Strategie

Duurzame content: wat is het & waarom moet je ermee aan de slag?

0

Hoe mooi zou het zijn als de content die je verspreidt over een jaar of twee nog steeds relevant is. Als deze nog wordt gelezen en bezoek, leads en sales oplevert. Dat de tijd die een organisatie stopt in het creëren van content, zich jarenlang laat uitbetalen. Dat de content informatie bevat die van zo’n grote waarde is, dat de doelgroep jouw organisatie meer vertrouwen toedicht. Het is tijd voor duurzame content.

Punt is dat als iets goed is en in een behoefte voorziet, het waarde blijft behouden. Shakespeare wordt nog dagelijks gespeeld, de albums van Michael Jackson worden nog steeds goed verkocht en de waarde van een VW Kever-oldtimer neemt toe.

Antwoorden en oplossingen

We leven in een tijd waarin trends en communicatie snel gaan, toch zijn bepaalde behoeftes van alle tijden. Mensen willen antwoorden en oplossingen. Nog meer dan vragen aan ouders, leraren en familie te stellen, zoeken we de antwoorden zelf op. De content die we zoeken is content die aansluit bij onze vragen. Dit is waardevolle content die zijn waarde lang behoudt. Dit is duurzame content.

Duurzame content vertoont veel overeenkomsten met evergreen content. Dit is in de Verenigde Staten (en daarbuiten) een veelgebruikte term voor content waarvan de waarde vrijwel niet verloren gaat. De term evergreen content is een verwijzing naar de evergreen tree, een boom die haar groene bladeren nooit verliest en daarmee oneindigheid representeert.

Blijvend relevant

Duurzame content is het fundament van de contentmarketingstrategie, het geeft antwoorden op vragen die bij de doelgroep leven en daarmee is het waardevol op de lange termijn. Duurzame content is dus blijvend relevant en het creëert een relatie tussen organisatie en doelgroep.

Wat is de definitie van duurzame content?

Duurzame content betreft alle visuele, tekstuele en auditieve content die door een organisatie gecreëerd wordt om aan de behoefte van de doelgroep te voldoen. De relevantie van duurzame content blijft of neemt toe voor de doelgroep en daarmee voor de organisatie. Hierdoor bouw je met duurzame content aan een duurzame relatie met de doelgroep. De blijvende relevantie ontstaat door een tijdloze inhoud en een tijdloos distributiekanaal.

Naast duurzame content staat eindige content. In veel opzichten zijn zij tegengesteld, maar bovenal vullen zij elkaar aan. Ze horen beide thuis in een (content)marketingstrategie.

In onderstaand figuur zie je hoe de waarde en het effect van duurzame content toeneemt over de tijd en dat de waarde van eindige content juist afneemt.

Voordelen van duurzame content

De voordelen van duurzame content zijn legio. Bij een goede inzet bouw je als organisatie met je duurzame content aan een gedegen toekomst. Of de potentie tot hoge ROI leidt, hangt af van de voorwaarden. Naarmate de voorwaarden beter worden gecreëerd, zullen de voordelen groter zijn.

voordelen duurzame content

Duurzame content laat zich niet direct vangen in een ROI-model, toch heeft het ook conversiewaarde. In het behalen van zachte conversies kan duurzame content een belangrijke rol spelen. We hadden het eerder al over de duurzame relatie. Het merkvertrouwen, maar ook betere meetbare conversies kunnen toebedeeld worden aan duurzame content, zoals de tijd op een pagina, het percentage terugkerende bezoekers en pageviews.

Haal dus meer uit je content

In onze wereld waarin online verweven is met alles wat we doen, vindt het contact tussen organisatie en doelgroep voor een steeds groter deel online plaats; dit biedt kansen. Door eerst te luisteren naar de doelgroep, kun je díe content creëren die het gedrag van je doelgroep positief beïnvloedt. Het structureel inzetten van duurzame content zorgt ervoor dat je organisatie relevant blijft.