Social media

WhatsApp pakt fake news aan met nieuwe functie

0

Wereldwijd wordt er steeds meer fake news verspreid. Met alle (social) kanalen en middelen van nu wordt dat probleem alleen maar groter. Dit blijkt alleen al uit de recente misstanden in India, waardoor WhatsApp eigenlijk werd gedwongen om de strijd aan te gaan met nepnieuws. Daarom heeft de bekende chat-app een nieuwe functie geïntroduceerd.

Doorgestuurde berichten labelen

WhatsApp heeft vorige week aangekondigd om vanaf nu doorgestuurde berichten een label te geven. Dit houdt in dat boven het doorgestuurde berichtje het woord ‘Doorgestuurd’ staat, zoals je in onderstaande afbeelding kunt zien.

WhatsApp-bericht-label-doorsturen

Het klinkt als een simpele toevoeging, maar de berichtenapp wil hiermee extra context bieden. Gebruikers kunnen hierdoor één-op-één-chats en groepchats gemakkelijker volgen. Daarnaast kom je er op die manier achter of een doorgestuurd bericht direct van jouw contact(en) komt, of van een andere bron. Het label is wereldwijd van toepassing op tekst-, beeld-, video- en audioberichten.

Bij de introductie van deze nieuwe feature legt WhatsApp (opvallend) de nadruk op de veiligheid: “WhatsApp vindt jouw veiligheid erg belangrijk. We raden je aan om goed na te denken voordat je berichten deelt die zijn doorgestuurd.” De chat-app kan hiermee verwijzen naar de recente gebeurtenissen in India, waarbij het forwarden van nepnieuws voor veel sterfgevallen heeft gezorgd.

Grootste afzetmarkt

Voordat WhatsApp de functie officieel introduceerde, had de chat-app het doorsturen-label in bèta getest in India. India is voor WhatsApp de grootste markt: 300 miljoen Indiërs hebben een smartphone, waarvan meer dan 200 miljoen mensen gebruikmaken van de bekende chat-app. Concreet betekent dit meer dan 13 miljard berichten per dag (!).

Afgelopen mei ontstonden er geruchten over het verspreiden van fake news via WhatsApp tijdens een lokale verkiezing in de deelstaat Karnataka. De situatie verslechterde, waardoor er vele doden vielen. Zo ontving Jetti Yadaiah (21 jaar) bijvoorbeeld een audiobericht met de oproep om iemand te vermoorden die een kinderontvoerder zou zijn, maar waar zijn eigen foto bij stond. Het platform plaatste naar aanleiding van de verschillende gebeurtenissen een advertentie in grote Indiase kranten met tips om fake news te herkennen.

Accepteer cookies

Daarom heeft WhatsApp de volgende maatregelen genomen:

  • Doorgestuurde berichten krijgen het label ‘Doorgestuurd’.
  • Een extra optie waarbij alleen beheerders berichten door kunnen sturen naar een groep.

Kanttekeningen

Ook in Brazilië is de functie getest, waar WhatsApp door 120 miljoen Brazilianen wordt gebruikt. De directeur van Agência Lupa, Cristina Tardáguila, heeft nog wel een aantal kanttekeningen:

  • Gebruikers kunnen alsnog (media)bestanden eenvoudig opslaan op hun telefoon, om het label te verwijderen, en die vervolgens zelf weer doorsturen in bijvoorbeeld eigen groepen.
  • In de toekomst zou het nuttig zijn om een tijdstempel aan het label toe te voegen. Hierdoor kunnen gebruikers snel en gemakkelijk zien wanneer een bericht is aangemaakt. Terugkerende hoaxes kunnen op die manier worden verminderd.

Andere platformen

Niet alleen WhatsApp hoopt de verspreiding van verkeerde informatie tegen te gaan. Facebook, het moederbedrijf van WhatsApp, heeft ook al lange tijd last van de verspreiding van fake news. Daarom monitort Facebook nu wat er gebeurt. In verband met de end-to-encryptie is dat bij WhatsApp onmogelijk, alleen de zender(s) en ontvanger(s) kunnen de berichten lezen.

Ook YouTube heeft nieuwe maatregelen aangekondigd, onder andere om video’s met complottheorieën tegen te gaan. YouTube gaat bijvoorbeeld video’s van toonaangevende media bij groot nieuws duidelijker uitlichten in de zoekresultaten en op de homepage. Binnen de VS gaat het bijvoorbeeld om CNN, Fox News of The New York Times.

Hoe ziet de toekomst er uit?

WhatsApp verandert normaal gesproken niet zo veel aan de gebruikersinterface, maar in sommige gevallen is het noodzakelijk. De verspreiding van nepnieuws – via social kanalen – blijft een wereldwijd probleem, ook al lijkt het in Nederland misschien minder urgent.

Ik ben benieuwd wat jij van deze ontwikkelingen vindt. Wat denk jij dat er in de toekomst anders moet? Welke ontwikkelingen verwacht jij nog? Laat het me weten in de reacties.