence. Ik hoop dat je hieruit inspiratie hebt gehaald om hiermee aan de slag te gaan. Ik denk namelijk dat je als (online) marketeer hiermee veel tijd kunt besparen en dat je eenvoudiger actiegerichte informatie uit Google Analytics gaat halen.

In dit artikel heb ik de vragenfunctie binnen AI behandeld. Naast deze vragenfunctie krijg je ook onvoorziene positieve/negatieve gebeurtenissen te zien. Voorbeeld: de laadtijd op je homepage is verslechterd in de afgelopen maand:

Nu is het van belang dat jij gaat achterhalen of deze informatiegebeurtenis betekenisvol is. Op basis van hoeveel steekproeven is de laadtijd berekend? Mijn advies is om minimaal 100 steekproeven aan te houden, voordat je acties gaat koppelen aan deze melding.

Vervolgens ga je natuurlijk samen met je webontwikkelaar of technisch webanalist onderzoeken waarom de laadtijd op je homepage is verslechterd. Daarnaast geeft Intelligence je ook adviezen over bijvoorbeeld je AdWords-campagnes:

Helaas zijn deze adviezen (nog) niet gebaseerd op basis van onderbouwde informatie.

Bonus: praktijkoefening

Ik kan me voorstellen dat je nu vragen wil stellen aan AI. Daarom adviseer ik je om de basisbeginselen en praktijkvoorbeelden uit dit artikel toe te passen op je eigen account! Daarnaast ben ik natuurlijk ook benieuwd naar jouw mening over AI. Ben je enthousiast hierover of juist kritisch? Ik lees jouw aanvullingen en/of onderbouwde kritische feedback graag bij de reacties!