Apps & Tools

Haal je SEO-zoekwoorden terug in Google Analytics met Keyword Hero

0

SEO is voor veel websites een belangrijk online kanaal. Google Analytics noemt het niet voor niets het medium ‘organic‘. Helaas heeft Google Analytics enkele jaren geleden de ingetypte zoekwoorden in Google vervangen door ‘not provided‘ om privacy-overwegingen. Ik krijg vaak de volgende vraag voorgeschoteld vanuit klanten: “Hoe kan ik nu zonder de zoekwoorden in Google Analytics zien wat SEO oplevert?”

Keyword Hero

Je hebt natuurlijk in Search Console nog steeds de beschikking over je SEO-zoekwoorden. Het nadeel van Search Console is dat je de zoekwoordenstatistieken (zoals vertoningen en klikken) niet kunt koppelen aan je conversie. Via onlinemarketing-specialist Rosanne Braams kwam ik in aanraking met de tool Keyword Hero. Deze tool heeft hier een oplossing voor gevonden.

Keyword Hero geeft aan dat ze met het koppelen van verschillende bronnen en het toepassen van machine learning (kunstmatige intelligentie) de zoekwoorden in Google Analytics terug kunnen brengen met de conversies. Daarnaast beweren ze dat je met hun tool minimaal 85% van je zoekwoorden weer in Google Analytics kunt bekijken. Op dit moment is dit bij mij zo’n 1-2%.

Op het eerste gezicht lijkt dit te mooi om waar te zijn. Maar misschien maken ze hun beloften wel waar? Ik ga je in dit artikel laten zien hoe deze tool werkt en welke inzichten je hieruit haalt. Disclaimer hierbij: Keyword Hero is een betaalde tool met een gratis versie (met een beperkte weergave van zoekwoorden).

Klaar om te starten met het instellen van deze tool?

Stel Keyword Hero in binnen 5 stappen

Het instellen van deze tool is kinderlijk eenvoudig. Volg onderstaande 5 stappen om je zoekwoorden weer terug te krijgen in Google Analytics.

1. Je klikt op ‘Log in’ rechts bovenin het scherm. Je logt in met je Google-account.

2. Vervolgens klik je op ‘Add domain‘ en koppel je jouw Google Analytics-account aan Keyword Hero. Je kiest je Google Analytics-account, de property en de weergave (view) die je wil gebruiken voor het bekijken van je SEO-zoekwoorden. Daarnaast moet je kiezen voor een doel. Voor een webshop kies ik voor de e-commercemodule als doel. Als alternatief kun je kiezen voor maximaal één ingesteld Google Analytics-doel. Bijvoorbeeld een aangevraagde brochure of offerte.

Keyword Hero select view

3. Naast Google Analytics moet je ook Search Console koppelen aan Keyword Hero. Je kiest voor je Search Console-account (select) en klikt op ‘next‘.

Keyword Hero connect search console

 

4. Vervolgens maak je een aparte property aan om je SEO-zoekwoorden te kunnen bekijken.

Keyword Hero create mirrored account

5. Tot slot kies je voor jouw Keyword Hero-abonnement. In dit geval kies ik voor de gratis versie.

Keyword Hero plan

Aanvullende tip: kies binnen je instellingen voor het ‘laatste klik conversiemodel’ in plaats van het standaard ‘laatste indirecte klik conversiemodel’. Zo kun je namelijk niet alleen de zoekwoorden achterhalen, maar ook de direct sessions. Dit zijn SEO-gebruikers die in een vervolgbezoek als direct verkeer (met het intypen van de url) op je site terechtkomen. Het lijkt mij wel praktisch om je directe gebruikers en je ‘echte’ SEO-gebruikers van elkaar te onderscheiden.

Lees ook: Vertaal je KPI’s naar Google Analytics-doelen [stappenplan]

Keyword Hero in de praktijk: welke beloften maken ze waar?

Binnen je Keyword Hero-property kun je nu jouw zoekwoorden weer bekijken. Deze vind je terug in het standaardrapport acquisitiecampagne > organische zoekwoorden of in een aangepast rapport. Mijn advies is om het gedeelde aangepaste rapport te gebruiken. Dan kun je namelijk zelf de keuze maken voor de statistieken en dimensies die je wil bekijken. Dit geeft meer inzichten dan de SEO-campagnestatistieken in Search Console. Je kunt namelijk nu je conversie per zoekwoord gaan bepalen inclusief direct sessions.

Het zijn natuurlijk niet alle zoekwoorden, maar ik ben al heel blij met de ingetypte zoekwoorden die ik wél kan bekijken. Daarnaast kan ik nu de direct sessions scheiden van de ingetypte zoekwoorden.

