Strategie

Zo haak je in op de belangrijkste events van 2018

0

Hoe kun je laagdrempelig in contact komen met loyale klanten, nieuwe klanten binnenhalen of oude klantrelaties nieuw leven inblazen? Door slim in te spelen op evenementen, zoals de Olympische Winterspelen. Een evenementenkalender voor marketing- en salesafdelingen kan retailmerken een grote voorsprong geven op de concurrentie, zowel qua online als offline succes. Ik zet een aantal evenementen op een rij voor e-commercepartijen. Waar haak jij dit jaar op in?

1. Sportevenementen: inhaken op de Olympische Winterspelen

In 2014 waren de Olympische Winterspelen en het WK voetbal goed voor het bereik van respectievelijk 2,1 miljard en 3,2 miljard mensen. Dit jaar staan de Olympische Winterspelen in PyeongChang, Zuid-Korea, en het WK voetbal in Rusland op het programma. Op de Olympische Winterspelen wordt al massaal ingehaakt. Bijvoorbeeld door De Coolste Baan van Nederland, waar de Olympische vlam werd ontstoken na Nederlands goud op de Spelen. Dit was te volgen via de livestream van De Coolste Baan van Nederland op Facebook.

?GOUD!! Gefeliciteerd! #svenkramer #teamnl #cbvnl #schaatsen #olympischstadion

A post shared by De Coolste Baan van Nederland (@decoolstebaanvannederland) on

Accepteer cookies

Sportevenementen kunnen dus een goede aanleiding geven om in contact te komen met je consumenten. Deze brengen het consumentenverkeer binnen diverse e-commercesectoren op gang. Neem bijvoorbeeld de groei in elektronicaverkoop, met name televisies, voor en na dit soort wereldwijde evenementen. Ook partijen die zich richten op mode in bepaalde kleuren (oranje!) sportuitrusting, cosmetica – vaak gelinkt aan een sportheld(in) – dranken of bezorging van eten kunnen bijzonder succesvol zijn.

Gepersonaliseerde laag

Veel webshops ontwikkelen ingewikkelde, speciale campagnes en promoties voor sportevenementen. Marketingactiviteiten werken het best als ze consumenten een uitgebreide omnichannel-ervaring bieden. Met retargetingcampagnes kun je je advertenties matchen met de voorkeuren en het gedragsprofiel van gebruikers, en zo een gepersonaliseerde laag toevoegen aan je campagnes.

Richt je je promoties in op de Olympische Winterspelen? Dan kun je het gebruik van beelden van het evenement bijvoorbeeld combineren met de inzet van specifieke producten en aanbevelingen per gebruiker. E-mails en aanbevelingen via social media laat je vervolgens aansluiten op deze campagnes, om een goed zichtbare, samenhangende en efficiënte campagne te garanderen.

Ireen Wust

Ireen Wüst tijdens de Spelen in Sochi

2. De feestdagen: bereik nieuwe klanten tijdens Kerstmis

De e-commercemarkt bereikt een waar hoogtepunt in de aanloop naar de feestdagen. Denk aan Sinterklaas en Kerstmis, wanneer de e-commerceverkoop op zijn top is. Ter voorbereiding op dit soort grote feestdagen bezoeken consumenten vaak een groot aantal (web)winkels op zoek naar cadeaus. Hun koopprofiel is zeer verschillend van dat van ‘normale’ shoppers, omdat zij:

  1. Op zoek zijn naar reviews of inspiratie
  2. Niet op zoek zijn naar producten voor zichzelf
  3. Winkels bezoeken die zij niet eerder bezochten

Gedurende deze periode wil je uiteraard zoveel mogelijk nieuwe potentiële klanten bereiken, en nieuwe bezoekers omzetten in loyale kopers. Met een retargetingprogramma kun je speciale campagnes inplannen die gericht zijn op deze groep consumenten. Specifieke campagne- en ROI-doelstellingen kunnen bijvoorbeeld worden toegepast op verschillende gebruikerssegmenten, om efficiëntie te boosten en bereik te optimaliseren. Bereid een speciale campagnereeks voor met creatieve content gericht op nieuwe klanten, inclusief gepersonaliseerde productselecties. Dit kan je brand awareness vergroten.

3. Persoonlijke evenementen: unieke benadering voor Valentijnsdag

Naast de decembermaand zijn er meer evenementen die een groot aandeel hebben in de e-commercesales. Of het nu verjaardagen, jubilea of minder bekende feestdagen zijn, het feit dat mensen cadeautjes kopen voor hun dierbaren blijft altijd een belangrijke kans voor merken.

