Social media

Is Vero een serieuze bedreiging voor Facebook & Instagram?

0

Ineens was-ie daar: de app Vero. Het internet ontplofte zo’n beetje van de berichten over deze nieuwe socialmedia-app. Wat is Vero en wat kun je ermee? Vormt dit nieuwe sociale platform in de toekomst een serieuze bedreiging voor Instagram en Facebook? En wat kunnen bedrijven er eigenlijk mee? Ik vertel je er meer over!

Wat is Vero?

Opvallend is dat we Vero nu pas leren kennen. De app bestaat namelijk al sinds 2015. Vero liet onlangs weten de app gratis aan te bieden aan de eerste miljoen gebruikers, waarna de downloads ineens flink toenamen. Het creëren van schaarste blijkt nog altijd een krachtige overtuigingsstrategie.

Die eerste miljoen downloads hebben ze inmiddels al ruim gehaald, maar voorlopig is de app nog altijd gratis te downloaden voor iOS en Android. In de toekomst zullen nieuwe gebruikers er dus waarschijnlijk een soort abonnement voor moeten afsluiten.

Wat maakt Vero zo bijzonder?

Vero onderscheidt zich van andere socialmedia-platformen door geen advertenties toe te laten en door geen gebruik te maken van algoritmes. Dat is wat Vero ook wel ‘True Social’ noemt. Facebook en Instagram voeren regelmatig updates uit van de algoritmes. Tot grote ergernis van gebruikers. Wat dat betreft lijkt de timing van Vero goed.

Vero app iOS bron itunes

Bron: iTunes

Wat kun je delen via deze nieuwe app?

Vero biedt niet alleen de mogelijkheid om foto’s en video’s te delen. Je kunt er ook voor kiezen om een leuke film, serie, boek of muziek aan te bevelen aan je volgers en/of je vrienden. Je profiel wordt opgebouwd uit verschillende lijsten met foto’s, muziek en films en series die je hebt gedeeld.

Content die je kunt verspreiden via Vero:

  • Foto’s en video’s die je kunt bewerken zoals je ook op Instagram kunt. De mogelijkheden voor het bewerken zijn wel beperkter dan op Instagram.
  • Linkjes naar websites.
  • Muziek, films, series en boeken die jij graag kijkt, leest of luistert kun je gemakkelijk delen op je profiel. Hierbij kun je aangeven of je het nummer (of album) aan het luisteren bent, of dat je het wel of juist niet aanbeveelt.
  • Locaties zoals je favoriete restaurant, vakantieland en andere plaatsen.

Vero maakt net als andere socialmedia-platformen gebruik van hashtags. Door te klikken op deze hashtags kun je inspiratie opdoen bij andere mensen die content hebben gedeeld met die hashtag. Mits ze de content openbaar voor iedereen hebben gedeeld.

Kies met wie jij je berichten deelt

Een ander belangrijk onderscheidend vermogen van de app Vero is dat je op verschillende manieren kunt connecten met mensen. Je kunt ze volgen zonder dat ze jou terug hoeven te volgen, maar je kunt ook een vriendschapsverzoek versturen.

De berichten die jij verspreidt kun je vervolgens delen met je volgers of juist alleen met je vrienden.

Vero maakt onderscheid in close friends, friends en acquaintances. Per post bepaal jij wie dat berichtje te zien krijgt. Dat is waarschijnlijk een van de redenen dat de app door een aantal social influencers, zoals 2WMN en Uit Pauline’s Keuken, direct werd opgepikt. Voor hen is het ideaal: ze kunnen berichten delen met al hun volgers en bepaalde andere posts juist alleen met hun vrienden delen.

Vero-collage 2wmn uit pauline's keuken

#DeleteVero

Zijn er ook nadelen aan de app? Ja, helaas blijkt de app niet altijd helemaal vlekkeloos te werken. Zo ligt de server er vaak uit en krijgen gebruikers soms errors te zien wanneer zij berichten willen plaatsen.

Vorige week was de hashtag #DeleteVero trending op Twitter. Dit kwam onder andere door de slechte naam van de CEO van het bedrijf, miljardair Ayman Hariri. Maar ook omdat het erg lastig schijnt te zijn om je Vero-account weer te verwijderen als je het eenmaal hebt aangemaakt.

Vero voor bedrijven

Het is niet mogelijk om een speciaal bedrijfsaccount of zakelijk account aan te maken op Vero, wat bijvoorbeeld wel mogelijk is op Instagram. En Facebook biedt bedrijven natuurlijk al jaren de mogelijkheid om een pagina te maken. Is Vero dan wel interessant voor bedrijven?

Tot nu toe lijken er, afgezien van de influencers, nog weinig bedrijven actief gebruik te maken van Vero. Behalve een aantal Amerikaanse en Britse magazines zoals Clash Magazine zijn er nog geen grote bedrijven die inzetten op Vero.

Een profiel op Vero biedt de bedrijven weinig inzicht in hun volgers en de posts die ze verspreiden. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om te zien welke post het grootste bereik heeft gerealiseerd en wat de gemiddelde leeftijd van je volgers is. Deze basisgegevens zijn wel heel gemakkelijk in te zien op je Facebookpagina of zakelijke profiel op Instagram. Dat kan dus voor bedrijven een groot nadeel van Vero zijn.

Ga je als bedrijf toch aan de slag met Vero? Dan is het nóg belangrijker om echt sociaal te zijn op dit socialmedia-platform en leuke, inspirerende content te delen. Je kunt je posts immers niet aanjagen via een advertentie…

What’s next?

Wat denk jij? Kan Vero een serieuze bedreiging gaan vormen voor Facebook en Instagram? Of zal het net als alternatieven zoals Ello en Google+ ten onder gaan voordat het het grote publiek heeft bereikt?