Content

Instagram Stories: til je strategie voor 2018 naar een hoger niveau

0

Boomerangs, stickers en sinds kort zelfs gifjes, wij zijn gek op Instagram Stories. En samen met ons nog 300 miljoen andere gebruikers wereldwijd. Grote kans dus dat jij al flink hebt geëxperimenteerd met stories. Hoe weet je of je op de goede weg bent? In dit artikel vind je onze tips en tricks voor een up-to-date Instagram Stories-strategie.

Begin 2017 plaatsten wij op het Instagram-account van Frankwatching onze eerste story. Sindsdien experimenteren we met het wekelijks maken van mooie stories. Voor ons een fijne manier om nog meer kennis met jullie te delen en de mensen achter Frankwatching te laten zien. Als video-editor ben ik actief betrokken bij dat proces.

Toen we begonnen met het maken van stories hadden we nog veel vragen. Wie pakt wat op en wat zijn onze doelen? Belangrijker nog was de vraag hoe we onze voortgang moesten meten. Want wanneer boek je nou succes met Instagram Stories? Een ijzersterke strategie was het antwoord.

Ik deel onze Instagram Stories-strategie (inclusief handige metrics) graag in dit artikel. Je leest niet zozeer over hoe je een goede story maakt, maar wel over hoe je jouw strategie opbouwt en embed binnen jouw organisatie.

Het succes van Stories: ephemeral content

Instagram Stories zijn vluchtig, creatief (denk aan alle krabbeltjes en stickers) en hoeven niet zo gelikt te zijn als de visuals in de normale Insta-tijdlijn. Doordat je story na 24 uur weer verdwijnt, bieden stories je bij uitstek de kans om te experimenteren met ideeën en formats.

Instagram Stories bleek een enorm succes. Door de komst van Stories steeg het dagelijks gebruik van Instagram in 2017 zelfs met 160%. Ook voor bedrijven liggen er veel kansen op het gebied van stories. Wist je bijvoorbeeld dat 80% van alle gebruikers op Instagram een bedrijfsprofiel volgt? Een ideaal kanaal voor het bereiken van jouw doelgroep.

Wat is het succes achter stories? Ephemeral content (tijdelijke content die direct of binnen 24 uur verdwijnt) is een deel van het antwoord.  Een enorme trend op het gebied van marketing, die handig inspeelt op FOMO (fear of missing out). Tijdelijke content zien we vooral op social media-platforms zoals Snapchat, Instagram Stories en Facebook Stories. Hoe ga je aan de slag met je strategie?

Stap 1. Bepaal je doelen

De eerste stap is het bepalen van doelen. Bedenk wat je graag wil bereiken met stories. Denk aan het in beeld brengen van de menselijke kant achter je organisatie. Door het vluchtige karakter (en alle creatieve opties) is stories ook een ideaal kanaal om jouw product op een engaging manier (24 uur) in de schijnwerpers te zetten. Deze doelen koppel je vervolgens aan KPI’s (later meer over metrics).

Het belangrijkste is dat je je focust op doelen die passen bij jouw kanaal. Misschien is je doel wel traffic, maar is dat voor jou niet haalbaar. Kleinere accounts (onder de 10.000 volgers) kunnen namelijk geen directe link plaatsen in hun story. En dat is jammer, want het is een mooie manier om traffic te genereren. Er is wel een handige hack om je kijkers toch al iets verder te helpen. Je kunt namelijk wel gebruikers taggen in je story:

  1. Klik op de hoofdletter ‘A’ en typ @(jouw bedrijfsnaam).
  2. Instagram linkt op deze manier automatisch in je story naar je Instagram-profiel. Je viewers komen nu direct terecht op je profiel. Handig, want het maakt de route voor je volgers korter als ze op de link in je bio willen klikken.

Stap 2. Bedenk inhoud en maak een contentkalender

Na het bepalen van doelen raad ik aan om na te denken over formats voor stories. Zo kun je collega’s voorstellen, een kijkje achter de schermen bieden of een samenvatting van een nieuw of populair artikel plaatsen. Kijk ook eens kritisch naar de vorm van je story. Past je format bij een foto, of misschien beter bij een video en op welke manieren kun je bijvoorbeeld een poll toevoegen?

Koppel je ideeën en formats vervolgens aan je doelen. Hierdoor creëer je een handig overzicht van geschikte ideeën voor jouw strategie. Wij gebruiken hiervoor een contentkalender. Hierin houden we dagelijks bij wat we plaatsen voor bepaalde formats. Het is ook de ideale manier om ook vooruit te plannen. Tip: houd daarbij altijd een beetje ruimte voor spontaniteit of actualiteit.

Stap 3. Aan de slag & experimenteren!

Focus op storytelling

Digital marketing-expert Jay Baer zei het al:

If your stories are all about your products and services, that’s not storytelling. It’s a brochure. Give yourself permission to make the story bigger.

Stories zijn perfect voor – je raadt het al – storytelling. Vertel met elke story dus een verhaal. Met een begin en een afsluiting. Bedenk van tevoren goed wat de boodschap is van jouw verhaal. Neem je volgers bijvoorbeeld een dag mee in jouw leven of werkdag. Of in dat van een ander.. zoals met een take-over! Een goed voorbeeld hiervan is de take-over van Instagramexpert Kirsten Jassies, zij nam vorig jaar ons kanaal over.

