How to, Verdieping

Hoe een leuke quiz je nieuwe leads kan opleveren

0

Met een online quiz kun je op een speelse manier je content naar buiten brengen. Je activeert je publiek en tegelijkertijd kun je inzichten verzamelen over datzelfde publiek. Dat het je daarbij ook e-mailadressen van je doelgroep kan opleveren, is een waardevolle extra.

Je hebt ze vast al eens in je Facebook-feed zien verschijnen: “Wat zegt je lievelingskleur over je persoonlijkheid?”, “Zijn jij en je partner voor elkaar gemaakt?”, “Wat voor marketeer ben jij? Doe de quiz!”. Quizzen zijn in, BuzzSumo noemde ze al ‘Content Marketing’s secret weapon.’ Mensen delen ze ook nog eens graag. Het is bovendien een makkelijke manier om je bestaande content te hergebruiken. Maar wist je dat zo’n quiz ook een echte lead-magneet is? In dit artikel bespreek ik hoe dat werkt en hoe jij ermee aan de slag kunt gaan.

Een quiz als nieuwe vorm van interactieve content

Op WordPress alleen al verschijnen er maandelijks maar liefst 56 miljoen nieuwe blog-artikelen. Met zoveel input wordt het wel een grote uitdaging om de aandacht van je publiek vast te houden. Sterker nog, amper 55% van de bezoekers op je website blijft niet langer dan 15 seconden hangen bij je geschreven content.

Door nieuwe vormen van content uit te proberen (kijk bijvoorbeeld naar de trends op het gebied van infographics of video-content), kun je opnieuw de aandacht grijpen. Een quiz werkt op dezelfde manier. Dankzij de spel-elementen die aan het format verbonden zijn, zul je sneller en effectiever de aandacht van je publiek vasthouden.

Verdieping en persoonlijke aanpak

Voor ons als contentmakers is het een kans om toch verdieping aan te brengen in je boodschap en om een soort van persoonlijke interactie met de respondenten aan te gaan. Dat persoonlijke aspect kun je bijvoorbeeld bereiken door profielen te creëren waar een respondent in past, of door je klant naar een specifiek onderdeel van je productenlijn te leiden op basis van zijn of haar score.

Carrièrequiz van Brandeis University

Een goed voorbeeld van die persoonlijke aanpak is de quiz die Brandeis University publiceerde om studenten te helpen bij de keuze van hun studies. Je kunt de “Which Career is Right for You”-quiz hier uitproberen. Studenten krijgen op basis van hun resultaat een suggestie voor hun toekomstige carrièremogelijkheden en worden doorverwezen naar de meest interessante opleidingen voor hun profiel. Door respondenten de juiste richting op te helpen, slaagt de universiteit er met deze quiz in om maandelijks maar liefst 125 potentiële studenten te verwerven.

Een quiz is in dit voorbeeld een vervanging voor tal van landingspagina’s en documentatie waar een student zich anders doorheen zou moeten worstelen.

Waarom zo’n quiz wérkt

Iedereen wil stiekem weten of ze een shopaholic zijn of welk soort huis het best bij hun persoonlijkheid past. Of simpel en serieus: welke Frankwatching-training je het meest op het lijf is geschreven op basis van je huidige competenties. 😉

We horen als mens gewoon graag of we ergens goed in zijn, of we ergens bij horen. Op die self-serving bias kun je met een personality-quiz perfect inspelen, omdat het mensen in een bepaalde categorie helpt indelen. Het geeft hen een positieve bevestiging over zichzelf, iets waarin ze zich kunnen herkennen.

Zo’n quiz verplicht je als contentmaker ook om je content in meer “hapklare brokken” op te delen, waardoor gebruikers minder snel afhaken. Het verplicht je ook om je content beter vorm te geven, om het luchtiger en misschien zelfs speelser te maken.

Inzicht krijgen in behoeften van potentiële klanten

Een knap voorbeeld is deze “Find your home-quiz” van Module Housing. (Ter informatie: deze quiz werd als voorbeeld ingekort voor dit artikel – je e-mailadres zal dus niet gebruikt worden. Je kunt ook onderstaande GIF bekijken, red.) Met deze quiz kun je als potentiële klant snel en makkelijk te weten komen wat voor huis het beste bij je zou passen. Daarnaast zijn de antwoorden ook nuttig voor Module zelf. Op basis van het “huis dat het beste bij je past”, kunnen zij de juiste sales-medewerker aan je toewijzen. Deze persoon weet via de quiz welke eisen je stelt voor je toekomstige woning en hij/zij helpt je uiteraard graag in het concreet maken van zo’n bouwproject.

In tegenstelling tot een statische blogpost, kun je door een quiz niet snel even scrollen en dan enkel de samenvatting onderaan lezen. Je zorgt ervoor dat mensen “zacht” door het volledige proces geleid worden, met een beloning op het einde: ze leren iets bij over zichzelf. Het resultaat? Meer mensen die zo’n quiz ook helemaal afronden.

Hot leads

Zo slaagt bijvoorbeeld ook Cloud Sherpas erin om dagelijks tot maar liefst 4 nieuwe hot leads binnen te halen via een quiz op hun homepage. Hot leads zijn in dit geval zeer gekwalificeerde leads, waarbij de kans op conversie groter is. In de eerste plaats geven deze leads aan dat ze een zekere interesse hebben in het product door de quiz in te vullen. En omdat de quiz over een niche-onderwerp gaat (“Hoe bekend ben je met ServiceNow?”) kan Cloud Sherpas de respondenten en hun behoeften categoriseren op basis van hun kennis over de services.

