How to

Wat is jouw percentage ’not provided’? Dit dashboard helpt

0

Nu ja, dat van je website natuurlijk, ik neem aan dat jijzelf niet als een schim door het leven gaat. Zo vlak voor het einde van het jaar is het goed om de balans op te maken. Op SEO-gebied is er weer veel veranderd, waaronder het feit dat Google voor organic search niet meer doorgeeft op welk zoekwoord de bezoeker binnenkomt. Alle organic search bezoekers worden nu opgevangen in het bakje ‘not provided’.

Google is hier al 2 jaar geleden mee begonnen en gaf indertijd aan dat dit niet meer dan 10% van het totaal zou gaan vormen. Sinds september dit najaar is het percentage ‘not provided’ flink opgelopen. Wat je er ook van vindt, we moeten er mee leren leven. En voordat je een oplossing voor ‘not provided’ zoekt, is het zaak eerst te weten hoe erg je probleem is.

not-provided-GA-NL

Wil je weten wat het percentage op jouw site is?

Installeer hiervoor dan het volgende dashboard report voor Google Analytics:

 1. Log in op Google Analytics als je dat nog niet was.
 2. Open het sjabloon ‘not provided’ dashboard dat ik voor dit doel aanmaakte.
 3. Kies een profiel waar je het dashboard in wilt opnemen door te klikken op ‘Selecteer een weergave’ en klik op de knop ‘maken’.
 4. Installeer het dashboard.

kies voor welk profile je het not provided dashboard wilt instellen

Je krijgt nu als alles goed is gegaan het volgende dashboard te zien.

Not Provided dashboard Google Analytics

Als je op de dashboardlink klikt, opent dit scherm zich en wordt je gevraagd op welk profiel je het dashboard wilt toepassen. Wil je het dashboard ook op een ander profiel zetten? Klik dan opnieuw op de sjabloonlink in dit artikel en voeg ook daar het dashboard toe.

Je ziet nu een aantal grafieken en tabellen. Links in het dashboard zie je hoeveel last je site op dit moment heeft van ‘Not provided’. In het midden zie je tabellen. Over de tabellen later meer, we concentreren ons nu op de donuts, aan de linkerkant.

Eerste donut: percentage not provided alle zoekmachines

In de eerste donutgrafiek zie je als grootse aandeel staan ‘not provided.’ In dit geval is dit 82,3% gemeten over alle zoekmachines. Maar wacht eens even, alleen Google geeft toch geen zoekwoorden meer door?

Tweede donut: percentage not provided alleen Google

Vandaar de tweede donut. Dit is het percentage ‘not provided’ voor Google alleen. Je ziet dat dan het percentage op 92,2% staat. Als je een site hebt die zich op ander land richt kunnen deze percentages geheel anders liggen, afhankelijk van het marktaandeel van Google in dat land. Zo zullen Chinezen – waar Google maar een aandeel van onder de 20% heeft – veel minder last van dit probleem hebben.

6 oplossingen voor deze ‘not provided’ problemen

Omdat Google de zoekwoorden verbergt zijn er overal op het internet oplossingen te vinden om not provided weer zichtbaar te maken. Er zijn gelukkig ook oplossingen of work arounds om bovenstaande klachten en meetproblemen op te lossen.

Ze zijn in te delen in de volgende categorieën:

 1. Metadata op bronniveau in Google Analytics (met dank aan Avinesh Kausek).
 2. Google webmaster tools data.
 3. Geavanceerde webanalyses, bijvoorbeeld met filters in Google Analytics (zie verderop).
 4. Paid search reports in Google Analytics (zie verderop).
 5. Ranking posities en rank URL’s monitoren met CTR benchmark.
 6. Alternatieven gebruiken voor inspiratie om aan zoekwoorden te komen (zie o.a. verderop).

De tabellen in je ‘not provided’ dashboard

Hier komt het tweede deel van je nieuwe dashboard in zicht, de tabellen. Met deze tabellen kun je een deel van bovenstaande methodes toepassen, om toch nog iets van het ‘not provided’ verkeer weer te geven.