Eerder legde ze al uit waarom stories ideaal zijn om je Instagram-verhaal meer inhoud te geven.

Heb je het al gezien? Onze trainer, auteur én Instagram-expert Kirsten Jassies heeft vandaag onze Instagram Stories overgenomen ? Ze geeft de beste tips over Stories, en dat wil je niet missen!Volg ons hier: www.instagram.com/frankwatching ?

Geplaatst door Frankwatching op Donderdag 6 juli 2017

Accepteer cookies

Denk aan design

Hoewel stories ideaal zijn voor de niet-perfecte foto, raad ik aan om toch voldoende aandacht aan het design van je story te besteden. Stories zijn vluchtig en ook zo weggeveegd. Daarom wil je dat volgers je story direct herkennen. Bij Frankwatching werken we bijvoorbeeld graag met de kleur groen. Dit proberen we in elke story door te voeren. Ook dit is een kwestie van experimenteren (en uiteraard van smaak).

Hoe pak je dat aan? Stel een stijlboek op, waarin je kleurgebruik, filters en het gebruik van stickers, geotags en hashtags opneemt. En heb je de nieuwste feature, het toevoegen van gifjes, al gezien? Je hoeft niet alle opties toe te passen, zolang het maar bij jouw strategie en je stijlboek past.

Je kunt er ook voor kiezen om je story te maken met andere app of tool. Met gratis tools als Canva of Adobe Spark maak je in een handomdraai mooie templates voor jouw verhaal. Ben je benieuwd naar al onze learnings? Bekijk hieronder de story waarin we vertellen over onze learnings met Instagram en Instagram Stories.

https://vimeo.com/253786866

Stap 4. Meet je succes

Instagram Stories key-metrics

Misschien wel het belangrijkste onderdeel van je Instagram Stories-strategie is het meten en analyseren van je succes. Mijn tip: evalueer de resultaten van elke individuele story (en stuur bij waar nodig).

Instagram biedt verschillende mogelijkheden om de resultaten van je stories in te zien. Let op: deze zijn alleen beschikbaar voor gebruikers met een zakelijk profiel. Goed om te weten is dat er geen optie is om data bij te houden in de Instagram-app zelf. Gelukkig kun je dit gemakkelijk zelf doen. Maak bijvoorbeeld een spreadsheet waarin je alle gegevens noteert na het plaatsen van een story.

De gegevens van Instagram Stories vind je bij de ‘gewone’ Instagram-statistieken. Klik onder het kopje ‘statistieken’ op ‘verhalen’. Hier heb je de mogelijkheid om je stories (tot 14 dagen) terug te vinden op onder andere bereik, antwoorden en wegveegacties.

Hieronder heb ik wat handige metrics voor je op een rijtje gezet.

Unieke views

Onder elke story vind je de unieke views. Ook zonder zakelijk profiel kun je jouw unieke views bekijken. Onlangs introduceerde Instagram de ‘archief-button’. Je stories worden vanaf nu automatisch opgeslagen na 24 uur. Handig, want zo kun je de views van je story gemakkelijk noteren.

View rate: hoe populair zijn je stories?

Je weet nu hoe vaak je story bekeken wordt. Het is tijd voor de volgende stap. Hoeveel procent van je totale volgers op Instagram bekijkt jouw stories eigenlijk? Dit is geen ingebouwde metric, maar je rekent het zelf eenvoudig uit. Stijgt je view rate? Dan ben je goed bezig!

De view rate maakt het monitoren overzichtelijk. Daarnaast kun je er ook een KPI aan verbinden. Bijvoorbeeld: in 2018 wil ik een view rate van minimaal X%.

Completion rate: you had me at hello

Je hebt nu zicht op hoeveel mensen naar je stories kijken. Daar is lang niet alles mee gezegd. Is het je wel eens opgevallen dat het cijfer tussen je eerste story en je laatste story enorm kan verschillen? Dit verloop is een goede graadmeter om te kijken of viewers je story interessant vinden. Het vertelt je of mensen je story de moeite waard vinden om te blijven kijken. Ook dit is ook geen ingebouwde metric, hier moet je zelf mee aan de slag!

Een voorbeeld: je eerste story telt 500 views en je laatste 100. Je deelt het aantal kijkers van de laatste story door de eerste, en dit vermenigvuldig je met 100. De completion rate is 20%. Je weet nu dat 20% van je volgers je story helemaal afkijkt.

Stijgt de completion rate van jouw Instagram Stories? Dan weet je dat je op de goede weg bent.

Berichtjes in DM: hoe engaging is je content?

Wist je dat maar een op de vijf bedrijven soms een persoonlijk bericht ontvangt op Instagram? De kans dat je inbox uitpuilt van berichtjes is dus klein. Toch zijn ontvangen reacties wel een belangrijke graadmeter om de betrokkenheid van je account te meten.

Noteer hoeveel berichten je ontvangt op je stories. Reageren er steeds meer mensen? Dan bouw je een actieve community op. Vergeet trouwens niet om ook actief op anderen te reageren. 🙂

Jouw Instagram Stories-strategie

Dit is de strategie die Frankwatching de afgelopen maanden heeft toegepast. Ik ben benieuwd of jullie vragen of aanvullingen hebben. En natuurlijk of je aan de slag gaat met het maken van een strategie (of dat je deze al hebt). Laat het vooral even weten via de reacties hieronder.