Quizzen zijn dus, naast een vorm van interactieve content ook een uitgelezen kans om een duidelijker zicht op verschillende segmenten in je publiek te krijgen.

Hoe haal je die leads binnen met je quiz?

Met de huidige tools bestaat er geen excuus voor saaie enquêtes of quizzen! Er zijn in bijna elke goede quiz-tool veel nuttige features te vinden die je het leven makkelijker zullen maken. Hieronder een paar tips die je kunt toepassen als je met je quiz leads wil verzamelen.

1. Het oog wil ook wat. Besteed voldoende aandacht aan design

Zorg ervoor dat je design goed zit. Leuk en sober, het mag de aandacht van je quiz-vragen niet afleiden. Dat je misschien geen designer bent, is gelukkig niet langer een probleem. Veel online software biedt gratis design-templates aan en met een beetje Googelen krijg je ontzettend snel inspiratie.

2. Het mag een beetje meer zijn, denk aan multimedia

Afbeeldingen of GIF’jes of misschien zelfs een verduidelijkende video in je vragen, zorgen ervoor dat de hele ervaring “sneller” voorbij gaat en leuker aanvoelt.

Toegegeven, gekke GIF’s of speels taalgebruik zijn niet altijd gepast, maar er is wél altijd ruimte voor een “menselijke” aanpak. Dat brengt me bij de volgende tip.

3. Voer een gesprek

Houd het kort en leg de focus op iets plezierigs. Een quiz of assessment kun je meer zien als een “gesprekje” met je doelgroep, dan dat je je lezer een artikel onder de neus duwt.

Als je de vragen voor je quiz opstelt, houd dan dat idee van een “gesprek” in je achterhoofd. Met de juiste tool is het heel makkelijk om je quiz zo op te bouwen, dat die enorm interactief en bijna “slim” aanvoelt.

4. Houd de aandacht vast met verschillende vragentypes

Door af te wisselen met vragentypes (bijvoorbeeld eerst een meerkeuzevraag, dan eens een ratingvraag of zelfs emoji-vraag), kun je de aandacht van je lezer langer vasthouden. Je vermijdt hiermee de kans dat mensen na een tijdje automatisch gaan doorklikken. Bij elke nieuwe vraag moeten ze even kijken hoe alles in elkaar zit.

Tot zover de basis. Ga nog een stapje verder met de volgende tips

5. Maak gebruik van meer geavanceerde features en personaliseer écht

Met bestaande functionaliteiten zoals piping of skip logic kun je lezers op hun eigen pad door je quiz leiden. Het voelt aan alsof de quiz reageert op de antwoorden die je geeft en zo een meer gepersonaliseerde ervaring biedt.

Piping laat je toe om antwoorden die een persoon gaf, later opnieuw te gebruiken in nieuwe vragen of schermen. Dit GIF’je toont je hoe het werkt:

Skip logic zorgt ervoor dat je alleen maar relevante vragen te zien krijgt. Op basis van een antwoord dat je geeft, word je door de quiz naar opvolgende vragen geleid.


6. Geef iets (en het hoeft niks te kosten!)

Voor je lezer maak je je content waardevoller door iets terug te geven. Een cadeau hoeft geen geldwaarde te hebben. Een coupon met korting, specifieke zelfkennis dankzij de quiz of toegang tot speciale extra content werk net zo goed.

Kijk bijvoorbeeld even terug naar het voorbeeld van Module Housing. Op het einde van de quiz kom je te weten welk huis het beste bij je past. Maar via e-mail ontvangen de potentiële klanten een heel pakket aan waardevolle informatie en extra inzichten. Zonder dat ze daarvoor naar een kantoor gingen of een sales-gesprek moesten aangaan. Perfect!

Door aan je lezers duidelijk te maken dat zij hier het langste eind van de deal in hun handen hebben, overtuig je ze makkelijker om antwoorden en contactgegevens vrij te geven.

7. Trek e-mailadressen met een welgeplaatste vraag

Het kan zo eenvoudig zijn als een vakje waarin je je e-mail moet ingeven. Maar je kunt gerust in een quiz ook eens een open vraag of feedback-vraag toevoegen of mensen een aantal checkboxen laten aanvinken. Door de vraag om een e-mailadres pas aan het einde van je quiz te plaatsen, vlak voor je de score vrijgeeft, verhoog je de kans op een e-mail.

8. Beetje bang voor “frustratie” of afhakers bij het e-mailschermpje?

Je kunt ervoor kiezen om helemaal aan het begin van je quiz duidelijk te communiceren dat je een e-mailadres nodig hebt om de score te bezorgen. Of geef standaard een kort antwoord-/scorescherm zonder e-mail en beloof dat je een “volledige analyse, pakketje op maat, …” kunt opsturen via e-mail. In alle gevallen mag je niet vergeten om een opt-in te voorzien, als je van plan bent om de mailadressen ook later nog te gebruiken voor bijvoorbeeld je nieuwsbrief.

Aan de slag!

Een quiz slaagt erin je blog of homepage op te leuken, je content interactiever te maken én het kan je moeiteloos meer nieuwe leads bezorgen. En nu: aan de slag! Heb je vragen of aanvullingen op dit artikel? Laat het weten via de reactiemogelijkheid hieronder.