Content

De toekomst van het videobureau: expertise, creativiteit & activatie

0

Video heeft voet aan wal gezet en is niet meer weg te denken in het communicatielandschap. De groeiende populariteit van het medium betekent ook dat steeds meer organisaties video willen inzetten, dus halen ze video (zelf) in huis. Zelf filmen, eigen studio’s en eigen (of freelance) editors. Wat betekent dit voor de toekomst van het professionele videocommunicatiebureau?

Wat is de toekomst van het videobureau?

Steeds meer organisaties gaan video zien als structureel middel, dat ze vaak en makkelijk willen inzetten. Video neemt daarom een belangrijke plek in de contentstrategie in. Je kunt als organisatie ervoor kiezen om zelf te gaan filmen, bijvoorbeeld in eigen studio’s en met eigen editors. Of je kunt freelance editors inhuren. Alles om maar zo veel mogelijk video in te kunnen zetten.

Digitale kanalen schieten uit de grond als paddenstoelen en het wordt steeds makkelijker om boodschappen over te brengen. De economie trekt aan en dit voorspelt groei binnen de (video)communicatiebranche. Het toenemen van multimediale communicatie op een breed scala aan platforms trekt meer werk aan. De online branche groeit en in het online domein is veel ruimte voor video.

Laat de dienstverlening meegroeien in de markt

Met de gestage groei van digitale kanalen wordt ook de technologie steeds toegankelijker en content makkelijker te creëren. Het ANP noemt het vergemakkelijken van contentcreatie één van de grootste veranderingen in de communicatiebranche tussen nu en 2025. Deze sterke ontwikkelingen zorgen ervoor dat bedrijven steeds meer video zelf gaan doen. Met verschillende apps kun je ‘automatisch’ monteren en content mag tegenwoordig lekker authentiek zijn.

Het samenwerken met een freelancer of ZZP’er is ook een populaire optie. Freelancers zijn relatief goedkoop en kunnen met de huidige camera’s prima beelden schieten. Lijkt me een win-winsituatie?

Het vergemakkelijken van contentcreatie is wel een groot gevaar voor communicatiebureaus. Omdat het maken van content makkelijker wordt, is er minder specialistische hulp nodig. Hierdoor worden bureaus die maar één soort content aanbieden overbodig. Het wordt dus noodzakelijk om de dienstverlening mee te laten groeien met de ontwikkelingen in de markt.

Het vergemakkelijken van contentcreatie is wel een groot gevaar voor communicatiebureaus.

Hoe doe je dat?

De crossmediale aard van het huidige communicatielandschap zorgt voor vraag naar alleskunners. Reclamebureaus zullen steeds meer videodiensten aanbieden, maar omgekeerd zullen videobureaus hun communicatiediensten ook steeds breder insteken.

Op het gebied van mediaconvergentie kan video een grote rol gaan spelen. Er komen elke dag meer mediakanalen bij en deze smelten in functionaliteit steeds meer met elkaar samen. Zo worden video’s op meer kanalen inzetbaar. Denk bijvoorbeeld aan het videoplatform waar Facebook zo hard aan werkt.

Een toevoeging aan de diensten van het videocommunicatiebureau is het creëren van video’s of technieken, die in een bredere communicatiestrategie passen bij deze kanalen. Denk hierbij aan het faciliteren van een Instagram- of Facebook-Live set-up.

Transparantie wordt ook steeds belangrijker in het communicatielandschap en daar kan video heel goed bij ingezet worden. Resultaten of processen lenen zich goed om te worden overgebracht in een video, in plaats van een droog rapport. Daarnaast wordt externe communicatie steeds transparanter en is video een perfect middel voor deze ontwikkeling. Bijvoorbeeld: van een strakke promotiefilm naar een spontane vlog.

De klant bijstaan in deze ontwikkeling zal een belangrijk onderdeel worden van de toekomstige dienstverlening van videobureaus. De organisatie creëert zelf videomateriaal en het bureau helpt met het monteren en het ontwikkelen van een consistente videohuisstijl. Het bureau biedt hierin de toegevoegde waarde van de jarenlange ervaring en technieken om dit efficiënt en effectief te bereiken. Ook kan het bureau een adviesrol innemen: hoe maak je een goede vlog, welk apparatuur is het meest geschikt voor het einddoel en hoe zorg je voor goede geluidskwaliteit?

Meer videocontent betekent meer data

Een volgende trend in de communicatiebranche is de focus op metrics, analytics en stats. De groeiende rol van data biedt een kans voor communicatiebureaus om de dienstverlening uit te breiden. De snelle adaptie van digitale middelen heeft ervoor gezorgd dat er nooit duidelijke en accurate meetmethoden zijn ontwikkeld. Die achterstand zijn we nu wel aan het inhalen.

Data is belangrijk voor organisaties om effecten van marketingactiviteiten te meten, want wat is eigenlijk de ROI van een video? Videodata is een vak apart en kan dus kansen opleveren voor videobureaus. Door monitoring en activatieservices aan te kunnen bieden bij de videocommunicatie, wordt de klant ontlast. Wil je toch zelf aan de slag met videostatistieken? Een goede guide voor dummies vind je hier: The Wistia Guide to Video Metrics.

Laat expertise, creativiteit én activatie samenkomen

Hoe kan je je als videobureau de komende jaren onderscheiden in een markt waarin er meer concurrentie is én grote opdrachtgevers video zelf in huis halen? Een belangrijk onderdeel is een kruisbestuiving van disciplines. Expertise, creativiteit én data/activatie zullen samen moeten komen in ‘het moderne videobureau’.

Het moderne videobureau zal mee moeten gaan in de vraag van de klant en in moeten zetten op deze brede dienstverlening, door een adviesrol in te nemen en monitoring- en activatiediensten aan te bieden. Ook het vinden van nieuwe manieren om video in te zetten speelt hier een belangrijke rol bij.

En die freelancer dan?

Dat betekent niet dat organisaties en freelancers hun samenwerking niet kunnen blijven doorzetten. Organisaties zullen steeds vaker de touwtjes in handen nemen bij de productie van hun eigen videocontent. Freelancers zullen daar ongetwijfeld een belangrijke rol in spelen. Het zal echter niet altijd makkelijk zijn. Het aantal ZZP’ers in de creatieve sector groeit, maar onderzoek van Pyrrhula Research Consultants toont aan dat zelfstandigen vaak onderbetaald worden.

Videobureaus kunnen een tussenpartij vormen tussen organisatie en freelancer. Zij weten immers precies wat een goede cameraman of regisseur waard is. Op die manier kunnen freelancers en bureaus elkaar bijstaan als collega’s.

Een blik in de glazen bol

Videobureaus kunnen een hoop doen om mee te bewegen in de markt: het samenwerken met freelancers, het aanbieden van consultancy-dienstverlening en het ondersteunen van nieuwe en bestaande klanten in hun pogingen om video zich eigen te maken. Door de dienstverlening uit te breiden en af te stemmen op de klant, zal het videocommunicatiebureau klanten kunnen blijven bedienen.

Mijn advies voor het videobureau zou dan ook zijn om nu te investeren in deze nieuwe dienstverlening. Bijvoorbeeld het opstellen van een businessplan voor het aanbieden van technisch of inhoudelijk advies. Hopelijk heb ik met dit artikel voor wat inspiratie kunnen zorgen.

Hoe denk jij hierover? Laat het weten in de reacties onder het artikel.