Social media

Social selling: 3 LinkedIn-basics die je als bedrijf op orde moet hebben

0

Social selling is hot! En het wordt steeds belangrijker voor bedrijven. Bij social selling op LinkedIn moet naast sales ook marketing en communicatie betrokken worden. Gebeurt dat, dan kunnen er mooie synergievoordelen ontstaan. Toch worden er in de praktijk vaak een aantal basale zaken vergeten. In dit artikel daarom drie praktische tips voor marketing- en communicatieprofessionals om een goed fundament te leggen voor de social selling-activiteiten van je organisatie op LinkedIn.

Een stapje terug: waarom social selling?

Voordat we beginnen met onze tips, lijkt het ons goed even stil te staan bij de context. Waarom zouden bedrijven überhaupt moeten investeren in social selling? Drie belangrijke redenen:

 1. Met de juiste tools en technieken kun je veel gerichter en persoonlijker sales verrichten. Met ook duidelijke resultaten tot gevolg! Zo laat onderzoek van Motivaction zien dat de beste presterende salesprofessionals twee uur per dag gebruik maken van social media. Maar liefst 93 procent van hen haalt de verkoopdoelstellingen versus 83 procent gemiddeld. Het onderzoek laat ook zien dat 84 procent van de top-performers met social selling authentieke relaties weet op te bouwen met prospects (versus 61 procent gemiddeld).
 2. Als je social media effectief weet in te zetten, dan zal ook het aantal prospects dat jou benadert (bijvoorbeeld omdat je veel kennis deelt) toenemen.
 3. De privacywetgeving verandert op korte termijn. Vanaf 25 mei 2018 is namelijk de algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Volgens velen dé definitieve doodsteek van koude acquisitie.

Genoeg achtergrondinformatie. Wat kun jij als marketing- of communicatieprofessional doen op LinkedIn om de basis te leggen voor social selling?!

Als je social media effectief weet in te zetten, dan zal ook het aantal prospects dat jou benadert (bijvoorbeeld omdat je veel kennis deelt) toenemen.

1. Company page aanwezig én op orde

Als je als bedrijf aan de slag gaat met social selling en hiervoor LinkedIn inzet, dan is een goede LinkedIn Company Page onontbeerlijk. Het is het visitekaartje van jouw bedrijf op dit platform, maar het is ook de spreekwoordelijke lijm tussen jouw medewerkers en hun netwerken. Ieder bedrijf kan gratis een Company Page oprichten. De content die gedeeld wordt is openbaar toegankelijk.

 • Zorg voor een duidelijke bedrijfsomschrijving. Wat doet je bedrijf? Wat is de unieke oplossing/het unieke product dat je bedrijf biedt? Voor welke (type) klanten? Wat zijn de contactgegevens?
 • Plaats een op maat gemaakte, relevante achtergrondafbeelding op de Company Page. Hiermee onderstreep je je activiteiten en kleur je de Company Page meteen in.
 • Zorg ervoor dat medewerkers het bedrijf goed in hun functie/werkervaring vermelden. Indien goed gedaan, verschijnt het bedrijfslogo en staat deze in het profiel naast de functietitel. De medewerker is hierdoor gekoppeld aan het bedrijf, waardoor bijvoorbeeld ook de resultaten van zoekopdrachten relevanter worden. Bovendien is sinds kort de messenger van LinkedIn geoptimaliseerd. Als je op een bedrijfspagina kijkt, zie je gelijk in het berichtenvenster jouw connecties binnen dat bedrijf en kun je direct een vraag stellen of het gesprek aangaan.

Daarnaast geeft het jouw bedrijf ook nog eens een persoonlijk gezicht op LinkedIn. Alle werknemers zijn terug te vinden en daarmee wordt je bedrijf toegankelijker.

 • Attendeer jouw collega’s er ook op de Company Page te volgen. Het is een beetje vreemd als een (potentiële) klant iets gelezen heeft van/over jouw bedrijf en hij/zij spreekt een medewerker die van niks weet.
 • Deel regelmatig, relevante(!) content. Geen idee wat te posten op je Company Page? Check dan voor de nodige inspiratie en onderzoek van LinkedIn, deze blog.
 • Pin de meest relevante statusupdate vast.

2. Faciliteer!

Zorg ervoor dat je medewerkers helpt met het consistent en professioneel uitdragen van jouw merk. Hier heb je een aantal middelen voor tot je beschikking.

 • Maak twee of drie achtergrondafbeeldingen waar mensen uit kunnen kiezen voor hun persoonlijke LinkedIn-profiel. Veel mensen zijn er trots op voor het bedrijf te werken en anderen hebben weer geen idee wat te plaatsen als ‘header’. Help hen!
 • Om de LinkedIn-profielen van jouw medewerkers te voorzien van meer relevante (bedrijfs)informatie én visueel aantrekkelijker te maken, kun je ook rich media aan hen versturen. Een video bijvoorbeeld, een prikkelende afbeelding of een bedrijfspresentatie.
 • Zorg voor een korte, duidelijke bedrijfsomschrijving die iedereen kan toevoegen bij de functie op het LinkedIn-profiel. Een mooi voorbeeld hiervan zie je hieronder:

experience LinkedIn

Let er wel op dat je medewerkers nergens toe verplicht, maar slechts faciliteert. Een LinkedIn-profiel is en blijft altijd persoonlijk!

Bedenk ook dat dit slechts praktische tips zijn. Als je aan de slag gaat met social selling, is het nog belangrijker is dat je mensen stimuleert, traint en als leidinggevend kader het goede voorbeeld geeft!

3. Laat marketing/campagne- en salesactiviteiten op LinkedIn op elkaar aansluiten

Sales en marketing zijn nauw met elkaar verbonden. Marketingcampagnes kunnen salesactiviteiten enorm beïnvloeden. Uit onderzoek van LinkedIn blijkt dat goede marketingcontent die aansluit bij de interesse en het werkgebied van prospects, voor meer succes zorgt aan saleszijde. Zo zal een kwart van de prospects een InMail via LinkedIn van een salesprofessional eerder beantwoorden als hij of zij geboeid wordt door goede content vanuit het bedrijf.

Zorg dus voor een goede contentmarketingstrategie. Marcel Molenaar, country manager van LinkedIn Benelux, beaamt dat: “Stel je voor, je deelt op LinkedIn als bedrijf een mooi succesverhaal van een klant met daarin één van jouw unieke producten of diensten. Voor een prospect kan dat een feest van herkenning zijn en zorgen voor een zachte landing van een connectieverzoek, InMail of telefoontje van de salesprofessional. En het werkt ook andersom. Het onderzoek toont aan dat mensen (en dus prospects) uit het netwerk van salesprofessionals vele malen eerder geneigd zijn om bedrijfscontent een like, share of comment te geven (147%!). Ook zijn zij tot bijna vijf keer meer geneigd om relevante en interessante content van het bedrijf te delen in hun eigen netwerk. Toch geeft slechts een derde van de LinkedIn-leden die wel eens door salesprofessionals benaderd worden aan dat zij geboeid worden door de content van het betreffende bedrijf op LinkedIn. Hier valt veel waarde toe te voegen als sales- en marketingprofessionals hun activiteiten beter op elkaar afstemmen.

#NextPlay

Heb jij nog andere tips om een goed fundament te leggen op LinkedIn? Of vragen over bovenstaande? We horen het graag!