Social media

Dit betekent het Twitter-algoritme voor jouw (bedrijfs)account

0

Ooit had Twitter een tijdlijn op chronologische volgorde, maar begin 2016 lanceerde het een algoritme. Kort gezegd zorgt het nieuwe algoritme voor een andere volgorde op je tijdlijn: tweets worden nu gesorteerd op relevantie. Je zag misschien dat tegelijkertijd met de introductie van het algoritme de engagement met je merk via Twitter daalde. Toeval? Nee. In dit artikel lees je wat het algoritme daadwerkelijk betekent voor jouw onlinemarketing-tactieken.

Waarschijnlijk was Twitter nooit de grootste bron van je traffic, en brachten Facebook en Google meer bezoekers naar je website. Maar sinds het algoritme is de traffic waarschijnlijk gekelderd. Zo zou de engagement rate voor merken gedaald zijn naar 0,049 procent. Dat is even slikken, maar geen reden om niet meer naar Twitter om te kijken. Twitter heeft wel degelijk nog steeds toegevoegde waarde voor je merk. Het platform blijft namelijk een plek waar media en influencers samenkomen en iedereen op een laagdrempelige manier conversaties met elkaar kan aangaan. Het is belangrijk dat ook jouw bedrijf op die manier bereikbaar is. Wel is tegenwoordig een andere aanpak vereist.

Interactie

Twitter houdt van interactie. Interactie laat namelijk zien dat een tweet interessant is. Zo komen tweets tegenwoordig bovenaan in de tijdlijn. Om te beginnen kun je daarom de content van je bedrijfsaccount liken en retweeten met je privé-account.

Daarnaast is er natuurlijk ook interactie van anderen op jouw kanaal vereist, wil je tweet hoog eindigen in een tijdlijn. Doe daarom mee op Twitter: like en retweet ook van (relevante) anderen, dan kun je iets terug verwachten. Benieuwd naar nog meer tips voor meer interactie? Die lees je hier.

Kwaliteit boven kwantiteit

Eén van de gevolgen van het algoritme is dat tweets van hetzelfde onderwerp bij elkaar gecluttered worden. Hierdoor zien gebruikers allerlei dezelfde soort tweets onder elkaar. Je tweet valt daardoor niet meer op of, erger nog, je wordt ontvolgd. De oude gedachte, tweet zoveel mogelijk want dan sta je altijd bovenaan, verging dus samen met het oude algoritme. Ook op Twitter gaat kwaliteit boven kwantiteit. Denk dus goed na over je content en deel iets met inhoud of iets dat grappig of interessant is. Zo creëer je engagement en kom je sneller bovenaan te staan.

Popular Articles

Twitter lanceerde in 2017 een nieuwe functie: Popular Articles. Onder Popular Articles (een onderdeel van het zoekgedeelte in de Twitter-app) zie je als gebruiker links waarover in je netwerk veel getweet is. Nog meer reden om nu echt meer interactie te creëren en met de nieuwe aanpak van start te gaan dus! Diegenen die het algoritme onder de knie hebben, profiteren van Popular Articles. Wie er nog een beetje mee aan het stoeien was, komt nu nog minder goed uit de verf.

Overigens is onlangs nog een nieuwe functie gelanceerd! Met de nieuwe Tweet threads kun je een zogenoemde tweetstorm posten: een serie aan elkaar gekoppelde tweets, voor wanneer je niet genoeg hebt aan 280 tekens. Ook meedoen aan de nieuwe trend? Lees hier hoe je dat doet.

Hoe speel jij in op het Twitter-algoritme? Laat het ons weten in een reactie!