Customer experience

Lezersonderzoek 2017: een prachtige 8 (& aan de slag met design)

0

Wat er gaat goed bij Frankwatching, en wat kan beter? We vroegen het onze lezers en kregen massaal antwoord. Met complimenten, kritische opmerkingen en ook aanmoedigingen. We delen met jou de belangrijkste en opvallendste resultaten.

Allereerst, iedereen die heeft meegedaan aan het lezersonderzoek: bedankt! 919 mensen vulden het onderzoek geheel in. Bijna 300 meer dan in 2014, een teken dat onze community zich meer dan ooit betrokken voelt! In dit artikel delen we de resultaten van het onderzoek.

Hoger opgeleid

Aan het onderzoek deden meer vrouwen (68,2%) dan mannen (31,8%) mee. Van de deelnemers heeft 60,3% een hbo-opleiding afgerond, 28,4% een universitaire opleiding en 4,4% het mbo. Het aantal mensen dat hbo of de universiteit heeft gedaan, is gestegen ten opzichte van 2014.

Frankwatching lezersonderzoek 2017 opleidingsniveau

 

Vakgebied

68,4% van de deelnemers is in loondienst, 20,2% is ondernemer of zelfstandige. 5,1% is scholier/student en 3,1% zoekt werk. De populairste vakgebieden waarin ze werkzaam zijn: marketing en communicatie & pr. Marketing heeft het stokje overgenomen van communicatie & pr als het grootste vakgebied.

Frankwatching lezersonderzoek 2017

Hoe vaak en wanneer?

De meeste deelnemers aan het onderzoek bezoeken Frankwatching 2 tot 3 keer per week (30,8%). 23,7% bezoekt de site (bijna) elke dag, 22,1% eens per week en een fanatiek groepje (3,1%) bezoekt de site zelfs meerdere keren per dag. Het dagelijkse bezoek is weer iets toegenomen ten opzichte van 2014.

Veruit het grootste deel van de mensen bezoekt Frankwatching onder werktijd: 72,6%. 20,1% bezoekt de site in zijn of haar vrije tijd.

Ik begin elke werkdag met het doorkijken van de nieuwsbrief van Frankwatching. Frankwatching houdt mij op de hoogte van relevante onderwerpen en ontwikkelingen. – Deelnemer lezersonderzoek.

Devices: tablet daalt, smartphone stijgt

91,8% van de deelnemers bezoekt Frankwatching via de desktop en/of laptop. We zien een duidelijk dalende trend voor de tablet. Nog maar 13,8% bezoekt Frankwatching via dit device. In 2014 was dit nog 25%. Daar tegenover staat een sterke stijging van het smartphone-gebruik: van 35% in 2014 naar maar liefst 47,7% in 2017.

Frankwatching lezersonderzoek 2017 devices

 

E-mail is alive & kicking

In het onderzoek stelden we ook de vraag via welke kanalen mensen Frankwatching zoal volgden. Met kop en schouders staan de nieuwsbrieven bovenaan. E-mailmarketing is dus nog lang niet dood, integendeel. 😉 Na e-mail volgt direct bezoek aan de website en Facebook staat op de derde plek. LinkedIn, Google (en andere zoekmachines) en Twitter volgen.

Frankwatching lezersonderzoek 2017 populaire kanalen

Waarom Frankwatching?

Maar waarom bezoeken jullie eigenlijk Frankwatching? De volgende onderdelen springen er met name bovenuit: online trends & ontwikkelingen (87,7%), tips, tricks & tools (83,8%), inspiratie (78,6%) en nieuws & actualiteit (71,6%).

Frankwatching houdt me fris, zorgt ervoor dat ik bijblijf (…). Mijn werk bestaat voor een groot gedeelte uit online communicatie. De informatie uit de artikelen van Frankwatching pas ik soms direct toe in de praktijk. – Deelnemer lezersonderzoek.

Zou je Frankwatching aanbevelen?

De vraag die je wist dat zou komen. 😉 Ook dit keer hebben we de NPS (Net Promotor Score) gemeten, een maat voor de loyaliteit van lezers. NPS geeft de verhouding tussen fans (promotors) en kritische lezers (criticasters) weer. Het wordt bepaald door te vragen naar aanbevelingsintentie (‘Hoe waarschijnlijk is het dat je Frankwatching zult aanbevelen aan familie, vrienden of collega’s?’). Lezers konden in het onderzoek antwoorden op een schaal van 10 (zeer waarschijnlijk) tot 0 (zeer onwaarschijnlijk).

Mensen die een 9 of 10 geven, zijn promotors. Mensen die een 7 of 8 geven, zijn neutraal. En mensen die een 6 of lager geven zijn zogenaamde criticasters. 55% blijkt tot de groep promotors te horen en 18% is criticaster. De NPS komt daarmee op +37 en dat is relatief hoog. Ten opzichte van 2014 zijn we een punt gestegen en is het aantal promotors én criticasters gestegen (de neutrale tussengroep is geslonken). We maken dus duidelijk wat meer los.

Het onafhankelijke platform voor online trends en tips. #allyouneedtofollow – Deelnemer lezersonderzoek.

