How to

6 tips voor meer conversies met social retargeting

0

Retargeting is belangrijk voor online marketeers en ook social retargeting komt steeds vaker voorbij op de gemiddelde tijdlijn. Toch zijn er nog altijd veel bedrijven die het niet helemaal begrijpen. In die gevallen zal retargeting kostbaar zijn, terwijl het juist enorm effectief kan werken.

Er zijn twee klachten die je veel hoort:

  • Mensen worden achtervolgd door banners met producten waarnaar ze totaal niet op zoek zijn
  • Mensen zien advertenties van producten die ze al besteld hebben

Zie je het al voor je in een fysieke winkel? Heb je net een paar Nikes gekocht, komt de verkoper achter je aan rennen door de winkelstraat. ‘Koop nu deze mooie Nike sneakers!’ Pure irritatie is dan het enige wat in je opkomt.

Dus waarom moeten we die arme internetshopper op Facebook, Instagram, LinkedIn of Twitter lastigvallen met retargeting? Het antwoord is simpel. Het kan een goede oplossing zijn om het probleem winkelwagen-verlaters op te lossen. Recentelijk onderzoek van Adobe heeft aangetoond hoe hoog het percentage is van consumenten die hun aankoop niet voltooien. Op desktop zou tussen de 74 en 84 procent afhaken in het winkelmandje. Kortom: je houdt een heel grote doelgroep over die potentieel klant bij je zou kunnen worden.

Met social retargeting kun je die potentiële klanten weer naar je website toetrekken. Gemiddeld heeft een retargetingcampagne conversiepercentages tussen de 0,15 en 2,5 procent. Dit kun je echter verhogen als je de ‘spray en pray’-benadering achterwege laat. Het is namelijk niet effectief om je campagne aan alles en iedereen te tonen, in de hoop dat het conversie oplevert. Je kunt beter gericht gaan targeten. Hieronder zes tips om je social-retargetingcampagne te verbeteren.

1. Kies een doel

Dit is de stap waar het vaak al mis gaat. Het plaatsen van de pixel of tag op de website gaat nog goed, maar dan? In veel gevallen wordt namelijk iedereen die op de website komt geretarget. Het probleem wat je dan tegenkomt, is dat je ook bezoekers zonder koopintentie benadert. Denk aan personen die per ongeluk op een verkeerde link hebben geklikt vanaf een andere site, of mensen die zojuist een bestelling hebben geplaatst.

Om dit te voorkomen kies je een doel. Wat wil je opnieuw gaan proberen te verkopen? Als dat Nike-sneakers zijn, zorg er dan voor dat je ook echt alleen mensen bereikt die hiernaar gezocht hebben op je website én dat deze mensen niet afgerekend hebben. In Facebook kun je dit heel eenvoudig instellen onder ‘doelgroepen’. Zie hieronder een simpel voorbeeld. LinkedIn werkt op vrijwel dezelfde manier, bij Twitter moet je een specifieke tag voor de betreffende pagina’s aanmaken.

social retargeting facebook

Heb je een webshop met tien of meer producten? Dan kost het veel werk om hiervoor gerichte campagnes aan te maken. In dat geval is de Facebook Ads Extention een aanrader. Deze extensie creëert een feed met hierin je hele assortiment. Enkel de producten die de websitegebruiker heeft bekeken, worden getoond. Uiteraard kan ingesteld worden dat dit alleen geldt voor de winkelwagen-verlaters.

2. Begrijp je publiek

Doelgroepbepaling is van belang bij iedere campagne, dus ook bij retargeting. Probeer het gedrag en de voorkeuren van je doelgroep zo goed mogelijk in kaart te brengen. ‘Vrouwen tussen de 18 en 34 jaar die geïnteresseerd zijn in schoenen’ is dus niet voldoende. Maak je doelgroep levendig door persona’s te creëren. Achterhaal niet alleen demografische kenmerken, maar ook hun levensstijl. Breng de gehele customer journey in kaart: welke stappen doorloopt de consument voordat ze een aankoop doet? Via welk apparaat doet ze een bestelling en op welke momenten?

3. Zorg voor een gerichte campagne

Eigenlijk vrij logisch, maar toch staan social media vol met nietszeggende retargetingcampagnes. Een voorbeeld. Op de website van Aquarius staat een spaarprogramma, waarvoor je een code nodig hebt. Stel: je kunt deze code niet vinden, wat bij mij het geval was. Dan verlaat je de site. Vervolgens krijg je onderstaande advertentie op je tijdlijn te zien. Dit is een gemiste kans. Het bedrijf had me ook kunnen herinneren aan het feit dat ik mijn spaarprogramma nog niet heb afgerond.

frankwatching aquarius

Trigger de consument met een pakkende afbeelding die relatie heeft met hetgeen waarnaar hij of zij op zoek is. Zorg voor goede call-to-actions en gebruik de customer journey om de consument op het juiste moment te bereiken.

Een goede advertentie is stap 1, een goede landingspagina is de volgende stap. Gebruik hiervoor niet de homepage, maar zorg dat de consument landt op een pagina die aansluit bij de fase waarin hij zich bevindt. In het geval van webshops zal dit vaak een categorie- of productpagina zijn.

4. Begin breed

Ga niet direct specifiek targeten als je website maar een paar duizend bezoekers per maand heeft. Het probleem dat je dan tegenkomt, is dat het bereik erg laag ligt. Vervolgens kun je weer helemaal opnieuw beginnen, omdat de campagne niets oplevert.

In Facebook kun je het potentiële bereik heel eenvoudig checken. Als je onderstaande doelgroepsgrootte ziet staan bij het aanmaken van een advertentieset, weet je dat je te specifiek bezig bent. Ook bij het aanmaken van een advertentie in Twitter of LinkedIn krijg je een melding als je doelgroep te klein is. Let hier dus op.
social retargeting doelgroep

5. Word geen spammer

De kans dat mensen na het zien van de 50e advertentie van jouw bedrijf, er de 51e keer wél op zullen klikken, is zeer klein. Goed voor je naamsbekendheid, slecht voor je imago en je campagnebudget. Stel daarom een frequency cap in. Hiermee bepaal je dat een advertentie maar een x aantal keer vertoond wordt aan één bepaalde gebruiker. In Facebook stel je de frequency cap in bij de advertentieset. Dit geldt overigens alleen voor campagnes die gericht zijn op bereik. Voor alle andere campagnes zul je een automatische regel aan moeten maken. Bij LinkedIn en Twitter bepaalt het systeem zelf wanneer gebruikers jouw advertentie moe zijn.

Verder is het ook goed om te kijken naar hoe lang het aankooptraject duurt. Is je customer journey maximaal twee weken? Zorg er dan voor dat de advertentie niet meer weergegeven wordt na de veertiende dag.

6. Ga testen, testen, testen

De perfecte campagne stel je nooit in één keer samen. Maak daarom verschillende advertenties aan en ga schuiven met de knoppen. Probeer een andere landingspagina of creëer een nieuwe banner. Segmenteer je doelgroep en sluit groepen uit die niet converteren. Tip: gebruik de functie A/B tests in Facebook. Hiermee kun je verschillende versies van een advertentie maken of dezelfde advertentie aan verschillende doelgroepen weergeven. Optimaliseer je campagne net zolang totdat de trechter goed is en jij je marketingdoelstellingen hebt bereikt.

Hopelijk biedt dit artikel jou handvatten om je social retargeting-campagnes te versterken. Heb je nog aanvullingen, laat ze dan achter in de reacties!