Innovatie

6 tips voor radicale veranderingen in markten die op slot zitten

0

Alles kan online, je kunt het zo gek niet bedenken of we kunnen het (gelukkig!) online regelen, kopen, vinden, afsluiten of onderzoeken. Als je werkzaam bent in de online wereld, stel je (hopelijk!) altijd alles centraal rondom de – vaak nog latente – behoefte van de klant. Maar wat als je te maken hebt met traditionele producten of diensten? Waarbij offline de boventoon voert? In markten die nog ouderwets zijn of op slot zitten? Dan moeten ze op de schop! Voor de consument. Want die verdient dat, toch?!

Innoveren voor een markt met alleen winnaars?

Hoe gebruik je innovatiekracht om online en offline beter met elkaar te verbinden? Iedereen kent de bekende  innovatievoorbeelden in traditionele markten wel: Coolblue, Uber… Maar er zijn andere mooie voorbeelden, zoals Opendoor of Tikkie. Onder het motto ‘Stop met optimaliseren, start met innoveren’ is het spotten van kansen in markten die zich lenen voor innovatie en digitalisering megabelangrijk. Want juist daar zijn grote merkbare verschillen te maken!

Denk niet alleen aan proces- maar vooral ook aan service-innovatie. Ondernemers in de online sector bewegen zich continu middenin dit spanningsveld. Willen innoveren, markten openbreken, op de schop gooien en helpen met moderne technieken, privacy en user friendly-design. Waarbij je leert van de best practices uit andere industrieën en geïnspireerd raakt om het elders ook anders te doen.

Een markt op de schop gooien, zonder er tegenaan te schoppen. Want een kenmerk van innovatie is ook dat het bestendiger is als niet iedereen in de huidige markt zich aangevallen voelt. Dus: oplossingen bieden die radicaal anders zijn voor de klant, maar waarbij het mes wél aan twee kanten snijdt. Innovaties die leiden tot een markt met winnaars in de hele breedte. Is dat niet waar innovaties – vernieuwing en verbetering – om draaien?

Van learnings naar tips

Zelf hebben we ook ervaring met dit soort innovatieve concepten en processen en we hebben onze eigen learnings rondom het opzetten van een nieuw concept – een webshop voor woningen – gebundeld tot 6 tips. Daarmee kun jij ook elke markt op de schop gooien. Dus mocht je nou zelf met een nieuw concept rondlopen, kansen in een markt hebben gezien of een proces willen veranderen maar niet precies weten hoe je verder moet doorpakken? Twijfel dan niet en lees vooral door! En als je na het lezen blijft zitten met vragen, laat het dan vooral weten in de comments.

6 tips om iedere markt op de schop te gooien

1. Zorg voor een duidelijke én uitlegbare visie

Innoveren is interessant, maar lang niet altijd is het duidelijk waar je naartoe gaat. Innoveren is geen doel op zich, het is een manier om ergens te komen. Zorg dus voor een duidelijke én uitlegbare visie. Kun jij helder en duidelijk uitleggen wat je precies ziet voor de toekomst van jouw markt, product en/of dienst? Waar je naartoe gaat? Hoe duidelijker die visie, hoe makkelijker anderen snappen waar je heen wil. En… hoe makkelijker mensen het ook daadwerkelijk zien gebeuren!

2. Werk snel, het hoeft niet perfect

Innoveren is vernieuwen en dat betekent dat tijd een beperkende factor kan zijn. Geloof je erin? Twijfel niet! Ga niet onnodig vastzitten in processen, maar doe. Act fast, het hoeft (nog) niet perfect! Hoe sneller je live bent, bijvoorbeeld met iets kleins in de vorm van een minimum viable product, hoe eerder je feedback krijgt van klanten, gebruikers en omstanders. Die feedback helpt je om de visie en innovatiestappen verder aan te scherpen.

3. Durf en doe

Ja, innoveren betekent je nek boven het maaiveld uitsteken. Vernieuwers hebben altijd te maken met ongeloof, onbegrip en een beperkte blik op de mogelijkheden. Laat jij je daardoor leiden en de vernieuwing vertragen? Of ga je pal achter jouw visie staan en durf je te doen wat ervoor nodig is om die visie op de markt te krijgen? Durf tegen de stroom in te zwemmen. Met lef en actie krijg je het uiteindelijk voor elkaar.

4. Maak fouten

“By seeking and blundering we learn”, aldus Goethe. Dit kan niet toepasselijker zijn dan op een innovatieproces. Fouten maken kan. Sterker nog, de fouten in het proces geven de meest waardevolle inzichten om het proces nog beter vorm te geven en aan te scherpen.