Je ziet rechts van boven naar beneden:

 1. Organic bezoeken en instappen
 2. Organic bezoek, URLS met woord [zoekwoord-in-url]
 3. Google paid: werkelijk gebruikte zoekopdrachten
 4. interne zoekmachine: zoekopdrachten

De eerste 2 tabellen passen in categorie 3, de geavanceerde webanalyses. Tabel 3 en 4 passen in categorie 6.

De tabel ‘Organic bezoeken en instappen /paginaweergave’s per pagina’

In deze tabel zie je alle instappagina’s van de bron organic search. Dit zijn dus alle pagina’s bezocht vanuit een zoekmachine voor het niet betaalde verkeer. Als je nu naar engagement- en conversiemetrics van deze pagina’s kijkt, weet je alweer wat beter wat die bezoekers doen. Meestal kun je namelijk uit de landingspagina al afleiden wat voor zoekwoord iemand heeft gebruikt om op die pagina terecht te komen. Een pagina over product-x zal ook meestal zoekwoorden product x ontvangen en niet zoekwoorden product-y.

De tabel ‘Organic bezoeken URL’s met woord [zoekwoord-in-url]’

In deze tabel zie je eigenlijk hetzelfde als in de vorige tabel. Er zit echter een filterhulpje ingebouwd. Uitgangspunt is dat de URL-structuur van je site hiërarchisch is en aansluit bij zoekgedrag en zoekwoorden. Ook best handig als je aan SEO doet.

Als je klikt op het ‘edit’ icoontje kom je in de instellingen terecht van deze tabel. Daar zie je dat er een filter staat om alleen URLs met woord x te tonen. Wijzig dit als je een bepaalde zoekzin of -term wilt onderzoeken. Tevens pas je daar de tweede kolom aan als je bijvoorbeeld een conversiepercentage wilt tonen in plaats van het percentage nieuwe bezoeken (new visits).

Not Provided dashboard Google Analytics - edit panel

Hover over het panel heen dat je wilt bewerken. Klik dan op het ‘edit’ icoontje dat verschijnt.

Not Provided dashboard Google Analytics-edit-panel-filter URL

Vervolgens kun je het zoekwoord invullen waarop je de URL’s wilt filteren. Pas eventueel ook de tweede blauwe kolom aan.

De tabel ‘Google paid: werkelijk gebruikte zoekopdrachten’

In deze tabel vind je de werkelijk gebruikte zoektermen die mensen gebruikte om via een AdWords-advertentie op je site te komen. Als je bijvoorbeeld adverteert op ‘kerstboom’ en iemand zag en klikte op je advertentie op de zoekterm ‘kerstboom met kluit leasen utrecht’ dan zie je dat zoekwoord hier terug.

Je kunt dan de conversie- en engagementmetrics van deze zoektermen gebruiken om de kwaliteit van de zoektermen te bepalen en als input van je SEO-strategie te gebruiken. Eigenlijk kun je de 2 kanalen AdwWords en SEO niet zomaar 1 op 1 vergelijken en gebruiken, maar het geeft toch een goede indicatie.

De tabel ‘interne zoekmachine: zoekopdrachten’

In deze tabel vind je de zoekwoorden en -zinnen die je sitegebruikers in je interne zoekmachine gebruikten. Ook deze lijst is meer inspiratie voor je SEO-strategie dan 1 op 1 te vertalen, omdat mensen op je site natuurlijk anders zoeken dan in Google.

Wat is jouw percentage not provided?

Ik ben benieuwd wat jullie voor percentage hebben voor bijvoorbeeld de laatste 30 dagen en hoe het is het gegroeid tussen bijvoorbeeld januari 2013 en november 2013. Als je percentage boven de 60% ligt bij minder dan 100 bezoekers per dag, kun je helaas niks meer met de data doen. Als dat zo is, en dat is zo in Nederland – overtuig me met cijfers als het niet zo is – dan zit er niets anders op om gebruik te maken van alternatieve data, waarvan ik er in dit artikel een aantal heb beschreven.

Foto intro met dank aan Fotolia