Social media

4 manieren om Instagram Stories creatief in te zetten

0

Influencers, freelancers en bedrijven experimenteren in toenemende mate met het inzetten van Instagram Stories. Van gifjes-challenges tot complete Instagram take-overs. Met alle nieuwe ontwikkelingen in het dynamische socialmedia-land kun je echt niet meer achterblijven. Wil jij ook een echte Instagram Stories-pro worden? Dan helpen deze 4 strategieën je zeker op weg.

Instagram Stories is veel meer dan alleen het delen van foto’s of filmpjes. Doordat de content slechts 24 uur zichtbaar is, kun je er flink mee experimenteren. Het hoeft er niet per se gestyled uit te zien. De drempel om stories zelf te maken wordt dan ook kleiner. Daarnaast zijn Instagram Stories voor iedereen zichtbaar en worden ze sneller aangeklikt omdat – door de vergankelijke aard van stories – mensen bang zijn om iets te missen. Door het gebruik van hashtags, mentions en linkjes kun je stories inzetten voor branding of om meer traffic te genereren naar je website. Als je het juist inzet kunnen stories dus een waardevolle toevoeging zijn voor je Instagram-strategie.

Als online marketeer is mijn advies: val op met stories en daag jezelf uit om er creatief mee aan de slag te gaan. Met ruim 300 miljoen gebruikers wereldwijd zijn de populaire stories een fantastische manier om snel en eenvoudig je doelen te bereiken.

Eerder verscheen een artikel over hoe je stories in kunt zetten om je Instagram strategie voor 2018 naar een hoger niveau te tillen. Als aanvulling hierop wil ik jou met dit artikel inspireren en 4 creatieve toepassingen van stories voor je op een rij zetten.

Al gezien? Instagram Stories: til je strategie voor 2018 naar een hoger niveau

1. Doe de gifjes-challenge

Een challenge is in principe niet nieuw, maar wel creatief bedacht voor Instagram Stories. Toevallig zag ik het bij iemand voorbijkomen die ik volg. Onderaan de story staat het Instagram-account van de maker vermeld, zo kon ik achterhalen wie de challenge gemaakt heeft. Ik ging meteen naar het Instagram-account van de maker en wat ik zag sprak me aan. Hoppa! Nieuwe volger erbij.

Natuurlijk wilde ik zelf ook de challenge doen, dus heb ik – op instructie van de maker – een printscreen gemaakt van de challenge in haar story, om deze in te vullen en weer te delen met mijn volgers. Hieronder zie je de invulling van mijn gifjes-challenge:

Instagram Stories gifjes-challengeInstagram Stories gifjes-challenge

Een gifjes-challenge is ideaal voor branding en om meer volgers te genereren. Juist omdat deze manier nog niet vaak ingezet wordt, valt het op. Sluit een gifjes-challenge aan bij de strategie en het imago van jouw bedrijf? Dan zou ik er niet te lang mee wachten om dit toe te passen. Zo zag ik de challenge ook voorbij komen bij @zakenmeisje en dat getuigt ervan dat het een succesvolle en leuke manier is om interactie aan te gaan met je volgers.

Je kunt zo’n challenge helemaal naar eigen inzicht customizen. Zakenmeisje heeft het net iets anders ingericht, zodat het meer aansluit bij haar doelgroep. De leukste invullingen van haar volgers heeft Zakenmeisje weer met een mention gedeeld in haar eigen story. Zo krijgen haar volgers exposure en zullen ze eerder de moeite nemen om mee te doen aan de challenge. Slim!

Instagram Stories gifjes-challengeInstagram Stories gifjes-challenge

2. Maak je eigen gifjes

Ook zag ik zelfgemaakte gifjes voorbijkomen. Grote kans dat eigen gifjes bij kunnen dragen aan jouw Instagram-strategie, als het natuurlijk in het plaatje van jouw bedrijf past. Dit zou bijvoorbeeld goed kunnen werken voor creatieve freelancers en reclamebureaus. Zo maakt freelance-illustrator @martinamartian haar eigen gifjes en stickers en ze moedigt haar volgers aan om deze te gebruiken.

Met de juiste kennis in huis hoeft het maken van gifjes helemaal niet ingewikkeld te zijn. Je kunt je eigen gifjes in Photoshop of een andere app maken en uploaden naar je Giphy-account. Let wel op: om je eigen gifjes en stickers te kunnen gebruiken in Instagram Stories moet je een geverifieerd Giphy-account (voor artiesten) hebben of een partnerschap aangaan (voor bedrijven). Vul een aanvraag in via de website van Giphy en je hoort snel genoeg of je ervoor in aanmerking komt.

Heb je een geverifieerd Giphy-account bemachtigd en eigen gifjes geüpload? Dan kun je in je Instagram Stories aangeven hoe jouw volgers de gifjes kunnen gebruiken in hun eigen story. Als je omhoog swipet om je story op te leuken met beschikbare attributen, is er ook een mogelijkheid om gifjes toe te voegen. Typ in de ‘gif-zoekbalk’ de gebruikersnaam van een bedrijf of een persoon met een ‘@’ ervoor. Dus bijvoorbeeld @martinamartian. Nu verschijnen al haar gifjes in beeld, die jij vervolgens voor je eigen story kunt gebruiken. Zo kun je ook je eigen gepersonaliseerde gifjes gebruiken of deze eventueel creatief inzetten voor branding. Ga jij hiermee aan de slag?