Naast de ingetypte zoekwoorden wil je natuurlijk ook de positie van de belangrijkste zoekwoorden achterhalen. Keyword Hero biedt dit in de vorm van een aangepaste dimensie of statistiek. Deze vind je terug onder beheerder > aangepaste definities > aangepaste dimensies/statistieken. Deze zijn al ingesteld. Je hoeft de dimensie- of statistiekpositie alleen maar aan je aangepaste rapport toe te voegen.

In bovenstaande voorbeeld zie je dat ik met ‘event tracking Google Analytics’ een hogere positie behaal dan met ‘event tracking’. Dat is interessant! Wellicht kan het geen kwaad om nog eens te bloggen over event tracking, zodat ik ook voor dit zoekwoord een top 3-5 positie behaal.

SEO-vertoningen in Keyword Hero: (on)betrouwbaar?

Je zult je waarschijnlijk afvragen of je ook je SEO-vertoningen terug kunt zien in bovenstaand rapport. Ja, dat is mogelijk.

Hoe stel je deze in?

1. Je maakt een extra aangepaste statistiek, zoals in onderstaande voorbeeld.

2. Vervolgens voeg je deze aangepaste statistiek toe aan je aangepaste rapport.

Ik heb mijn twijfels over de betrouwbaarheid van de geleverde SEO-vertoningen door Keyword Hero. Ik weet namelijk dat mijn vertoningen veel hoger zijn dan in bovenstaande voorbeeld. Mijn advies is om de vertoningen met een korreltje zout te nemen.

Aanvulling (d.d. 19 december 2017): Keyword Hero geeft antwoord op de betrouwbaarheid van de SEO-vertoningen: “The problem is, that we’re just taking the impression data from Search Console and don’t adjust it yet for things like our clickstream data.”

Het kan natuurlijk geen kwaad om naar deze vertoningen te kijken. Mijn advies is wel om hierbij altijd de data van Google zelf (Search Console) als uitgangspunt te nemen. Dan weet je namelijk dat je stuurt op betrouwbare data!

Optimalisatie van landingspagina’s: is er een koppeling tussen zoekwoord en landingspagina?

Zoekwoorden zijn natuurlijk de basis van je SEO-strategie. Maar hoe zit het met de afstemming tussen je zoekwoorden en je landingspagina’s? Is de content op je landingspagina’s een aanvulling op het ingetypte zoekopdracht van de gebruiker?

We gebruiken nu dit aangepaste rapport gericht op de SEO-landingspagina’s en ik klik op ‘direct-sessions‘. Ik wil namelijk weten op welke landingspagina deze directe gebruikers terechtkomen: op de homepage of op een specifieke blog?

In dit geval zie je dat niet alle directe gebruikers op de homepage terechtkomen. Het is dus geen overbodige luxe om naast je homepage ook je blogs up-to-date te houden. Bovenstaande blogs heb ik namelijk al even geleden geschreven.

Mijn advies is om naast je direct sessions ook te kijken naar de afstemming tussen de ingetypte zoekwoorden en je landingspagina’s. Geeft de content op je landingspagina’s een antwoord op de ingetypte vraag van de gebruiker? Een voorbeeld: relatief veel gebruikers zoeken op mijn blog naar een antwoord over het bounce-percentage. Hierop geef ik (nog) geen antwoord. Het is een kans om hierop in te spelen met een specifieke blog.

In 5 dagen alles leren over SEO & SEA? Dat kan! Volg onze korte opleiding [tip]

Conclusies: is Keyword Hero een meerwaarde of niet?

Ieder tool en dus ook Keyword Hero heeft zijn beperkingen. Helaas zijn de vertoningen wat mij betreft onbetrouwbaar. Maar de voordelen hebben mij overtuigd om deze tool te gaan gebruiken:

  1. In mijn geval heb ik weer beschikking over de SEO-zoekwoorden. Niet de 85% die zij beloven, maar in ieder geval duidelijk meer dan de 1-2% waarover ik nu beschik.
  2. De SEO-gebruikers en -conversies binnen de weergave van Keyword Hero komen nagenoeg overeen met de SEO-data uit mijn Google Analytics-werkweergave (met een kleine foutmarge).
  3. Je kunt de impact van je SEO-zoekwoorden op de conversie bepalen. Welke type zoekwoorden levert een bijdrage aan je conversie?
  4. En misschien wel het belangrijkste voordeel: je kunt de afstemming van je zoekwoorden met de strategie van je landingspagina’s gaan bepalen. Geeft de content op jouw landingspagina’s antwoord op de belangrijkste vragen van de gebruiker?

Kortom: Keyword Hero is een praktische aanvulling op de reeds beschikbare tools om je SEO-campagnes te optimaliseren.

Ik ben natuurlijk ook benieuwd naar jouw mening. Deel je mijn mening over deze tool of kijk je heel anders aan tegen de (on)mogelijkheden van deze tool? Ik lees graag je mening en/of opbouwende feedback bij de reacties!

Dit artikel is gecheckt door het SEO-panel.