How to

Verkopen op Amazon: 5 tips voor succesvolle advertising

0

Adverteren via Amazon, wat houdt dat nou precies in en welke kansen biedt het jouw business? Wat zijn de meest voorkomende advertentietypes en hoe maak je jouw campagnes nou écht succesvol? Om te laten zien hoe je nog meer zichtbaarheid voor jouw producten creëert én jij je sales een extra boost geeft via dit platform, neem ik je in dit artikel stap voor stap mee in het adverteren via Amazon!

Waar Amazon ooit begon met het verkopen van boeken, is het Amerikaanse platform inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijde retail-gigant. Amazon heeft ook in Europa razendsnel marktaandeel veroverd en daarbij vestigde dit groeiende platform zich al in veel landen waaronder de Verenigde Staten, Italië, Frankrijk, Spanje, Duitsland en de UK. Gezien de enorme ontwikkelingen van Amazon kan het ook voor jouw business belangrijk worden om hier optimaal zichtbaar te zijn en te starten met het verkopen van je producten.

In het eerste deel van de artikelserie over Amazon las je alles wat je moet weten over de verschillende accounttypes. In het tweede deel lees je over hoe jij je ‘product listing’ optimaal instelt. In dit derde en laatste deel ga ik in op wat adverteren via Amazon nou precies inhoudt.

Amazon advertising, wat is het nou eigenlijk?

Een actief zoekende consument begint haar reis op Amazon vaak met het invoeren van een zoekterm binnen de zoekbalk. Hierna toont Amazon verschillende producten bij de ingevoerde zoekterm, waarbij zowel organische als gesponsorde zoekresultaten in de zoekbox worden getoond. De producten die worden getoond, en de sub-title ‘gesponsord’ (of ‘sponsored’) dragen, zijn de betaalde Amazon-advertenties, zoals zichtbaar in het voorbeeld hieronder.

Voorbeeld Amazon-advertentieVoor betaalde zoekadvertenties biedt Amazon haar adverteerders verschillende advertentieplekken aan, welke dit precies zijn licht ik verderop toe. Het bieden op de advertentieplekken verloopt via een veilingsysteem. Hierbij bied je als adverteerder bijvoorbeeld op een aantal zoektermen die je een bepaalde CPC meegeeft.

Dit CPC-bod bepaalt mede jouw zichtbaarheid in de Amazon Search Engine Page Results (SERP). Hierbij wordt er dus gebruikgemaakt van kosten per klik en deze worden pas in rekening gebracht als er ook daadwerkelijk op jouw advertentie is geklikt.

Advertenties op Amazon

Adverteren via Amazon biedt jouw business kansen

Nu kort besproken is wat adverteren via Amazon nou eigenlijk inhoudt, is het interessant om jezelf eens af te vragen of deze manier van adverteren ook voor jou dé manier is. Hierbij is het natuurlijk enorm belangrijk of de markt waarin je actief bent dit toelaat, en welke marges je hebt. Maar waarom zou je als e-commerce-speler bijvoorbeeld wél adverteren via kanalen als Google Shopping, het display netwerk of social media, maar niet zichtbaar willen zijn op één van de snelstgroeiende advertentienetwerken ter wereld?

Daarnaast is Amazon ook uitermate geschikt om, op een supersnelle en relatief goedkope manier, te testen of er voor jouw producten potentiële business is op bijvoorbeeld de Duitse of Amerikaanse markt. De omzet van 2016 in Duitsland ($14,1 miljard) en de UK ($10 miljard) toonde in ieder geval de enorme potentie van het platform in deze landen nog maar eens aan. Erg interessant om voor jouw producten deze markten via Amazon eens te verkennen.

Verschillende advertenties en advertentietypes

Amazon biedt haar adverteerders tal van advertentiemogelijkheden. Hieronder laat ik je veelgebruikte advertentietypes zien, namelijk: ‘sponsored products ads’, ‘headline search’ en ‘product display ads’. Per advertentietype licht ik toe wat ze inhouden en hoe je hiermee jouw doelgroep bereikt.

