How to

Employee advocacy: hoe dan?

0

Employee advocacy is hot. Zoals Annet van Hunen al eerder schreef op Frankwatching, kan goede employee advocacy fantastische effecten hebben op je bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan 561% meer organisch bereik, minder marketingkosten en 8 keer meer engagement bij authentieke posts van medewerkers dan bij ‘casual’ posts vanuit het bedrijf zelf. Als je dit hoort, wil je natuurlijk meteen aan de slag met employee advocacy. De vraag is natuurlijk: hoe krijg je je medewerkers zover? That’s where we jump in!

Wat is employee advocacy?

Waar hebben we het ook alweer over als het over employee advocacy gaat? Bij employee advocacy worden medewerkers ingezet om op een authentieke manier de boodschap van een merk over te brengen. Het liefst op social media. Met employee advocacy kun je dus je netwerk en bereik vergroten, door van je van medewerkers merkambassadeurs en social influencers te maken.

Mocht je nou eigenlijk nog niet helemaal overtuigd zijn van het concept employee advocacy, bekijk dan even deze video:

Accepteer cookies

Benieuwd naar een succes story over employee advocacy? Lees in dit artikel hoe Fujitsu het aanpakte.

Juist, nu wil je natuurlijk direct beginnen. 😉 Hoe kun je aan de slag? Ik geef je een aantal tips.

1. Communiceer de brand identity duidelijk naar je werknemers

Je kunt pas met volle overtuiging ergens voor staan, als je weet waarvóór je staat. Daarom is het belangrijk dat werknemers een ”in-their-bones sense of shared identity” voelen, aldus Carla Johnson (keynote speaker, auteur en storyteller). Pas dan zijn ze een potentiële ambassadeur voor je merk.

De sense of shared identity bereik je niet alleen door een missie en visie op je website te plaatsen en banners in je kantoor op te hangen. Communiceer continu waar je bedrijf voor staat en zorg dat werknemers daar trots op kunnen zijn. Laat je logo, lettertype, kleuren, tone of voice, doelen, waarden en look and feel overal terugkomen.

2. Lever inspirerende content aan je werknemers

Alleen een duidelijke merkidentiteit is niet genoeg. Werknemers zijn mensen en mensen zijn meestal pas bereid tot sharing op sociale media als het ze zelf aanspreekt. Getallen met betrekking tot omzet en winst? Niet echt leuk voor op je Facebook-tijdlijn. Werknemers zullen liever laten zien hoe mooi hun kantoor is en hoe gezellig het er aan toegaat tijdens de vrijmibo! In de video hierboven worden daarvan al wat praktijkvoorbeelden gegeven.

Of neem het Amerikaanse event-marketing bedrijf SpinGo. De contentmarketing-specialist van dit bedrijf zag inderdaad dat werknemers het leuker vonden om online te pronken met de lekkere lunch van het bedrijf dan met de winst. Vervolgens werd met dit idee in het achterhoofd interessante content voor LinkedIn en Facebook gemaakt. Werknemers delen nu bijvoorbeeld door het bedrijf georganiseerde evenementen op Facebook. En kijk naar hun cijfers: 500% meer engagement op LinkedIn en 200% meer op Facebook.

3. Bepaal de emotionele connectie tussen werknemer en merk

Je hebt aansprekende content met een een duidelijke en sterke merkidentiteit. Klaar om aan de slag te gaan met employee advocacy? Nee! De laatste stap is dat werknemers zich op een bepaalde manier emotioneel verbonden moeten voelen met het merk. De gedeelde content zal namelijk door deze emotionele band beïnvloed worden.

Carla Johnson legt uit hoe je ervoor kunt zorgen dat het de emotionele band wordt die jij wenst: werk achterstevoren. Bedenk dus eerst hoe je wil dat werkgevers jou zien en online neerzetten. Ontwikkel vervolgens een strategie die daarvoor gaat zorgen. Dit kan langzaam ‘doorgevoerd’ worden aan de hand van workshops, dagjes uit en formele activiteiten waarin de emotionele band opgebouwd wordt. Focus jij je bijvoorbeeld op tienermeiden? Dan is een workshop vloggen een goed idee. Meer tips over interne marketing lees je in dit artikel van Harvard Business Review.

Starten met employee advocacy

En, ben jij al begonnen met employee advocacy? Ik hoor graag hoe het gaat. Deel je ervaringen via de reactiemogelijkheid hieronder.