Zo spenderen consumenten wereldwijd een hoop tijd en geld aan het vinden van cadeautjes voor Valentijnsdag. Moederdag (13 mei 2018) en Vaderdag (17 juni 2018). Sinds 2010 zagen we bijvoorbeeld een constante groei in uitgaven voor Moederdag. En afgelopen jaar was er zelfs sprake van een recordgroei van 21,4 miljard dollar naar ongeveer 23,6 miljard dollar. Ook wordt er steeds meer uitgegeven aan Valentijnsdag, voornamelijk door millenials. Een goede reden om ook hier inhaakacties voor te bedenken, bijvoorbeeld door middel van social media.

Persoonlijke touch

Als we op zoek zijn naar speciale cadeautjes met een persoonlijke touch voor onze dierbaren, zijn we geneigd ons meer te laten beïnvloeden door unieke, persoonlijke advertenties. Om de resultaten van retargeting te maximaliseren, kunnen marketeers dan ook het best gebruikmaken van geavanceerde gebruikerssegmentatie, gebaseerd op de aankoopintentie van klanten. Retargeting kan klanten indelen in verschillende groepen op basis van hun zoekgedrag.

Als iemand bijvoorbeeld zoekt naar scheerapparaten in de aanloop naar Vaderdag, dan kunnen we aannemen dat het om een cadeau gaat. Een sterke campagne geeft gepersonaliseerde, creatieve advertenties weer, op basis van de productcategorie waarin iemand geïnteresseerd is. Tegelijkertijd moeten de banners in lijn zijn met de algemene activiteiten rondom Vaderdag. Een op maat gemaakte campagne voor elke gebruiker is effectiever en stelt marketeers in staat om betere resultaten te bereiken met hetzelfde budget.

4. Seizoensevenementen: betrokkenheid tijdens Black Friday

Vanuit de Verenigde Staten zijn ook andere speciale shopping- en seizoens-evenementen overgekomen, die belangrijk zijn geworden voor e-commerce door het jaar heen. Dagen als Black Friday (23 november 2018) en Cyber Monday (26 november 2018) zijn inmiddels ook in Nederland niet meer weg te denken.

Dit soort seizoensevenementen bieden marketeers de kans om opnieuw in contact te komen met klanten die hun winkel langere tijd geleden bezochten. Met speciale kansen en aanbiedingen is het mogelijk om opnieuw betrokkenheid te creëren en hen te overtuigen een aankoop te doen.

Trailer Blue Friday bij Coolblue

Of we Blue Friday iets Amerikaanser wilden maken. #ok #lensflares #bayhemBekijk alle aanbiedingen op cblink.je/BlueFriday.

Geplaatst door Coolblue op vrijdag 17 november 2017

Accepteer cookies

 

Belangrijk om hierbij te onthouden, is dat gebruikers die winkelen tijdens de seizoensgebonden uitverkoop niet alleen geïnteresseerd zijn in nieuwe producten. Ze bezoeken een website vaak al eerder en komen terug als er zaken in de aanbieding zijn. Daarom moeten marketeers hen herinneren aan de producten die zij eerder bekeken. Ook is het mogelijk om de betrokkenheid van klanten die eerder iets kochten, opnieuw te stimuleren. Bijvoorbeeld door advertenties met bijpassende items voor bij het eerder aangeschafte product te laten zien. Deze advertenties kunnen gedurende langere tijd na de aankoop worden getoond, waardoor het contact met klanten langer blijft voortduren.

Evenementen: zet ze slim in voor e-commerce

2018 zit vol kansen voor webshops om in contact te komen met klanten. Van traditionele, jaarlijkse evenementen, zoals Kerstmis, tot speciale internationale hoogtepunten, zoals het WK voetbal. Elk event is een uitstekend moment voor marketeers om in contact te komen met loyale, oude en nieuwe klanten, hen aan te trekken en de sales en omzet te doen stijgen. Adverteerders moeten goed vooruit plannen om te zorgen dat hun campagnes profiteren van personalisatie en nauwkeurige targeting, voor optimale resultaten.

Deze infographic laat zien hoe de customer journey van een consument eruit kan zien, met meerdere contactmomenten via paid search, retargeting en e-mailadvertenties. Door de content te matchen met de voorkeuren en het gedrag van de consument, kun je zo een gepersonaliseerde laag toevoegen aan je advertenties.

Hoe ga je dan te werk om jouw klanten een optimale customer journey te laten doorlopen? Ten eerste kun je de evenementen in het jaar identificeren waar je met jouw bedrijf op kunt of wil inhaken. Denk hierbij ook aan de doelgroep en welk evenement interessant is voor welke consumenten.

Alle voor jou interessante evenementen in kaart gebracht? Dan kun je een planning maken en de creatieve inhakers bedenken. Hoe profiteer jij van de e-commercekansen van 2018?