Content

Cornerstone content: op naar een steengoede positie in Google

0

Wil het je maar niet lukken te scoren in Google? Het creëren van cornerstone content is de heilige graal om jouw concurrenten af te troeven op de zoekwoorden die voor jou het belangrijkst zijn! In dit artikel leg ik precies uit wat het is, benoem ik de voordelen en geef ik praktische tips om je tegenvallende positie in Google te lijf te gaan.

Wat is het?

Cornerstone content, ook wel pillar content genoemd, is – zoals de naam al verraadt – content die de hoeksteen vormt voor je website. Het is de meest belangrijke, informatieve en best geschreven content van je website. Vanaf deze pagina verwijs je naar andere pagina’s met meer informatie over bepaalde onderwerpen. Met een of meerdere van dit soort hoekstenen voorkom je dat het geheel op los zand staat en bezoekers verdwaald raken.

Een van de kenmerken van een pagina met cornerstone content is de grote hoeveelheid tekst. In tegenstelling tot blogartikelen, die meestal niet langer dan 1500 woorden zijn, mag je voor een pagina met cornerstone content gerust tussen de drie- en tienduizend woorden rekenen.

Voor wie is het?

Heb je veel concurrenten? Dan zullen de meeste hun website waarschijnlijk hebben geoptimaliseerd op de belangrijkste zoekwoorden, waardoor het voor jou lastig kan zijn om je met ze te meten. Voor cornerstone content hebben veel bedrijven of zzp’ers echter niet genoeg tijd (en dus geld) of zelfs kennis. Daar zit voor jou de kans!

Als je het geluk hebt dat er maar weinig of geen concurrentie bestaat, hoef je het opzetten van hoeksteenpagina’s niet per se hoog op je prioriteitenlijstje te plaatsen. Toch is het uiteindelijk wel aan te raden. Het helpt je positie te verstevigen en je bent voorbereid op opkomende concurrenten in de toekomst.

Voorbeeld cornerstone content

Aan de hand van een voorbeeld hoop ik dat je begrijpt wat een cornerstone-contentpagina is en wat het doet met de positie van je website in Google. Als we bijvoorbeeld zoeken op ‘seo wordpress’, zijn op het moment van schrijven de eerste twee niet-betaalde resultaten cornerstone-pagina’s.

wordpress seo zoekresultaten

Laten we kijken naar de pagina van de bekendste website: Yoast. Inclusief de inhoudsopgave, links en koppen telt deze pagina bijna 6.000 woorden. Daarnaast zijn er 65 interne links te vinden en 68 externe links die voor een groot deel naar de Engelstalige website (Yoast.com) verwijzen. Dat de pagina zo’n hoge ranking heeft is waarschijnlijk te danken aan onder andere de grote hoeveelheid bruikbare informatie en links. Deze en andere factoren die het succes van een cornerstone-contentpagina bepalen zal ik in dit artikel verder toelichten.

Wat heb je te winnen?

Je kunt een cornerstone content pagina eigenlijk zien als het startpunt voor zowel je bezoekers als de crawler van Google. Cornerstone content levert je (als je het goed doet) de volgende 5 ‘beloningen’ op:

1. Een goed backlinkprofiel

Kwalitatieve en informatieve pagina’s leveren veel links op vanaf andere websites, zeker als je deze volop deelt en promoot als hét startpunt voor mensen die alles willen weten over een bepaald onderwerp.

2. Een lager bouncepercentage

Pagina’s met cornerstone content staan bomvol met links naar dieper gelegen pagina’s in je website. Bezoekers zijn eerder geneigd dieper je website in te duiken als de informatie die je aanbiedt nuttig en relevant is.

3. Terugkerende bezoekers

Als je op de pagina’s uitgebreid de diepte in gaat over het onderwerp en concrete voorbeelden geeft, hebben bezoekers door dat ze echt iets aan je informatie hebben. Mochten ze de volgende keer weer informatie nodig hebben over een gerelateerde kwestie, zullen ze met een volgend probleem of vraagstuk sneller weer bij jou aankloppen.