Eigen gifjes gebruiken in StoriesEigen gifjes gebruiken in Stories

3. Vertel een verhaal van begin tot eind

Stories zijn er voor storytelling, dus vertel vooral jouw verhaal. Zorg dat jouw verhaal een heldere boodschap bevat en een begin en een eind heeft. Sluit af met een duidelijke call-to-action (CTA). Zo kun je – als je meer dan 10.000 volgers hebt op Instagram – aan het einde van je verhaal een link plaatsen om de kijkers naar je website te leiden. Kleinere accounts hebben die mogelijkheid niet. Maar dat is handig op te lossen door jezelf te mentionen in je eigen story, een link in bio op te nemen en daarnaar te verwijzen. Is jouw doel om meer traffic te genereren met stories? Dan is dit een mooie manier.

Een goed voorbeeld van een verhaal kun je regelmatig vinden op het Instagram-account van @missguided. Een verhaal kan bijvoorbeeld gaan over de lancering van je product of dienst.

How-to

Ook kun je een how-to in een verhaalvorm gieten: Instagram Stories leent zich er goed voor om je product te demonstreren aan je volgers. Je kunt dan laten zien hoe je het op de juiste manier gebruikt. @glossier doet dit bijvoorbeeld bijna elke dag met hun beauty-producten. Aan het einde van hun verhaal hebben ze een een CTA toegevoegd, zodat je het product meteen kunt kopen in hun webshop.

Instagram Stories how-toInstagram Stories how-to

De sportieve @sarasigmunds heeft Stories ook begrepen en deelt haar kennis in de vorm van simpele how-to’s. Stap voor stap laat ze bijvoorbeeld haar volgers zien hoe je haar smoothie precies moet maken. Ze eindigt haar verhaal met het volledige recept:

Instagram Stories how-toInstagram Stories how-to

Story take-over

Je kunt je verhaal natuurlijk ook door een ander laten vertellen, je draagt dan de regie over aan een influencer of een collega. Zakenmeisje heeft haar collega (die ze ‘projectmeisje’ noemt in het voorbeeld hieronder) op pad gestuurd om een locatie te testen voor een nieuw artikel. Door een story take-over neemt het ‘projectmeisje’ de volgers van het Zakenmeisje mee op haar avontuur. Ze geeft meteen een kijkje achter de schermen.

Dior pakte het groots aan en liet de bekende Nederlandse fashionblogger Negin Mirsalehi een Instagram Story take-over doen tijdens hun modeshow. Negin heeft de stories van Dior overgenomen om de volgers vanuit haar perspectief de modeshow te laten ervaren.

Insta Story take-overInsta Story take-over

Iedereen houdt van een goed verhaal, dus zorg voor een sterke verhaallijn en probeer de informatie er zo in te steken dat jij echt iets interessants te melden hebt. Dat kunnen tips zijn die je volgers helpen of juist leuke informatieve weetjes. Wat jouw volgers interessant vinden, kun je het beste achterhalen door veel te experimenteren en analyseren. Zo kom je erachter wat écht waarde toevoegt aan jouw Instagram-strategie.

4. Trek de aandacht met een quiz

Het is al een tijdje mogelijk om voor je Instagram Stories een poll in te zetten. Misschien heb je deze functie al eens getest? Maar hoe zet je een poll succesvol in? De kunst is om de poll niet als een los onderdeel te gebruiken, maar een onderdeel van jouw verhaal te laten zijn. Zoals in de vorm van een quiz.

Een goed voorbeeld hiervan zijn de stories van Airbnb. Airbnb zet stories in om hun volgers te inspireren en kennis te laten maken met prachtige bestemmingen wereldwijd. Ze laten niet alleen mooie foto’s zien, maar voegen ook een vleugje interactie toe met een quiz. Ze geven hints om je te helpen, zodat je kunt raden waar de foto genomen is. Nadat je gestemd hebt, krijg je het antwoord te zien en word je begeleid naar de volgende slide van hun story met een link. Die link stuurt je weer door naar de website van Airbnb, waar je de accommodaties op die bestemming kunt bekijken en boeken. Een mooie manier om meer boekingen te genereren.

Insta Story pollInsta Story poll

Bonus: hoogtepunten

Wil je niet dat bepaalde stories verdwijnen? Plaats ze dan als hoogtepunten op je Instagram-account. De hoogtepunten/highlights krijgen een prominente plek tussen jouw bio en Instagram-feed en vallen dus goed op. Zo kun je de volgers net wat meer gecategoriseerde informatie bieden en jouw producten uitlichten om meer traffic te genereren, leads te verzamelen of volgers een aankoop te laten doen. Wat je doel ook is, hoogtepunten kunnen jouw Instagram-strategie zeker versterken.

Insta Story hoogtepuntenInsta Story hoogtepunten

Welke manier past het beste bij jou?

Ik hoop dat de voorbeelden hierboven jou voldoende inspireren om een passende Instagram Stories-strategie te bedenken. Er zijn natuurlijk nog veel meer manieren om stories creatief in te zetten. Er worden ook steeds vaker nieuwe functies geïntroduceerd waarmee je aan de slag kunt. De grote uitdaging is om de juiste manier te vinden die voor jouw bedrijf werkt. Zoals ik al eerder schreef is het een kwestie van proberen, experimenteren en analyseren.

Hoe zet jij stories in? En heb je al een goede strategie bedacht? Ik ben benieuwd hoe jij dit aanpakt (of gaat aanpakken). Laat het weten in een reactie. Ook als je zelf briljante, inspirerende voorbeelden voor stories hebt die hier nog niet tussen staan.