Conversie

App Store Optimalisatie: maak apps vindbaar [7 tips]

0

Hoe ga jij de steeds grotere concurrentie aan in de verschillende app stores? Blijft het aantal downloads achter? Of ben je gewoon hongerig naar meer? Dan is App Store Optimalisatie iets voor jou! In deze tweedelige artikelserie kom je alles te weten over de on- en off-pagefactoren van App Store Optimalisatie.

App Store Optimalisatie, wat is dat?

Voor wie het nog niet kent: App Store Optimalisatie (ASO) is het optimaliseren van mobiele apps, met als doel om een hogere positie in de zoekresultaten van app stores te bereiken. Met het toepassen van ASO (ook wel bekend als SEO voor mobiele apps) maak je de app beter vindbaar en genereer je uiteindelijk meer downloads.

Google & Apple

Eerst wat achtergrondinformatie: de grote spelers in de markt van de app stores zijn de Google Play Store en de Apple App Store. Met meer dan 5 miljoen apps domineren zij op dit moment de markt. Een logisch gevolg is dat app-eigenaren manieren gaan vinden om hun apps zo goed mogelijk in de etalage te zetten. Iedereen wil natuurlijk gevonden worden!

Net zoals bij zoekmachines is het bij de app stores niet precies duidelijk wat de precieze ranking-factoren zijn. Top secret – as always! In de loop der jaren is er natuurlijk wel veel duidelijk geworden welke factoren het meeste effect hebben.

ASO: Off-page en on-page factoren

Overzicht van factoren die de meeste impact hebben op je ranking (bron: NativeX)

Het vindbaar worden in app stores gaat gepaard met zowel directe als indirecte factoren. Aan de ene kant heb je grip op wat je neerzet bij het publiceren van je app. Zoals: de keywords die je gebruikt, de naam van je app, het icoon van je app, etc. Aan de andere kant ben je afhankelijk van het gedrag van je bezoekers. Denk aan: doorkliks (CTR), aantal downloads, aantal keer verwijderd, etc.

Aandachtspunten voor het optimaliseren van je app

Ben je benieuwd waar je allemaal rekening mee moet houden bij het optimaliseren van de on-pagefactoren? Hieronder vind je 7 aandachtspunten op een rij.

1. Doe markt- en keywordonderzoek

Een interessant gegeven: uit onderzoek van NativeX is gebleken dat 67% van de ondervraagden apps vindt via de zoekfunctie van de app stores. Net zoals bij SEO is een gedegen onderzoek naar de markt en de keywords van groot belang om uiteindelijk hoog te eindigen in de zoekresultaten. Beantwoord met je onderzoek deze vragen:

  • Welke keywords gebruiken je doelgroepen om te zoeken?
  • Welke keywords worden gebruikt door je concurrenten?
  • En waar wil jij je op focussen?

In de Apple App Store heb je de mogelijkheid om deze keywords in te vullen. Zorg hierbij dat de belangrijkste keywords vooraan staan. In de Google Play Store is dit anders, hier wordt meer waarde gehecht aan de beschrijving van de app. Zorg er hierbij voor dat de belangrijkste keywords (net zoals bij SEO-copy) prominent en hoog in de beschrijving terugkomen. Houd er wel rekening mee dat het niet op ‘keyword stuffen’ gaat lijken. De tekst moet natuurlijk in de eerste plaats de bezoeker overtuigen en niet de zoekfunctie van de app store.

De categorie waarin je app staat, speelt ook een rol. Zorg dat je een relevante keuze maakt. Als je app in meerdere categorieën kunt plaatsen, kan het interessant zijn om via A/B-testen op zoek te gaan naar de sweet spot. In welke categorie wordt het beste resultaat geboekt?

2. Optimaliseer de naam & titel van je app

Ruimte is er om benut te worden, dus maak er ook gebruik van! Bij het bedenken van de naam en titel van je app, zul je vaak neigen naar je bedrijfsnaam of alleen een naam voor je app. Dat is ook logisch en goed. Maar er is meer.

In de Google Play Store en Apple App Store (iOs 11) heb je de ruimte voor ongeveer 30 tekens. Vaak wordt deze ruimte nog niet optimaal benut, wat erg zonde is. De ruimte kun je goed gebruiken voor overtuigende keywords die aangeven waar de app voor staat. Let wel, deze ruimte is beschikbaar voor de naam van de app in de zoekfunctie van de app store. Als de app is gedownload en de bezoeker hem op zijn/haar toegangsscherm ziet staan, heeft hij maar beperkte ruimte.