Duimpje omhoog 👍

Deelnemers mochten Frankwatching ook een cijfer geven. Net als in de voorgaande onderzoeken scoren we een prachtige 8, een cijfer waar we vanzelfsprekend erg trots op zijn!

Frankwatching lezersonderzoek 2017 score

Artikelen: verbeterpunten

Als we inzoomen op de waardering, dan scoren de artikelen over het algemeen heel goed. De kwaliteit, actualiteit, betrouwbaarheid, onderwerpkeuze en hoeveelheid artikelen scoren hoog. Hier en daar kregen we feedback dat een enkel artikel soms een te hoog ‘Wij van WC-eend’-gehalte heeft. Geen toename ten opzichte van de eerdere onderzoeken, maar voor ons wel een signaal om extra scherp de onafhankelijkheid te bewaken.

Beeldredactie springt er nog uit als verbeterpunt. Deze uitdaging hebben we direct opgepakt. In onze wekelijkse evaluatie van de artikelen bespreken we nu ook standaard de beeldredactie. 🙂

Website: verbeterpunten

De deelnemers zijn ook positief over de website. Met name het makkelijk delen van content wordt als ‘heel goed’ gewaardeerd. De vindbaarheid van informatie en het design kregen wel meer kritiek. De volgende punten hebben we dan ook meteen opgepakt:

  • De lettergrootte van de artikelen is direct na het onderzoek aangepast, deze is nu iets kleiner dan dat het was. Via een poll op de artikelpagina’s hebben we opnieuw reacties verzameld en de conclusie getrokken dat de huidige weergave wel goed beoordeeld wordt.
  • De navigatie en zoekfunctie zijn vernieuwd. Dit project liep natuurlijk al, maar ook uit het lezersonderzoek kwamen noodkreten op dit vlak naar voren. In dit artikel lees je hoe we de vernieuwing van de navigatie hebben aangepakt.
  • Ook kregen we opmerkingen over de drukke en onoverzichtelijke homepage. We zijn ons hiervan bewust en het redesign van de homepage staat (nu we de artikelpagina recent al hebben vernieuwd) voor 2018 hoog op de agenda. De opmerkingen uit het onderzoek zullen we daarin meenemen.
  • We hebben al enige tijd een pop-up draaien om nieuwe abonnees te werven voor de dagelijkse nieuwsbrief van Frankwatching. In het onderzoek kregen we daar verschillende opmerkingen over. Als je al een nieuwsbrief van Frankwatching ontvangt, word je voortaan niet meer door die pop-up lastig gevallen. En andere volgers krijgen de pop-up nog maar incidenteel te zien (voorheen was dat bij elk bezoek…). 😉

Vanuit het lezersonderzoek kwamen ook wensen om (meer) gratis webinars, e-books en whitepapers aan te gaan bieden. We gaan bekijken hoe we dit aanbod (samen met externe partners) kunnen gaan uitbreiden. We houden jullie wensen en opmerkingen daarbij zeker in het achterhoofd!

Aan de slag!

We zijn superblij met de mooie resultaten én de waardevolle feedback uit het lezersonderzoek. Bedankt daarvoor! Mocht je bij het lezen van dit artikel – of op welk moment dan ook – nog ideeën en wensen voor Frankwatching hebben, laat het ons gerust weten. Dat kan hieronder via de reacties, via de feedback-knop aan de rechterzijde van dit artikel of ‘gewoon’ via een mailtje met feedback en suggesties.

Ik wil ook nog even van de gelegenheid gebruik maken om marktonderzoeker Karianne Vermaas (van WAU?! – What About Users?!) te bedanken. Ze voerde voor ons het onderzoek uit en stelde de mooie onderzoekstool beschikbaar. Zonder haar medewerking en het gebruik van de onderzoekstool had dit lezersonderzoek niet zo’n groot succes kunnen worden.

Accepteer cookies

Winnaars

Onder de deelnemers van het lezersonderzoek verlootten we ook een aantal mooie prijzen. We hebben inmiddels al contact opgenomen met de gelukkige winnaars, maar we sommen ze voor de volledigheid ook hier nog even op.

Winnaars van de Tony’s Chocolonely-repen: Etienne Looije, Jacqueline Buijsrogge, Corien Bosch, Wendie Duyvestijn, Yvonne van Hooren, Davey Visser, Lycke Oomen, Henrieke Hahn, Danny Willemen, Linda de Kiefte, Kim van de Plasse, Yvonne Verdonk, Famke Grootswagers, Mirthe Voshart, Peter Berman, Jolanda Maesen, Margriet Cobben, Henk Sipers, Danique Bats, Isabelle Westra, Erik Wielink, Ingeborg Martina, Edith Kruisinga, Linda Bredschneijder en Ilse Taal.

Winnaars van de e-books: Ilse Bollens, Luana Goetheer, Martje Geurts van Kessel, Katrin van de Pavoordt, Caspar Vroom, Sicco Maathuis, Ilse van Breugel, Nicoline Maes, Sophie Spierenbur en  S. van der Haak.

Winnaars van de gratis webinars: Berline van de Ridder, Lydia Tiemens en Albert Zomer.