Digital marketing

De kerstcampagnes die je zelf graag had gemaakt 🎅🏻

0

Kerst! De tijd van familie, het kerstdiner, maar natuurlijk ook de kerstinhaker! Als Sinterklaas op 6 december het land uitvaart, lanceren tal van bedrijven direct hun kerstcampagnes om je warm te maken voor de volgende feestdagen. Maar wie doet dat nu het best? Welke inhakers vallen op en welke heb je misschien over het hoofd gezien? Om je tussen alle kerstdiners door te helpen, dook ik in de social data om je antwoorden te kunnen serveren. Tast toe!

Hoe populair zijn die inhakers precies?

Afgelopen maand spraken we op social media ruim 4.500 keer over kerstcampagnes, kerstinhakers en kerstcommercials. Het onderwerp leeft en met name de discussie leeft! Coosto laat namelijk zien dat het aandeel gerelateerde reacties relatief groot is, wat laat zien dat er relatief vaak gereageerd wordt op de berichten met woorden als ‘kerstinhaker’, ‘kerstcampagne’ en ‘kerstcommercial’ in de tekst.

Verder valt natuurlijk direct op dat maar liefst 45% van deze 4.564 berichten een positief sentiment heeft. Dit laat zien dat het een grote positieve boel op is social media als we het over de kerstinhakers hebben. Ter vergelijking worden de commercials tijdens Pasen en Valentijnsdag respectievelijk in 37% en 40% van de gevallen positief besproken.

De emotie staat centraal

Als we inzoomen op de berichten over enkele kerstcommercials van dit jaar, dan valt direct op dat de commercials van de drie supermarkten Albert Heijn, Plus en Jumbo veel besproken worden. Onderstaande trending topic-wolk laat de trends zien in de eerder genoemde 4.500 berichten. De woorden Jumbo en Albert Heijn verklappen direct dat de commercials van de supermarkten populair zijn.

De drie supermarkten zetten vol in op de emotie achter Kerst en roepen je op Kerst vooral niet alleen te vieren. Maar welke supermarkt weet ons het meest te raken? Kijkende naar het bereik van de drie Facebook-posts met de nieuwe kerstcommercial van de supermarkten, valt direct op dat Jumbo en de Albert Heijn significant meer mensen bereiken met hun uitingen. Logisch ook, gezien het feit dat deze supermarkten ook significant meer volgers hebben op dit platform.

Opvallend is wel dat de post van de Albert Heijn drie keer meer reacties ontvangt dan de post van de Jumbo. Kijkende naar het sentiment van de reacties op de posts, valt op dat de campagne van de Jumbo positiever besproken wordt (81%) dan die van de Albert Heijn (52%). Albert Heijn wint de strijd op engagement, Jumbo pakt de prijs op basis van het positievere sentiment.

Het mooiste kerstcadeau is samenzijn met wie je liefhebt.

Het mooiste kerstcadeau is samenzijn met wie je liefhebt.

Geplaatst door Albert Heijn op woensdag 6 december 2017

Accepteer cookies

Zet je deur en je hart open zodat niemand met kerst alleen hoeft te zijn. Goed eten is samen eten.P.S. Zet je geluid aan!

Geplaatst door PLUS Supermarkt op woensdag 6 december 2017

Accepteer cookies

Samen maken we het helemaal kerst!

Laten we er samen iets moois van maken! #samenhelemaalkerst

Geplaatst door Jumbo Supermarkten op woensdag 6 december 2017

Accepteer cookies

#hatersgonnalove

Ook Tele2 haakt in op het kerstgevoel met als missie om het internet een stukje leuker te maken door Kerst als moment te kiezen om op te roepen tot minder haat op het internet. Dit doen ze met een uitbundige reclame, zoals we van Tele2 gewend zijn waarin ook vlogger Famke Louise een rol heeft. De vlogger die recentelijk ontzettend veel haat te verduren kreeg. De commercial van Tele2 werd in slechts twee dagen al ruim 1.600 keer besproken en wist door de inzet van influencers als Kaj Gorgels, Nicolette Kluijver en Shelly Sterk veel Nederlanders te bereiken. De post van Shelly zorgde hierbij voor de meeste reacties en Kaj zorgde voor het meeste bereik.


Los van de commercial en de inzet van influencers, activeerde de telecomprovider op 20 december velen door in ruil voor een knuffel een gratis tramrit aan te bieden. Een actie die opgepikt werd door nieuwsbladen als het AD, de NOS en het Parool en voor een mediabereik zorgde van ruim 1,2 miljoen.

Accepteer cookies

Het vriendelijke monster van warenhuisketen John Lewis

Warenhuisketen John Lewis zorgt traditiegetrouw voor prachtige kerstcampagnes. Na de campagne van Busty the boxer van vorig jaar komt het warenhuis dit jaar met het lieve monster Moz dat onder het bed van het jongetje Joe leeft. De campagne werd afgelopen maand ruim 1.000 keer besproken op Nederlandse social media. Ter vergelijking: de campagne van vorig jaar met Busty the boxer werd ‘slechts’ 567 keer besproken in de maand december.

Accepteer cookies

De vertrouwde kersttruck van Coca-Cola

Coca Cola staat al jarenlang bekend als een waar kerstmerk. De vertrouwde rode kersttruck kennen jullie waarschijnlijk allemaal en ook de tv-commercials zullen jullie waarschijnlijk niet onbekend zijn. Dit jaar kiest de frisdrankgigant voor dezelfde tv-commercial als vorig jaar met de toevoeging van een truck tour-activatie. De Coca Cola-kersttruck is dit jaar op verschillende locaties in het land te vinden en geeft je de mogelijkheid om jouw kerstheld te bedanken met een persoonlijk bericht op de kersttruck. Door jouw bericht de hashtag #mijnkerstheld mee te geven, zorg je dat ze op de truck te zien zijn.

De campagne van Coca Cola wordt online ontzettend veel besproken. Opvallend vond ik wel dat de hashtag #mijnkerstheld in ‘slechts’ 7,5% van de berichten een plek heeft. In de trending topics rondom alle buzz is daarnaast opvallend ook een plek voor Greenpeace die inhaakte op de trucktour van Coca Cola met een eigen campagne om aandacht te vragen voor plastic soep in de oceanen. Het resultaat van de actie van Greenpeace? Een mediabereik van ruim 1,7 miljoen die vooral wordt gehaald door lokale media als RTV Rijnmond en Omroep Brabant die de actie oppikken.

Accepteer cookies

De take aways voor jouw kerstinhaker in 2018

Wat hebben de campagnes van Albert Heijn, Jumbo, Plus, Tele2, John Lewis en Coca Cola met elkaar gemeen? Duidelijk is dat alle campagnes het op emotie gooien. De campagnes van de drie supermarkten presteren ontzettend goed op social media en de trending topics verklappen dat vooral de emotie ontzettend gewaardeerd wordt.

Zorg er daarnaast voor dat je jouw campagne een duidelijke hashtag meegeeft om jouw doelgroep ook daadwerkelijk te activeren op social media. Coca-Cola laat duidelijk zien dat dit effect heeft en het biedt je middels webcare ontzettend veel mogelijkheden om nogmaals in te haken op al deze berichten.