Nieuws

Google AdWords wordt Google Ads

0

Bijna 18 jaar geleden werden de eerste advertenties verspreid via de Google-zoekresultaten. Sindsdien zijn er ontelbaar veel veranderingen geweest. Op woensdag 27 juni 2018 is Google Ads geïntroduceerd als de vernieuwde en verbeterde Google AdWords. Wat is het verschil en hoe werkt het?

Met de intrede van Google Ads in plaats van Google AdWords, mikt Google met name op kleine organisaties tot grote bedrijven. Voor de écht grote multinationals (denk hierbij aan bedrijven met vele miljoenen omzet) heeft Google het Google Marketing Platform en Google Ad Manager ontwikkeld.

Waarin verschilt Google Ads van Google AdWords?

Met Google Ads probeert Google hun machine learning-technologieën bij alle klanten onder de aandacht te brengen, inclusief kleine bedrijven met over het algemeen minder financiële mogelijkheden. Zij claimen dat kleinere bedrijven hierdoor meer tijd overhouden voor hun core business en dat zij het adverteren aan Google over kunnen laten. Met de komst van ‘smart campaigns’ verwacht Google dat ondernemers binnen enkele minuten meerdere advertenties kunnen inrichten. Dit kan op korte termijn leiden tot een conversie, of dit nu een lead is, een persoon die jouw winkel bezoekt of iemand die naar je bedrijf belt.

Aan het einde van 2018 lanceert Google ook de ‘image picker’, zodat je gemakkelijk display-advertenties (deze worden getoond op andere websites of in apps) aan kunt maken. Hiermee lijkt het erop dat je campagnes aanmaakt, die vertoond worden in zowel het zoek– als displaynetwerk van Google.

Hoe werkt smart campaigns?

Zoals je in onderstaand filmpje kunt zien, kun je met smart campaigns heel eenvoudig campagnes aanmaken. De enige stappen:

  1. Selecteer het doel dat je wil behalen (bijvoorbeeld een aankoop of offerteaanvraag)
  2. Geef aan waar je wil adverteren (dus de fysieke standplaats van jouw bedrijf)

En Google doet de rest… Hoe simpel kan het zijn!

Accepteer cookies

Wat levert het uiteindelijk op?

Het is nog maar de vraag wanneer deze functie in Nederland ook beschikbaar zal zijn en wat dit op gaat leveren. Ik ben van mening dat het zeker van toegevoegde waarde kan zijn voor kleinere bedrijven, denkend aan bijvoorbeeld bloemisten of restaurants die voor het inrichten van de advertenties wellicht minder tijd hebben. Maar of het voor MKB-bedrijven het gewenste resultaat op gaat leveren, moet nog maar blijken. Om de technologie die Google heeft gebouwd volledig tot zijn recht te laten komen, heeft het veel data nodig. Om veel data te kunnen verzamelen, moeten je advertenties veelvuldig vertoond kunnen worden. Dat vergt weer een groter budget dan als je zelf de controle houdt op de resultaten.

Ik ben zeker benieuwd naar de resultaten vanuit smart campaigns, ten opzichte van reguliere campagnes. Dit ga ik dan ook zeker testen!