Social media

6 tips voor de perfecte poll in Instagram Stories

0

Voor wie het toch nog heeft gemist: je kunt via Instagram Stories nu een poll toevoegen aan je foto of video met 2 antwoordopties, waarop volgers kunnen stemmen. Ben jij hier ook vol overgave mee aan de slag gegaan? De functie is nog maar enkele dagen oud, dus er is nog weinig data beschikbaar. Toch kunnen we van alle polls de afgelopen dagen al een hoop leren. Want wat is marketingtechnisch nou slim, hoe houd je het relevant en hoe ga je de interactie aan?

Zo vertelde David Fauske (customer care) van Douchebags – een populair reistassen-merk van de bekende vlogger Jon Olssen – aan mij dat zij ook aan het testen zijn:

As of now, we have not yet made any particular decisions on how we would like to use this tool in our marketing and strategy. We are just trying it out for now, but who knows, maybe it could be something to help us decide as we notice that most of our customers are also followers of our Instagram-account. – David Fauske

Waar moet een goede poll aan voldoen?

Wordt de nieuwe functie een belangrijk instrument in de marketingwereld? Je merkt dat sommige bedrijven nog zoeken naar een goede toepassing. Hoe ga je met zo’n poll om: wat werkt wel en wat werkt niet?

Een goede poll stimuleert interactie, vergroot de betrokkenheid van je doelgroep en creëert binding. Met de volgende tips, handvatten en inspiratie denk ik dat je een eind kunt komen. Volgers van Frankwatching zien in ieder geval potentie!

1. Maak Instagram polls een onderdeel van je digitale strategie

Nu iedereen het heeft kunnen testen, is het belangrijk om goed te kijken of en waar polls jouw bedrijf waarde kunnen bieden. Wil je er graag mee aan de slag? Denk dan goed na over de inzet en maak het deel van een duidelijke strategie!

De afgelopen dagen werden we overspoeld met veel soorten polls, bijna allemaal zonder verhaal of opvolging. Je beloont je volgers zo niet voor hun stem en geeft ze zo ook geen reden om in de toekomst te blijven stemmen. Daar gaat de interactie en betrokkenheid die je graag wil. Gebruik je poll dus niet als eenrichtingsverkeer en input voor jezelf.

2. Geef de stem van je volger waarde

Laat merken dat je open staat voor input van je volgers en dat je die graag wil gebruiken. We zitten voornamelijk op Instagram om vermaakt en geïnspireerd te worden! Met een story vertel je een verhaal. Laat de poll onderdeel uitmaken van dat verhaal, en maak je volgers nieuwsgierig naar het vervolg. Betrek ze bij het proces en laat ze vooral ook het resultaat zien. Dat maakt het stemmen leuk, je volgers raken betrokken en voelen sympathie voor je merk. Maar maak van je polls geen feedbackmachine.

Ben je bijvoorbeeld bezig met het ontwikkelen van nieuwe plannen? Vraag tussentijds eens om de mening van je volgers. Wat vinden ze van het concept?

Maak van je polls geen feedbackmachine.

Uiteindelijk moeten je marketinginspanningen wat opleveren. Wanneer je de nieuwsgierigheid van je volgers hebt gewekt met je poll, kun je volgers bijvoorbeeld perfect naar je website leiden voor het vervolg. Hier is de kans op waardevolle acties, zoals een bestelling of aanmelding, vele malen groter.

3. Ga een stap verder met user generated content

Iedere marketeer of communicatieprofessional droomt van betrokken klanten, die ook nog eens jouw ambassadeurs zijn! Veel volgers zouden graag input leveren aan hun favoriete merk. Een match made in heaven, toch?

Ga aan de slag met user generated content. Laat je volgers content creëren. Daag ze uit! Je volgers gaan actief aan de slag met je merk, raken betrokken en worden jouw ambassadeurs.

Laat je volgers bijvoorbeeld de leukste vakantiefoto met jouw reisorganisatie of het lekkerste recept met jouw producten insturen. De foto’s gebruik je weer in een poll waarop gestemd kan worden. Het recept of de vakantiefoto van de winnaar gebruik je bijvoorbeeld weer in een nieuwe campagne.