Een paar goede voorbeelden:

BUX – Eenvoudig de beurs op

BUX - eenvoudig de beurs op


DEGIRO – Mobiel beleggen

DEGIRO - mobiel beleggen

3. Maak indruk met het icoon en promotiematerialen

Je icoon is het visitekaartje van je app. Zorg ervoor dat het icoon herkenbaar, netjes, simpel maar catchy is. Zorg dat de kleuren matchen met jouw merkidentiteit en dat je niet te veel gebruik maakt van tekst.

Visuals (zowel het app-icoon als promotiematerialen) spelen een belangrijke rol bij de look-and-feel van je app. Ze hebben ook invloed op de click-through-ratio en het wel of niet genereren van een download. De CTR en het genereren van downloads speelt een grote rol in het goed vindbaar worden van je app. In het tweede deel van deze artikelserie wordt hier nog uitgebreid op ingegaan.

App-iconen

4. Internationaliseer en lokaliseer

In de vorige alinea heb ik al verklapt dat het aantal downloads van groot belang is voor de populariteit en vindbaarheid van je app. De stores van Google en Apple maken het mogelijk om je app internationaal uit te rollen. Heb je al eens gedacht aan het internationaliseren van je app? Hoeveel markten je hierbij extra kunt benaderen? En hoeveel downloads dit je kan opleveren?

Think little goals and expect little achievements. Think big goals and win big success. – David Joseph Schwartz

Het internationaliseren begint bij jezelf. Zorg dat de app de mogelijkheid biedt om internationaal te gaan. Vervolgens kun je via de app stores de verschillende markten aanboren met de juiste taal en een (op de markt aangepaste) keyword-focus.

Het doel van het lokaliseren is om iedereen op de juiste manier aan te spreken, zodat zij uiteindelijk je app gaan gebruiken. Onderzoek van ASO-goeroe App Annie heeft uitgewezen dat gebruikers (uit de meeste app gebruikende landen zoals China, Japan & Korea) eerder geneigd zijn om een app te downloaden en te gebruiken als een app gelokaliseerd is. Hier vind je nog een korte checklist voor het lokaliseren van je app.

5. Het gewicht van de app

Hoogst vervelend: een te zware app kan een zeer negatief effect hebben op je uiteindelijke doelen. Bij iOs is zelfs WiFi vereist om een app te downloaden, zodra het groter is dan 100mb. Je kunt je wel voorstellen hoe frustrerend dit kan zijn. Houd daarom bij het bouwen van een app goed in de gaten hoe zwaar de app wordt. Dit kan anders grote gevolgen op het aantal downloads hebben.

App groter dan 100 mb, melding in Apple App Store.

6. Ontwikkelaar van de app

Er valt niets aan te veranderen, maar zowel de Apple App Store als de Google Play Store hechten waarde aan de ontwikkelaar van de app.

Ben je een gevestigde naam in de markt? Ik kan dan de volgende tip meegeven: zorg dat je bedrijfsnaam wordt genoemd, en niet de naam van de ontwikkelaar. Er is namelijk een grotere kans dat bezoekers op jouw merknaam zoeken in plaats van de merknaam van de developer.

Ben je een kleinere speler in de markt? Dan is het interessant om te overwegen om de naam van de developer wél op te geven. Een voordeel hiervan is dat je wordt genoemd in het rijtje ‘Meer apps van deze ontwikkelaar’.

7. De prijs van je app

Last but not least voor dit artikel: pricing. Welke prijs past het beste bij jouw app? De prijs kan een groot effect hebben op het uiteindelijke doel: het genereren van downloads. Omdat een groot deel van de apps gratis is, is het soms lastig om geld voor je app te vragen.

Hoe kun je het beste de prijs bepalen? Door te A/B testen. In de app stores zijn meerdere mogelijkheden om zowel betaald als onbetaald je app aan te bieden en te vergelijken.

Optimaliseer je app

In dit eerste deel heb ik je handvatten gegeven voor het on-page optimaliseren van je app voor de app stores. In deel twee bespreken we de indirecte factoren die van belang zijn bij het goed scoren in de zoekfunctie van de app stores.

Heb je nog vragen? Stel ze gerust via de reacties hieronder!