1. Sponsored product ads

Een veelgebruikt advertentietype op Amazon is de sponsored product ad. Simpel gezegd zijn dit advertenties zoals je ze ook op onder andere Google Shopping tegenkomt. Deze advertenties worden zowel boven (of onder) de zoekresultaten op de pagina als op productdetailpagina’s vertoond.

De advertenties worden getriggerd door zoektermen, waarbij je als adverteerder de keuze hebt uit exacte-, zinsdeel- of brede zoektermen. Ze leiden vervolgens naar een specifieke detailpagina van het product dat op Amazon wordt verkocht. Goed om daarbij nog even te vermelden is dat als producten uit voorraad raken, de advertenties automatisch stoppen met draaien.  Producten op Amazon

2. Headline search

Een ander advertentietype dat veel wordt ingezet op Amazon, is de zogenaamde ‘headline search’-advertenties. Deze advertenties worden getoond als een headline-banner boven de lijst met getoonde zoekresultaten voor de ingevoerde zoekopdracht. Het is belangrijk dat jouw headline search-advertentie slechts een aantal woorden bevat, je kunt daar een afbeelding aan toevoegen.

Je kunt ervoor kiezen om drie (of meer) producten te tonen in je advertentie. Ook dit advertentietype is zoektermgedreven, maar in tegenstelling tot de sponsored display ads, heb je hier enkel keuze uit het toevoegen van exacte- en zinsdeel-zoektermen. Bij deze advertenties betaal je als adverteerder eveneens op basis van CPC en wordt de consument doorgestuurd naar een specifieke productdetailpagina.

headline search advertentie

3. Product display ads

De product display ads werken net even anders dan de advertentietypes die ik hiervoor beschreef. Dit advertentietype is namelijk niet zoektermgedreven, maar verschijnt bijvoorbeeld op productpagina’s van vergelijkbare producten of zelfs op de productpagina’s van je concurrenten. Bij een klik op deze advertenties word je eveneens doorgestuurd naar een productdetailpagina en betaal je net als bij de andere advertentietypes ook op basis van CPC.

Voor het targeten van deze product display ads selecteer je als adverteerder een element uit een lange lijst van producten en interesses. Elke campagne is wel gelimiteerd tot één specifiek element van targeting, dit kan dus een vergelijkbaar product of specifiek interessegebied zijn. Deze advertenties worden vervolgens vertoond onderaan pagina’s met zoekresultaten, op productpagina’s,  op klantreview-pagina’s en bovenaan de aanbodpagina’s van Amazon.

Product display ads

5 tips om van jouw Amazon campagnes een succes te maken

Amazon is een enorme marktplaats met een gigantisch productaanbod. Gelukkig bestaan er genoeg mogelijkheden om jouw concurrentie op Amazon een stapje voor te zijn. Zolang je maar met de juiste informatie jouw advertisingstrategie vormt. Om in ieder geval met een goede basis aan jouw advertisingstrategie te beginnen, vind je hieronder 5 tips om je alvast een aantal stappen in de goede richting te maken.

1. Zorg voor goede productcontent

Als je advertentie op Amazon wordt vertoond en de consument ook daadwerkelijk op jouw advertentie klikt, is de content die de consument hierna te zien krijgt natuurlijk cruciaal voor het uiteindelijke rendement van de advertenties. En dus je sales.

Daarom is de content van productpagina’s enorm belangrijk voor het daadwerkelijk succesvol zijn van je Amazon-advertenties. Hierbij zijn er een aantal belangrijke onderdelen waaraan jouw product listing moet voldoen.