4. Indirecte hogere conversie

Toegegeven, cornerstone content zal vanwege het informatieve karakter beperkte directe conversie opleveren. Toch is een stijgende conversie op je website inherent aan het groter aantal terugkerende bezoekers dat zo’n pagina oplevert. Als ze wel het producten of de diensten nodig hebben die jij aanbiedt, zullen ze met je cornerstone content in het achterhoofd eerder geneigd zijn om deze bij jou af te nemen.

5. De ‘zegen’ van Google

Uiteraard is Google sowieso blij met je website als er goede content te vinden is. Met cornerstone content geef je de zoekmachine echter het signaal dat je een autoriteit bent binnen je vakgebied en dat bezoekers op de pagina alle informatie kunnen vinden waar ze naar op zoek zijn.

Cornerstone content voorbereiden

Het proces van voorbereiden, inrichten en promoten van een pagina met cornerstone content bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Het selecteren van de belangrijkste zoekwoorden
 • Schetsen van de website- en linkstructuur
 • Kiezen van een geschikt onderwerp
 • Opzetten van de juiste contentstructuur
 • Eindigen met een uitsmijter en CTA’s
 • Regelmatige promotie
 • ‘Vers’ houden van de content

Zoekwoorden bepalen

Voordat je begint met schrijven is het uitvoeren van een nauwkeurig zoekwoordenonderzoek een must. Heb je een website die al geruime tijd bestaat? Dan ga ik ervan uit dat je dat al hebt gedaan en je inmiddels een goed beeld hebt van de zoekwoorden die het relevantst zijn voor je bedrijf. De zoekwoorden die je in de cornerstone content verwerkt zijn dan ook de zoekwoorden waar je de meeste traffic uit haalt en waarop concurrenten ook hun website hebben geoptimaliseerd. Kies er drie tot vijf uit en maak voor ieder zoekwoord een aparte pagina.

Het schetsen en opzetten van de websitestructuur

Omdat de pagina’s die je maakt de hoekstenen van je website zijn, moeten deze vanaf de homepagina met slechts één klik te bereiken zijn. Hiermee laat je ook Google zien wat het belang van de pagina is. Vanaf de pagina’s link je vervolgens naar allerlei subpagina’s die zich richten op long tail-zoekwoorden en nog meer de diepte in gaan over een bepaald onderwerp. Hieronder een voorbeeld van hoe de structuur van je website er dan uit kan komen te zien:

Sitestructuur cornerstone content

Linkstructuur

Als je website al gevuld is met veel content, kun je dit een extra impuls geven door naar je cornerstone content te linken vanaf pagina’s  die al hoog scoren op de betreffende zoekwoorden. Hiervoor is het invullen van de query ‘site:jouwsite.nl [zoekwoord]’ in Google ideaal. De pagina’s die op de eerste pagina verschijnen, zijn de pagina’s van waaruit je moet linken naar de cornerstone content. Met het verwijzen naar je cornerstone content vanaf pagina’s die door Google als belangrijk worden gezien, geef je de zoekmachine het signaal dat de hoeksteenpagina een vooraanstaande pagina op je website is.

Bedenk een killer onderwerp

Zorg ervoor dat je cornerstone content ook evergreen content is. Evergreen wil zeggen dat de informatie die je schrijft jarenlang relevant blijft. Een goede tool om inspiratie voor onderwerpen op te doen én het vinden van long tail zoekwoorden is AnswerThePublic.com. Deze geeft suggesties voor allerlei vragen die door gebruikers in Google over de ingevulde zoekterm worden gesteld en visualiseert ze in een soort woordweb. Je kunt de lijst met woorden vervolgens ook downloaden als een CSV-bestand.

visualisatie-zoekwoorden-AnswerThePublic.com

Het bouwpakket voor een goede structuur

Voor zowel de leesbaarheid als de vindbaarheid van je content is het aanbrengen van een goede structuur in je artikelen broodnodig. Dat doe je met de volgende onderdelen:

 • Prikkelende titel
  In de titel verwerk je het belangrijkste zoekwoord. Dat zet je bij voorkeur vooraan. Maar de titel moet uiteraard ook aantrekkelijk zijn voor de bezoekers van je website.
 • Inleiding
  Als je de bezoeker met je titel hebt verleid om door te lezen, moet je deze nog verder je artikel in trekken met een pakkende inleiding. Gebruik daarvoor korte zinnen, vermijd het herhalen van de titel en probeer in maximaal twee regels de lezer het belang van je artikel te laten inzien.
 • Klikbare inhoudsopgave
  Het gebruik van anchor links (of ankerlinks) bevordert de gebruiksvriendelijkheid van de pagina. Dit zijn links die verwijzen naar een andere plek binnen dezelfde pagina. Ook op de pagina van Yoast over WordPress SEO is dit toegepast. Door een inhoudsopgave met ankerlinks toe te voegen zorg je ervoor dat het eenvoudig is om snel naar een specifiek hoofdstuk van je artikel te gaan. Je past dit op onderstaande manier toe in de HTML-editor van je CMS:
  ankerlink wordpressGebruik je WordPress? Dan kun je met hulp van deze plugin het toevoegen van ankerlinks vergemakkelijken.
 • Bulletpoints
  Zoals je in dit artikel kunt merken, dragen bulletpoints bij aan een betere leesbaarheid van de content. Gebruik deze voor bijvoorbeeld opsommingen en de inhoudsopgave van het artikel.
 • Links
  Links zijn zonder twijfel een van de belangrijkste onderdelen van je cornerstone-contentpagina. Met interne links in het artikel zorg je ervoor dat bezoekers dieperliggende pagina’s bekijken om meer informatie te vinden over een onderwerp, je diensten of de producten die je aanbiedt. Een lager bouncepercentage is het gevolg, als je het goed doet natuurlijk.
 • Oogstrelende visuals
  Een pagina met cornerstone content is allereerst gericht op het informeren van je bezoekers. Maar vergeet afbeeldingen, video en andere media niet! Waar Google houdt van tekst, krijgen bezoekers al gauw de kriebels van een muur van letters. Bovendien zorgt het ook voor meer bounce. Zorg daarom voor een natuurlijke balans tussen tekst en visuele ondersteuning.

Maak je content shareable

Als het goed is heb je met je pagina met cornerstone content een pagina om trots op te zijn en waar bezoekers écht iets aan hebben. Maak het daarom ook zo makkelijk mogelijk om deze te delen. Bij voorkeur doe je dat met een verticale balk met social media-knoppen die meescrollt met de content – iets wat bij een artikel van duizenden woorden geen overbodige luxe is. Voor zo’n balk zijn meerdere plugins te vinden, bijvoorbeeld ShareThis voor WordPress.

‘Go out with a bang!’

Een goede conclusie is de kers op de taart van je cornerstone content. Deze allerlaatste alinea kun je gebruiken om een mooi einde te breien aan het artikel en te vertellen wat je de lezer te bieden hebt. Dit is ook de plek die zich uitstekend leent voor het toevoegen van je call-to-action. Wat is het doel van je pagina, naast een betere positionering in Google? Meer bestellingen in je webshop? Aanmeldingen voor je nieuwsbrief? Verwerk een oproep daartoe in je conclusie. In onderstaand voorbeeld zie je hoe het artikel van Yoast wordt afgerond:

conclusie cta cornerstone content

Promoot je content regelmatig

Om de buzz op je content levendig te houden en de traffic naar de pagina in stand te houden, is het zaak om met enige regelmaat de pagina te delen op social media, in nieuwsbrieven of op fora. Omdat het je belangrijkste pagina’s zijn, promoot je deze bovendien ook met AdWords en Facebook Ads.

Hou het vers!

Zoals ik eerder al schreef is het van belang dat je regelmatig oude content afstoft om er weer fresh content van te maken. En zeker bij cornerstone content is het essentieel dat je deze aanvult of updatet als je nieuwe artikelen of pagina’s op je site plaatst. Daarnaast zijn dode links funest voor je pagina, dus scan regelmatig of alle verwijzingen nog werken.

Bouw verder

De tijd van bejaarde SEO-technieken als keyword stuffing en spam linkbuilding zijn voorbij. Het toverwoord is kwaliteit en Google wordt steeds beter in het herkennen daarvan. Met cornerstone content staat je website als een huis en ontvang je de ‘zegen van Google’. Vanuit je hoeksteenpagina kun je jouw website bovendien uitbouwen tot een platform met autoriteit binnen je vakgebied. Het is de tijd en inspanning meer dan waard!