4. Speel in op actualiteiten

We hebben allemaal wel een mening en vinden het vaak heerlijk om die te delen. De drempel om te stemmen is laag, want andere volgers zien niet wat iedereen heeft gestemd. Als account kun je wel de individuele antwoorden zien. Of het nou gaat om politiek, voetbal of de aankondiging van de nieuwe iPhone: actualiteiten scoren! De 17 miljoen bondscoaches die ons land rijk is, weten daar wel raad mee.

5. Kijk goed uit voor de valkuilen

Jouw Instagram volgers zijn natuurlijk maar een deel van je doelgroep. Ben je van plan om je volgers mee te laten beslissen via de poll? Bedenk je – zoals Douchebags terecht aangaf – goed of deze groep een goede weerspiegeling is van je doelgroep. Het zou vervelend zijn als jij verkeerde beslissingen maakt op basis van een vertekend beeld.

En blijken je Instagram-volgers een goede weerspiegeling? Je hebt altijd twee groepen in een poll. Zorg ervoor dat je poll geen negatieve reacties oproept bij de groep met de minste stemmen. De 25 procent waar niet naar ‘geluisterd’ wordt, kan nog steeds een hele grote groep zijn. Een effectieve poll gaat dus verder dan het bedenken van een goede poll-vraag, maar gaat eens te meer over het gevolg of vervolg.

6. En het belangrijkste: blijf testen en analyseren

Iedere branche en doelgroep is anders. Wat in de retailbranche geweldig werkt, kan in e-commerce flink tegenvallen. Houd bij een nieuwe poll de tips in gedachten, maar blijf vooral zelf ook testen!

Een ‘succes’ is voor iedereen relatief. Maak dus gebruik van je eigen data. Bereken je eigen interactieratio door het aantal stemmers te delen door het aantal mensen dat je story ziet. Daarnaast krijg je van Instagram nog een heel mooi inzicht: je ziet namelijk hoeveel mensen je story wegvegen en dus niet interessant vinden. Maak ook hier je eigen ratio van.

Analyseer de statistieken van elke poll. Monitor de interactieratio en de ‘wegveeg-ratio’. Heeft je poll een lager interactieratio met relatief veel ‘wegvegers’? Kijk dan (met je team) nog eens goed naar de poll. Waar kan het aan liggen? En nog belangrijker: analyseer je successen ook goed. Welke elementen neem je mee naar je volgende poll? Was het onderwerp gewoon razend populair of werkte een persoonlijk kijkje achter de schermen veel beter dan die inspirerende natuurfoto?

Ieder ‘succes’ is relatief. Monitor de interactieratio en wegveeg-ratio van je poll.

Als we het gedoseerd en strategisch inzetten, kan de poll-functie naar mijn mening een waardevolle tool worden voor organisaties. Laat de poll niet op zichzelf staan, maar geef het een kop en staart. Op die manier kun je de potentie op interactie en binding vergroten.

Een laatste paar tips voordat je aan de slag gaat:

  • Gebruik korte vragen of stellingen. Een story schiet binnen enkele seconden voorbij. Veel tijd om te lezen, kijken én stemmen is er dus niet.
  • Meer tijd nodig of wil je meer laten zien? Met een video heb je 15 seconden.
  • Doseer het aantal polls en houd het relevant.
  • Maak nieuwsgierig en geef het ook een vervolg.
  • Test met emoticons. Niet op iedere poll wil of kun je een glasharde ‘ja’ of ‘nee’ krijgen. Gebruik eens emoticons als antwoordmogelijkheden.
  • Gebruik de app ‘Layout’ van Instagram om eenvoudig twee afbeeldingen naast elkaar te zetten.

Wat verwachten jullie van de polls? De functie is nog heel nieuw, dus ik ben benieuwd of jij nog tips of creatieve ideeën hebt. Ik zou het leuk vinden als je ze hieronder met me deelt!