Online marketing

Wat bedrijven kunnen leren van politieke campagnes

0

Column – Na de Olympische Spelen staat er weer een event van wereldformaat op de agenda. In het hele land gaan duizenden tegenstanders met elkaar de strijd aan. Slechts een aantal zal de eindstreep halen en worden beloond met de felbegeerde prijs: een zetel in de gemeenteraad.

Mocht je denken sarcasme te bespeuren in wat ik hiervoor opschreef: think again. Mij kun je wakker maken voor een verkiezing. Sterker nog, als je mij om 4 uur ’s nachts belt met de mededeling “Mark, je geloof nooit wat Rutte nu weer tegen Wilders heeft gezegd, check de NOS”, dan heb ik mijn sloffen en kamerjas aan en zit ik voor de tv vóórdat jij de woorden ‘politieke campagne’ kan twitteren.

Politieke campagnes. Is er iets mooiers in deze wereld? Ja, dat wel. Maar wat mij betreft staan we niet vaak genoeg stil bij het ambacht van de politieke campagne.

Wat maakt politieke campagnes nou zo mooi?

Dat is zorgen dat je zoveel mogelijk mensen vindt die samen met jou willen knokken voor een gezamenlijk doel. Wat mij betreft is dat meteen het belangrijkste aspect van politieke campagnes waar bedrijven iets van kunnen leren.

Want het is een groot verschil met commerciële campagnes, waar wordt geprobeerd een product te verkopen. In zekere zin verkoopt een politieke partij ook een product: haar standpunten of leider. Maar het idee dat mensen stemmen op standpunten is achterhaald.

Verkiezingen

Het is niet meer voldoende om als politicus enkel je verhaal te zenden. Je moet er voor zorgen dat andere mensen gaan geloven en voelen dat het ook hun verhaal is. Dat ze met jou iets delen dat jullie samen voor elkaar gaan krijgen. Dat is wat politieke campagnes bijzonder maakt.

Natuurlijk, de ene partij is er beter in dan de andere. En het is niet altijd met de beste bedoelingen dat een politicus probeert een schare mensen aan zijn zijde te krijgen. Maar de tijd waarin je als politieke partij één keer in de 4 jaar uit je Haagse bubbel kon kruipen om je standpunten naar ‘de burger’ te zenden, is echt voorbij. We willen betrokkenheid, beweging en inspiratie. We willen geloven in iets dat groter is dan wij zelf.

De schoolvoorbeelden komen uit Amerika. Obama’s campagne in 2008 was een krachtsinspanning van jewelste die als centrale boodschap had: wij veranderen samen het land. Het ging om de kandidaat. Maar het ging ook om jou. Jij kon bijdragen. Jij kon meedoen. Het mooiste kwam naar voren in deze speech. One voice can change the world.

Accepteer cookies

Tijdens de vorige verkiezingen zagen we de grassroots-campagne van Bernie Sanders een beweging van mensen vormen die tot op de dag van vandaag samen vechten voor een gemeenschappelijk doel. Ook Donald Trump slaagde erin een beweging van mensen om zich heen te verzamelen. In Nederland probeerde GroenLinks dezelfde truc uit te halen rondom Jesse Klaver, met Sanders als voorbeeld. Forum voor Democratie gebruikt dezelfde tactieken als Trump.

Wat maakt deze partijen succesvol?

Ze zoeken wat ze delen met mensen – hoop op verandering of woede over de bestaande situatie – geven mensen het gevoel dat ze er iets aan kunnen doen, en vechten samen om het gezamenlijke doel te bereiken.

Precies dat is wat bedrijven kunnen leren van dit soort campagnes. Door samen te vechten voor een gemeenschappelijk doel, ontstaat er een band die verder gaat dan een salescampagne, een spaarkaart of grappige webcare. Het zorgt voor begrip en een gedeelde ervaring. Het zorgt ervoor dat je dichter bij elkaar komt. Bedrijven bij mensen. En mensen bij bedrijven. Het zorgt ervoor dat je bondgenoten wordt.

Mensen willen tegenwoordig betrokken worden en nemen geen genoegen meer met een plek aan de zijlijn. Ze zijn mondiger dan ooit en zoeken verlangen van bedrijven dat ook zij een mening hebben. Iedereen in Nederland heeft een mening over wat er met ons land moet gebeuren. Van grote visies over duurzaamheid, tot de stoeptegels in de straat. Niet alleen mensen hebben die mening, ook bedrijven, NGO’s en andere organisaties hebben belangen en visies. Sommigen slagen er al in om mensen daarbij te betrekken en samen te knokken voor hetzelfde doel: zoals Vandebron.

Door samen te vechten voor een gemeenschappelijk doel, ontstaat er een band die verder gaat dan een salescampagne, een spaarkaart of grappige webcare. Het zorgt voor begrip en een gedeelde ervaring.

Samen sta je sterker

Hoe gaaf zou het zijn als bedrijven zij aan zij met mensen knokken voor de onderwerpen die hun aan het hart liggen en waar ze wellicht ook belang bij hebben?

Het is effectief. Want met meer sta je sterker. Het is leuk. Want je kunt echt iets veranderen. En het is ook nog eens goed voor je bedrijf, want je zet je neer als een bondgenoot. Je laat zien dat je dezelfde waarden deelt als de mensen met wie je je samen inzet voor hetzelfde doel.

En het is makkelijk uit te voeren. Kies een onderwerp dat je aan het hart ligt, dat past bij je bedrijf. Zoek de mensen die het met je eens zijn en krijg hen met een mooie campagne aan je zijde, om samen te zorgen voor verandering.

Dat is de les die bedrijven kunnen leren van politieke campagnes. Hou op met alleen maar te richten op sales, lobby en communicatie die alleen op zenden is gericht. Probeer in plaats daarvan te gaan voor campagnes die zorgen voor een sterkere band, door samen met anderen te vechten voor een gezamenlijk doel.