Verdieping

Drip campaigns als aanvulling op je e-mailmarketingstrategie

0

Nieuwsbrieven verzenden via e-mail is ideaal als je je huidige klantenbestand op de hoogte wil houden. Maar deze nieuwsbrieven hebben een groot nadeel. Nieuwe abonnees ontvangen namelijk alleen nieuwe nieuwsbrieven, en missen alle informatie die je eerder verstuurde. Om de nieuwe inschrijvers beter te bedienen, kun je naast het versturen van reguliere nieuwsbrieven gebruikmaken van drip campaigns.

De basis

Drip campaigns vallen onder marketing automation. Ze staan ook wel bekend als lifecycle e-mails, autoresponders en automated e-mails. Het concept is altijd hetzelfde: op basis van een planning stuurt een bedrijf automatisch een set van e-mails. Zo stuurt het bedrijf bijvoorbeeld de ene e-mail direct na een inschrijving, volgt een andere e-mail na een paar dagen, en wordt er weer een andere het eerstvolgende weekend verstuurd.

Drip campaign-e-mails kun je gepersonaliseerd inplannen, op basis van het gedrag van de ontvanger. Zo kun je een e-mail versturen als iemand bepaald klikgedrag vertoont. Of als een persoon een bepaalde actie uitvoert, zoals zich inschrijven voor een interesselijst of een aankoop doen.

Zo nuttig zijn drip campaigns in je e-mailmarketingstrategie

Drip campaigns zijn een nuttige toevoeging aan je e-mailmarketingstrategie. Maar waarom zijn ze zo goed?

  • Automatisering: geautomatiseerde e-mails nemen op de lange termijn veel werk uit handen. Deze tijd kun je dan op een andere manier nuttig besteden. Denk aan het vervullen van een goede klantenservice of de jacht op leads. 
  • Relevantie: met drip campaigns verzend je de juiste informatie, exact op het moment dat gebruikers het nodig hebben. De verstuurde content is volledig gebaseerd op de positie van de gebruiker in het lifecycle-traject. Dit klinkt erg uitdagend, maar je kunt het al redelijk basaal en statisch opzetten met toch veel effect. Uiteindelijk kun je hiermee flink de diepte in gaan door het geheel dynamisch te maken.
  • Leadgeneratie: drip campaigns bereiden potentiële klanten voor op een mogelijke sale. Met de informatie uit de e-mailmarketing-software kan het sales-team aan de slag. Daarnaast zorgen de geautomatiseerde e-mails ervoor dat een deel van de lezers direct overgaat tot conversie.

Soorten drip campaigns

Er bestaan verschillende soorten drip campaigns. Ik deel er hier vijf.

  • Informatieve drips – Deze drips laten nieuwe inschrijvers bijvoorbeeld zien wat de USP’s zijn van je bedrijf. Of hoe een eerste bestelling in zijn werk gaat. Klanten na aankopen op de hoogte houden, valt hier ook onder.
  • Leerzame drips – Op deze manier laat je je lezer een kort trainingsprogramma volgen. Je leert hem of haar bijvoorbeeld hoe je een product als een barbecue het best kunt gebruiken. Het doel kan zijn om iemand een echte barbecue-pro te maken. De kans dat iemand nogmaals een aankoop doet, is daarbij groter.
  • Top of mind-drips – Met deze drips blijf je in the picture bij je potentiële klanten. Het is belangrijk om top of mind te blijven zodat je niet vergeten wordt. Als mensen je vergeten, is de kans groter dat ze bij een concurrent gaan kijken.
  • Win back-drips – Deze drips stuur je naar gebruikers die al een tijd geen activiteit meer hadden met jouw bedrijf. Met zulk soort e-mails zorg je ervoor dat de interesse in jouw bedrijf weer terugkomt.
  • Promotionele drips – Met kortingscodes en speciale kortingen laat je gebruikers overgaan tot aankopen.

Voorbeelden: voor iedere fase een andere e-mail

Je gebruikt dus verschillende drips voor verschillende klanten, afhankelijk van hun locatie in de customer journey. Hieronder zie je voorbeelden van sets van e-mails voor verschillende fases.

Nieuwe abonnee

Als iemand zich aanmeldt voor de nieuwsbrief, kun je al een reeks standaarde-mails in verloop van tijd sturen. Zo warm je de nieuwe inschrijver direct op met e-mails die voor hem of haar belangrijk zijn. Hieronder zie je een uitgewerkt voorbeeld van een drip campaign voor nieuwe abonnees.

drip campaigns: voorbeeld van een drip voor nieuwe inschrijvers Nieuwe inschrijvers kennen vaak niet alle ins en outs van je bedrijf. Daarom kun je jezelf gerust nog eens voorstellen in een drip-e-mail. Het tonen van je bestlopende producten en uiteindelijk het versturen van een kortingscode, kan hem of haar net over de streep trekken om een eerste aankoop te doen. Zo kan de inschrijver in de drip campaign voor nieuwe klanten terechtkomen.

Nieuwe klant

Als iemand een aankoop deed en daarmee klant werd, is het belangrijk om diegene goed op de hoogte te houden. Je kunt nu dynamische e-mails met bestel- en leverinformatie sturen. Met een review-mailing zorg je ervoor dat iemand een review achterlaat over het product of het bedrijf.

Als een product aan het eind van zijn leven is, kun je de product renewal mailing sturen. De kans is dan namelijk het grootst dat de klant klaar is voor een nieuwe aankoop. De drip campaign kun je natuurlijk zo lang en uitgebreid maken als je zelf wil. De mogelijkheden zijn eindeloos.

drip campaigns: voorbeeld van een drip voor nieuwe klanten

Drip mailings stap voor stap

Hopelijk geven bovenstaande voorbeelden je genoeg inspiratie om zelf aan de slag te gaan met het maken van drip campaigns voor verschillende groepen. Begin met de belangrijkste mailings. Zorg daarna voor uitbreidingen.

Na verloop van tijd weet je precies welke mailings het goed doen, en welke mailings wat minder. Het blijft een proces dat je moet optimaliseren. Op de lange termijn kan het je veel tijd besparen. Daarnaast bedien je ieder persoon met relevante mailings.

Ben jij al begonnen met drip campaigns? Wat ging goed en waar liep je tegenaan? Deel je ervaringen in een reactie hieronder!