5. Partner waar mogelijk

Markten openbreken zonder partners? Think again! Zonder partners leidt jouw innovatie niet tot een markt met winnaars. Laat niet alleen zien wat je voor de partijen in de markt kunt beteken, maar partner ook met ze! Vind partners die aanvullende capaciteiten hebben, maak gebruik van elkaars kennis en kunde en werk samen waar dat praktisch is. Win-win!

6. Bedenk: niet alles is voor eeuwig

Ook bedrijven bestaan niet eeuwig. Hoe meer je durft te denken in tijdelijke structuren en samenwerkingen, des te flexibeler blijf je. Het zorgt ervoor dat je snel kunt schakelen en dat je innovatiekracht groter is. Innoveren betekent ook los durven laten als het daar tijd voor is.

De woonmarkt als voorbeeld

Wij zagen kansen op de woonmarkt. Een offline wereld in ‘stenen’ waarbij het koopproces maar moeilijk verbonden wordt met de online wereld. Een wereld waarin de consument op dit moment niet centraal staat, maar een consument ook niet om het huidige proces heen kan werken. Wij dachten: waarom koop je een nieuw huis eigenlijk niet gewoon in een webshop? Relaxte serviceverlening vanuit je luie stoel. Want help je de klant daar nu niet écht mee?

Concurrent of partner?

Met een nieuw concept – een webshop voor woningen – heb je de poppen aan het dansen, zo merkten we. Aankoop- en verkoopadviseurs denken in eerste instantie: “Hee, jij verkoopt iets van ons, wat maak je me nou?!” Totdat ze inzien dat ‘een platform’ geen woning verkoopt, maar een klant bedient en consument en dienstverleners met elkaar verbindt. En niet alleen dat. Het blijkt een uitstekende leadgenerator voor diezelfde makelaar. Het is met dit soort innovaties namelijk niet alleen de klant, maar juist ook de markt die eveneens wat te winnen heeft.

“Maar zo gaat het al heel lang”

Een markt met een onvoordelig imago en moeilijk sentiment. Je hoort vaak: “Makelaars hebben alleen praatjes” of “financieel adviseurs vullen hun zakken” en “een huis kopen; het is allemaal zo ingewikkeld…”. Herkenbaar als woningkoper? Dingen gaan al heel lang op dezelfde manier in deze markt. Dus vergoelijkt de markt dat zo’n proces zo lang duurt, dat je met tig verschillende partijen moet schakelen en nog veel te veel offline (het is 2018!) moet regelen en organiseren.

IJdelheid boven de klant

In sommige traditionele markten wordt de dienst (of het product) nog steeds genomen als uitgangspunt voor het hele verkoopproces. Maar is dat waar de consument, met al zijn inzichten, wensen, behoeften en online savviness van vandaag op zit te wachten? Of staat de ijdelheid en de focus op de dienst (of het product) in de weg voor innovatie die daadwerkelijk gericht is op de behoefte van de klant? Blokkeert de angst om iets te verliezen de weg voor (ver)nieuwe(nde) concepten?

Onze learnings

Met ons vastgoedconcept (Jumba) hebben we stof doen opwaaien in een traditionele markt. Doel: de woonmarkt in een moeilijke tijd op gang houden en 10% meer vraag en aanbod creëren door mensen laagdrempelig met elkaar in contact te laten komen. We hebben snel geschakeld op het juiste moment en gedurfd en gedaan, maar ook fouten gemaakt onderweg. We hebben partners gezocht, gevonden en gecreëerd en zijn ons ervan bewust dat niets in steen gebeiteld is: de wereld is online.

Fouten maken mag!

Een bekende uitspraak, maar zeker geen makkelijke om naar te leven. Laat staan om er openlijk over te praten. Maar daar leert iedereen juist van. Dus welke fouten hebben wij gemaakt? Allereerst verliezen we zo nu en dan focus. We zijn dan wel druk bezig, maar niet met de goede dingen. En uiteraard maken we ook technisch wel eens een onhandige keuze.

Door wendbaar te zijn als organisatie zorg je er telkens voor dat je zo’n keuze ook weer kunt ombuigen naar iets waar je wel blij van wordt op de lange termijn. Het starten zonder helder doel voor ogen is ook zo’n ding… Dus ook daarvoor geldt: steeds blijven communiceren over waarom je iets doet. En dan nog zoiets: alles zelf willen maken. Helemaal niet nodig! Gebruik dat wat al door iemand anders is gemaakt of bedacht. Zeker als zo’n onderdeel, product of service geen core business voor jou gaat worden.

Moeilijk? Zeker niet! Spannend, dat wel!

Dus ja, jouw nieuwe huis koop je vanaf vandaag ‘gewoon’ in een webshop. Laten we vooral allemaal al onze innovatiekracht en –kunde gebruiken om in nog meer markten offline en online beter te verbinden. Welke markt kan volgens jou ook wel een ‘schop’ gebruiken? Of beter gezegd: welke markt verdient ook meer winnaars?