Social media

5 tips voor nieuwe volgers & meer engagement op Instagram

0

Veel studies zoeken een antwoord op hoe we Instagram het meest effectief kunnen inzetten om nieuwe volgers te krijgen en hen zo engaged mogelijk te houden. Als we een aantal van deze studies naast elkaar leggen, lijkt het er echter op dat hier geen universeel antwoord op is. Wat voor de een werkt, is niet altijd effectief voor de ander. De volgende vijf tips, gebaseerd op bevindingen uit Instagram-onderzoek, helpen je op weg met het experimenteren!

1. Let op de gebruikers van Instagram: jongvolwassenen

Onderzoek van Pew Research Center laat zien dat de grootste groep actievelingen op Instagram tussen de 18 en 29 jaar is (55%), met op de tweede plaats 30- tot 49-jarigen (33%). Daarnaast zijn er in verhouding meer vrouwen dan mannen op Instagram actief. Als je Instagram wil inzetten als platform voor engagement en bereik voor jouw bedrijf, is het dus van belang om na te gaan of jouw doelgroep ook binnen die leeftijden valt.

Facebook, dat in april 2012 Instagram opkocht, interviewde daarnaast 12.000 jongeren en jongvolwassenen om een beter beeld te krijgen van wat deze groep mensen dan precies wil zien in hun feed. En hoe je je Instagram-account daarmee kunt optimaliseren. Zij kwamen tot een aantal aanbevelingen die jouw bedrijfs-Instagram kunnen optimaliseren:

Unieke content

De jongvolwassenen gaven aan dat zij content vooral aantrekkelijk vinden als het bedrijf daarin laat zien wat hen uniek maakt. Zo zien ze meteen wat het bedrijf te bieden heeft ten opzichte van hun concurrentie. Hema is bijvoorbeeld een echte typische Hollandse winkel en kan dit met één product al meteen laten zien: de klassieke rookworst!Hema zet als bedrijf instagram in en laten zien met hun typische product dat zij uniek zijn ten opzichte van hun concurrentie.

Eigen content én gebruik van ‘ingezonden’ content

Ook Ben & Jerry’s Nederland presenteert hun product op de meest unieke manieren (zowel ingezonden foto’s als zelfgegenereerde content).Ben and Jerry's Nederland presenteert hun product op instagram op unieke manier.

Kwalitatief beeldgebruik

Instagram is een online medium waarbij vooral beeld prioriteit heeft, de tekst lijkt minder belangrijk. Gebruikers hebben hierdoor ook een voorkeur voor mooie visuele content van hoge kwaliteit, en zien liever geen slechte kwaliteit foto’s waarin de pixels te tellen zijn. Als bedrijf zul je er dus ook naar moeten streven om scherpe foto’s aan te leveren, zodat je je volgers tevreden houdt. Nikon NL kan bijvoorbeeld als merk natuurlijk niet anders dan de mooiste, scherpste en origineelste foto’s te delen.

Als je de jongvolwassenen vraagt Instagram te beschrijven, noemen zij het medium actueel, creatief en bruikbaar. Dit is handig om in gedachten te houden bij het creëren van je content, want dit is immers wat zij verwachten aan te treffen in jouw posts!

2. Consistentie door de juiste balans

Als bedrijf wil je je volgers consistentie bieden door in gedachten te houden hoe vaak zij een bericht verwachten van jouw merk online, maar ook door de inhoud aan te bieden die bij je merk past. Tailwind en Union Metrics tonen in hun onderzoek aan dat hoe vaker je post per week, hoe meer likes en follows je krijgt. Idealiter zou je meer dan 7 keer per week een bericht moeten plaatsen. Dat leidt tot meer groei dan als je onder de 7 keer per week zit.

Dit betekent echter niet dat je nu opeens 10 posts per week moet uitsturen! Belangrijk is om na te gaan of jouw bedrijf de capaciteit heeft om zoveel posts te produceren, die ook nog eens van goede kwaliteit moeten zijn én qua inhoud moeten matchen met je merk. Je wil immers niet riskeren dat je volgers jouw posts irritant gaan vinden, doordat bijvoorbeeld de inhoud niet geschikt is. Zorg dus liever voor consistentie in je posts!

3. Test met een tool welk plaatsingstijdstip werkt

Iedereen denkt wel een logische reden te hebben voor een bepaald tijdstip om je content te posten. Tussen 13.00 en 14.00 uur zou goed werken vanwege pauzes en lunch, terwijl tussen 14.00 en 17.00 uur ook een goed moment lijkt te zijn.

Sum All heeft hier een leuk overzichtje van gemaakt per social medium platform, maar toch moet je je hier niet te veel op vastpinnen. Er lijkt namelijk geen universele beste tijd te zijn om te posten op Instagram! Om erachter te komen op welk tijdstip je het grootste bereik hebt of het meeste engagement bevordert, kun je het beste een tool gebruiken die dit voor jou meet, bijvoorbeeld Coosto, Hootsuite, Iconosquare of Buffer.Overzicht beste tijden om te posten op social media instagram

4. Video wint aan populariteit

Hoewel het op Facebook overduidelijk is dat video populairder is geworden dan beeld, lijkt deze ontwikkeling bij Instagram nog onduidelijk. News Whip laat zien dat foto’s op Instagram nog steeds tot meer engagement leiden dan video’s, maar voorspellen wel dat video zal groeien. Video’s krijgen namelijk nu al meer reacties dan beeld, en de gemiddelde engagement groeit sneller bij video (53%) dan bij beeld (46%).

Top publishers op Instagram lijken de trend ook al tijdig te hebben opgepakt. Topmerk Coca Cola Nederland zet bijvoorbeeld al maanden video in op hun kanaal en brengen daarmee hun beelden tot leven. Ga hier dus ook mee experimenteren! Test wat voor likes en reacties jij krijgt als je video gaat inzetten op Instagram. Als je niet weet waar te beginnen, kun je hier tips van News Whip lezen.coca cola gebruikt op instagram veel videoOok de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij gebruikt video om, bijvoorbeeld zoals hieronder met humor, een boodschap over te brengen.klm gebruikt ook video op instagram en humor

5. Lengte van de post op Instagram staat los van engagement

Onderzoek van Simply Measured laat zien dat er geen significante correlatie is tussen caption-lengte en engagement. In andere woorden: hoe lang je bericht is, heeft geen effect op de engagement die je post teweeg brengt. Als je wil voorkomen dat je tekst wordt afgekapt door Instagram, zul je je aan de ongeveer 125 karakters moeten houden. Vaak is dit echter te kort om de volledige boodschap van jouw post over te brengen, terwijl dat juist is wat je er in wil hebben.

Zorg ervoor dat je key message er altijd in staat: cruciale details en calls-to-action vooraan. Zo kun je op het einde van je post je hashtags en mentions nog plaatsen. NPO 3FM noemt bijvoorbeeld in hun promotie op Instagram rondom het Glazen Huis meteen de belangrijkste info met daarbij een call-to-action om langs te komen.Instagram npo 3 fm laat zien welke call to action belangrijk is

Kortom, het is vaak een kwestie van experimenteren en testen hoe jouw volgers reageren op je Instagram-posts. Welk plaatsingstijdstip, type content of aantal woorden goed werkt voor jou, is afhankelijk van je bedrijf en volgers. Test en analyseer het vooral!