Onderzoek

Lezers over Frankwatching: sterk in actuele content, beeld vraagt aandacht

0

Dikke complimenten, kritische geluiden en hartelijke aanmoedigingen: de deelnemers aan het Frankwatching lezersonderzoek 2014 hebben zich niet ingehouden. We hebben alle meningen op een rijtje gezet, want wat jullie van ons verwachten komt voor ons op de eerste plek. Daarom luisteren we graag naar jullie wensen: goede, actuele en relevante content blijven bieden, met meer aandacht voor beeld, lay-out én: interactie!

Frankwatching lezersonderzoek 2014

Alle lezers die hebben meegewerkt aan ons lezersonderzoek, bedankt! 639 mensen vulden de enquête helemaal in. Dat zijn – in absolute zin – drie keer zoveel lezers als bij het onderzoek in 2010. Het illustreert de groei van onze lezers en jullie betrokkenheid bij ons. In dit artikel delen we de resultaten van ons nieuwste lezersonderzoek.

Hoogopgeleide vrouwen

FW-man-vrouwDe lezersgroep blijkt wat meer te bestaan uit vrouwen (62%), maar ook mannen zijn goed vertegenwoordigd (38%). Tijdens het vorige onderzoek waren de vrouwen ook al in de meerderheid, het verschil is in de afgelopen jaren iets toegenomen. De meeste respondenten zijn tussen de 25 en 39 jaar (47%) en tussen de 40 en 54 (33%) oud. 13 procent van de lezersgroep is jonger dan 24 jaar en 7 procent is ouder dan 55. Van deze mensen heeft de meerderheid een HBO-opleiding (57%) of een universitaire opleiding (27%). Dit hoge opleidingsniveau zagen we in het vorige lezersonderzoek ook.

Mensen uit Communicatie, Marketing, Sales en Management lezen Frankwatching

De meeste deelnemende Frankwatching-lezers zijn in loondienst (66%) of zelfstandige (20%). Studenten (7%) en werkzoekenden (5%) kijken ook mee. De branches die deze mensen het meest vertegenwoordigen zijn Informatie & Communicatie (26%) en Publishing & Media (16%). Maar ook retailers en ambtenaren weten Frankwatching goed te vinden. Binnen Onderwijs & Wetenschap, Gezondheid & Welzijn en financiële instellingen wordt Frankwatching ook als bron gebruikt. De meest prominente vakgebieden van de lezers zijn Communicatie & PR (39%), Marketing (30%), Sales / Commercieel (5%) en Management / Directie ( 5%).

woordweb2Communicatiemedewerkers, -managers, redacteuren en contentmanagers zijn goed vertegenwoordigd als lezer op Frankwatching: zij nemen 29 procent voor hun rekening. (Online) marketeers,  marketingmanagers en onderzoekers vormen de tweede groep, 23 procent. Consultants zijn goed voor 9 procent van de lezers en 8 procent is directeur of eigenaar van een organisatie. Van de totale groep is bijna een derde (32%) directeur of manager.

Hoe vaak, hoe en waar?

De meeste respondenten bezoeken Frankwatching twee tot drie keer per week (30%), een keer per week (26%) of (bijna) elke dag (21%). Het dagelijkse bezoek is iets afgenomen ten opzichte van de vorige meting (40%). De desktop (62%) en laptop (47%) zijn de meest gebruikte devices om Frankwatching te bezoeken, maar ook de smartphone (35%) en tablet (25%) zorgen voor een groot deel van het bezoek. 30 procent van de lezers maakt dan ook gebruik van de mobiele site. De verschillende aspecten van de mobiele site worden overwegend als goed beoordeeld, zie ook onderstaande figuur:

FW lezersonderzoek mobiel

10 procent van de respondenten gebruikt de app voor iPhone van Frankwatching. Ook deze wordt op verschillende aspecten overwegend als ‘goed’ beoordeeld.

Frankwatching is er voor zakelijk gebruik. Dat blijkt ook uit de plek van waaruit mensen Frankwatching bezoeken. 67 procent doet dat vanaf de werkplek en 27 procent bekijkt de artikelen ook thuis. Dat komt overeen met de vorige meting. Onderweg leest men (nog) niet veel Frankwatching (4%).

Waar zijn de lezers naar op zoek?

De Frankwatching-lezer is op zoek naar trends en ontwikkelingen (90%), inspiratie (64%) en praktische informatie (tips, tricks & tools) (84%). Maar ook nieuws en actualiteit (55%), onderzoek (31%), opinie, visie en columns (26%) zijn redenen om Frankwatching te bezoeken. 35 procent vindt op Frankwatching regelmatig interessante producten of diensten die hem of haar (of zijn of haar organisatie) verder helpt. 59 procent vulde bij deze vraag ‘soms’ in.

Wat doen de lezers met Frankwatching-content via social media?

De e-mailnieuwsbrief wordt in 79 procent van de gevallen gebruikt om op de hoogte te blijven. Frankwatching is daarnaast flink vertegenwoordigd op social media. Twitter wordt in 36 procent van de gevallen genoemd als kanaal waarop Frankwatching gevolgd wordt en ook Facebook is met 31 procent populair.

Maar wat doen lezers daar vervolgens met de content van Frankwatching?