2. Verzamel actief productreviews

Een tweede stap om jouw advertenties in Amazon succesvol te maken, is het verzamelen van kwalitatief goede reviews. Het aantal reviews van goede kwaliteit is namelijk erg belangrijk voor de ranking van jouw advertenties. Eerder onderzoek wees uit dat voor bijna 90% van de Amazon-gebruikers reviews een belangrijke rol spelen in het aankoopproces.

Er zijn natuurlijk verschillende manieren om meer reviews voor jouw producten te verzamelen. Het verzamelen van productreviews via follow-up e-mails is een goed en effectief voorbeeld. Een andere mogelijkheid om extra productreviews te krijgen is door deel te nemen aan het ‘Vine’-programma. Als je deelneemt aan Amazon Vine schenk je consumenten gratis een product, waarna van deze consumenten wordt verwacht dat zij hierover een productreview schrijven. Een effectieve manier om snel en kwalitatief goede reviews voor jouw product(en) te verzamelen dus!

3. Test en vergelijk verschillende advertentietypes

Zoals uitgebreid toegelicht in dit artikel biedt Amazon ons de mogelijkheid verschillende advertentietypes in te zetten, maak hier gebruik van! Het inzetten van verschillende advertentietypes in jouw campagnes maakt het mogelijk om uitgebreid te testen en te vergelijken. Welk advertentietype werkt nou écht het best voor jouw campagnes en producten? Op die manier optimaliseer je, met het inzetten van verschillende advertentietypes, indirect jouw campagnes op lange termijn.

4. Zet ook automatische campagnes in

Een vierde tip die je kunt gaan gebruiken voor het verbeteren van jouw Amazon-campagnes, is het inzetten van automatische campagnes. Natuurlijk is het ontzettend belangrijk om handmatige campagnes in te zetten en deze zo optimaal mogelijk in te steken. Maar het kan hierbij ook waardevol zijn om gebruik te maken van automatische campagnes, om hiermee je handmatige campagnes juist nóg beter te maken.

Binnen een automatische campagne vang je verschillende keywords af die worden verzameld op een dynamische manier. Als je in deze campagne dezelfde producten uploadt als de producten die actief zijn in je handmatige campagne, meet je in de automatische campagne precies welke keywords jouw goede resultaten opleveren. Als je ziet dat een keyword in deze automatische campagne goed presteert, hevel je dit over naar je handmatige campagne. Hierdoor versterk je dus op lange termijn je handmatige Amazon-campagnes.

5. Maak gebruik van de ‘bid optimizer’

Een andere manier om je Amazon-campagnes tot een succes te maken, is het inzetten van de juiste biedingen met als doel de veiling te winnen. Deze biedingen veranderen constant en zijn uniek voor elk product dat je aanbiedt. Om nog meer kans te maken op het winnen van deze veilingen kun je gebruik maken van de ‘bid optimizer, oftewel de ‘Bid+’-optie. Deze kun je nu als beta-versie inzetten binnen sponsored products-campagnes.

Wat de optie simpelweg doet is jouw als adverteerder de mogelijkheid geven om je biedingen extra boosten en je een voordeel te geven om de veiling te winnen. De optie verhoogt je CPC tot maximaal 50% waardoor uiteraard je gemiddelde CPC stijgt, maar je dagelijkse budget niet wordt verhoogd. Waar je deze functie precies vindt en deze inschakelt, zie je hieronder. Bid optimizer

Beginnen met adverteren op Amazon

Amazon biedt adverteerders vele nieuwe kansen. Het niet aangrijpen van deze kansen kan een gevaar vormen als jouw concurrenten wél mee gaan met deze ontwikkeling. Amazon bepaalt haar advertentieranking namelijk ook op basis van de periode waarbinnen jij al actief bent als adverteerder.

Als je hierbij ook nog eens de waarde van het verzamelen van productreviews tijdens jouw periode als adverteerder optelt, wordt wel duidelijk dat je niet snel genoeg kunt beginnen met het adverteren op Amazon, succes!