 • 34% tweet, retweet of reageert wel eens op Twitter op content van Frankwatching;
 • 26% deelt of reageert wel eens op Facbebook-pagina van Frankwatching of geeft een like;
 • 25% reageert of gebruikt de like-knop op LinkedIn als het gaat om content van Frankwatching;
 • 13% geeft wel eens een reactie op de Frankwatching-site onder artkelen;
 • Op Google+, Pinterest, YouTube en SlideShare is de activiteit rondom Frankwatching minder; respectievelijk 5%, 4%, 3% en 2%.

Zou je Frankwatching aanbevelen?

De aanbevelingsintentie ligt hoog. Dit hebben we gemeten met de Net Promoter Score (NPS), een maat voor de loyaliteit van lezers. Het geeft de verhouding tussen fans (‘promotors’) en kritische lezers weer. De NPS wordt bepaald door te vragen naar aanbevelingsintentie (‘Hoe waarschijnlijk is het dat je Frankwatching zult aanbevelen aan familie, vrienden of collega’s?’). Lezers konden in het onderzoek antwoorden op een schaal van 10 (zeer waarschijnlijk) tot 0 (zeer onwaarschijnlijk).

Mensen die een 9 of 10 geven zijn promotors, mensen die een 7 of 8 geven zijn neutraal en mensen die een 6 of lager geven zijn zogenaamde criticasters. 40% blijkt tot de groep promotors (score 9 of 10) te horen en slechts 4% is criticaster (score 6 of lager). De NPS komt daarmee op +36 en dat is relatief hoog.

Frankwatching goed gewaardeerd

Net als in het vorige lezersonderzoek geven de meeste respondenten Frankwatching een rapportcijfer 8. Het gemiddelde komt ook op een 8,0. Kijken we meer specifiek naar de waardering, dan zien we het volgende beeld:

FW lezersonderzoek artikelen

Beeldredactie is een aandachtspunt (18% vindt dit matig), maar op de andere onderwerpen wordt vooral met goed, zeer goed en uitstekend geantwoord.

We kregen uiteraard ook tips voor verbetering. Wat een aantal keer terugkwam is het onrustige design van de desktop-site en de nieuwsbrieven. Het mag strakker en rustiger, wat onze lezers betreft. Ook origineel blijven in titels en beeldgebruik is een aandachtspunt. Andere genoemde verbetersuggesties zijn bijvoorbeeld het persoonlijk maken van de content en het bouwen van een Android-app. Deze opmerkingen nemen we serieus en we gaan ermee aan de slag. Uiteraard houden we jullie daarvan op de hoogte.

Promoties: minder storend dan voorheen

Uit het vorige onderzoek kwam naar voren dat de veelheid aan (opvallende) advertenties als storend werd ervaren.We zijn blij om van jullie te horen dat onze pogingen om de promoties minder storend te maken hun vruchten hebben afgeworpen.  Frankwatching heeft er de afgelopen periode van alles aan gedaan om dit soort advertenties tot een minimum te beperken. 42 procent van de lezersgroep vindt de promoties prima zoals het nu is en 31 procent vindt het nog wel veel, maar ervaart het niet als storend.

Prestaties van Frankwatching

Op de site en andere kanalen presteert Frankwatching volgens jullie goed op verschillende punten. De lezersgroep waardeert vooral de kennis en professionaliteit hoog, net als de kwaliteit van de content. De interactiviteit mag volgens sommigen nog wat verder gaan. Meer gebruik van polls wordt bijvoorbeeld geopperd.

FW lezersonderzoek prestaties56 procent geeft aan niets te missen in het aanbod van Frankwatching en 25 procent heeft hier geen mening over. Van de 19 procent die aangeeft graag aanvullingen te willen zien, gaat Frankwatching bekijken of en hoe dit in te vullen is. Een kleine greep uit de sterke punten van Frankwatching, die jullie noemden:

 • ‘Goede artikelen, goed geschreven!’
 • ‘Content is vernieuwend en inspirerend’
 • ‘Netwerk van professionals, heeft veel kennis in huis, gratis artikelen, actueel’
 • Variëteit in de aangeboden artikelen: de bijdragen stralen deskundigheid uit; de artikelen zijn toegankelijk en in een heldere stijl geschreven.’
 • ‘Inspelen op actualiteit, aanbieden van trainingen, professionaliteit’
 • ‘De verwoording van trends en ontwikkelingen. De voorbeelden die daarbij gegeven worden. Praktische insteek van de berichten.’
 • ‘Actueel, veel branchegenoten die ruimte krijgen, daardoor houdt Frankwatching een objectieve uitstraling (niet alleen maar uit de eigen koker).’
 • ‘Kennis, themakeuze, diepgang, whitepapers, trainingsuggesties, boeken.’
 • ‘De leuke enthousiaste mensen die artikelen schrijven voor de website, alle onderwerpen zijn actueel en worden goed uitgelicht’
 • ‘Ik ben ontzettend blij met Frankwatching en hoop dat jullie gewoon doorgaan met alles waar jullie goed in zijn!’

We kunnen weer aan de slag!

We zijn natuurlijk erg blij met deze mooie resultaten maar zeker ook met de waardevolle input die we hebben gekregen en staan te popelen om ermee aan de slag te gaan. Bedankt daarvoor! Mochten de vragenlijst of deze resultaten je nog op ideeën brengen: laat het gerust hieronder in de reacties weten of benader ons per mail met feedback en suggesties.

Iedereen die ons lezersonderzoek invulde, maakte kans op één van de drie gratis webinars naar keuze. De volgende deelnemers hebben gewonnen: Suzanne Dölle, Leny van Grieken en Gijsbert ten Heuvel. Gefeliciteerd! We nemen zo snel mogelijk persoonlijk contact met jullie op.