Conversie

Google Ads: ook voor nieuwe & niche-producten

0

Iedereen kent Google en Google AdWords (of zoals het tegenwoordig heet: Google Ads). Echter zijn er nog steeds mensen die denken dat het niet voor hen geschikt is, vanwege bijvoorbeeld lage zoekvolumes of omdat ze een nieuw en nog onbekend product op de markt willen zetten. Ik ben van mening dat ieder bedrijf Google AdWords kan inzetten. In dit artikel vertel ik je waarom en hoe je aan de slag kunt gaan.

Google is nog steeds de grootste zoekmachine in Nederland met bijna 90% desktop-aandeel en 98% smartphone-aandeel. Deze cijfers tonen dat Google nog steeds erg belangrijk is en voor sommige bedrijven zelfs onmisbaar. Gewoonweg omdat je via Google een heel groot potentieel bereik hebt.

Laag zoekvolume: hoe krijg je alsnog veel vertoningen?

Heb je een nieuw product of zit je in een niche? Dan heb je vaak te maken met lage zoekvolumes en dus weinig verkeer om op bij te sturen in AdWords. Dit kan er voor zorgen dat je campagnes niet optimaal presteren en het langer duurt om optimalisaties door te voeren. Om toch voldoende verkeer te krijgen kun je onderstaande tips gebruiken. Dit helpt jou verder met het verkrijgen van voldoende data, zodat je verder kunt optimaliseren en een beter AdWords-account krijgt.

Zoekwoorden

Als je je zoekwoorden toevoegt, doe je dit het liefst met modifiers. Hierdoor filter je er een hoop irrelevante zoekwoorden uit en adverteer je dus specifiek op de zoekwoorden waar jij het liefst op wordt vertoond. Maar wat als het zoekwoord dan een laag zoekvolume heeft? Dan voeg je het toe als breed zoekwoord. Door te werken met brede zoekwoorden, worden alle synoniemen, spelfouten en andere relevante variaties toegevoegd. Hierdoor vind jij nieuwe zoekwoorden die bij jouw product passen.

Let er wel op dat je de uitsluitingen goed moet bijhouden, omdat er ook irrelevante zoekwoorden worden opgepakt. Ik raad je aan om dit iedere week te controleren, zodat je de controle over je campagne houdt. Hier heb je in een later stadium alleen maar profijt van.

Door deze strategie goed in te zetten kun je straks alsnog modifiers en exacte zoekwoorden gaan gebruiken om specifieker te adverteren.

Geografische targeting

Met een lokale onderneming ga je al snel voor zoekwoord + jouw plaatsnaam om de advertenties zo relevant en getargeted mogelijk te maken. Dit kan ervoor zorgen dat je alleen maar zoekwoorden met een laag zoekvolume hebt en je dus weinig data verzamelt. Met geografische targeting is het niet nodig om de plaatsnaam toe te voegen.

Als je bijvoorbeeld werkzaam bent in Breda, kun je de targeting zo zetten dat jouw advertenties alleen in Breda worden vertoond. De plaatsen en provincies die rondom Breda liggen sluit je uit, omdat je hier niet vertoond wil worden. Door dit op deze manier in te stellen, is het mogelijk om bijvoorbeeld alleen het zoekwoord ‘glashandel’ toe te voegen. Dit is een zoekwoord met veel zoekvolume en dus relevant voor jou. Doordat jij de targeting specifiek hebt ingesteld op Breda kun je dit zoekwoord gebruiken, omdat de advertenties alleen hier vertoond zullen worden. Dit betekent dus dat je relevant verkeer krijgt dankzij de geografische targeting en het hoge zoekvolume.

geotargeting

Maak gebruik van de data en ervaring van Google

Google verzamelt heel veel data en verwerkt dit in slimme technologieën die markteers helpen met het automatiseren en verbeteren van campagnes. Denk hierbij aan biedstrategieën zoals Doel-CPA, verbeterde CPC, conversies maximaliseren, locatie van doelzoekpagina en meer. De machine learning die Google toepast bij dit soort biedstrategieën kan jou helpen om aan relevante zoekwoorden en verkeer te komen voor jouw nieuwe of niche-product.

Dynamische advertenties

Met Dynamic Search Ads (DSA) kun je Google zelf laten zoeken naar relevante zoekwoorden en de doelgroep die jij wil bereiken. Dit campagnetype genereert automatisch advertenties aan de hand van de informatie die op jouw website is gekoppeld aan het zoekwoord dat is ingevoerd. Dit maakt het enorm belangrijk om kwalitatieve content op je website te hebben, zodat je jezelf onderscheidt met de informatie die wordt weergegeven in jouw dynamische advertenties. Google bepaalt namelijk aan de hand van de ingevoerde zoekopdracht zelf wat voor advertentie en welke landingspagina wordt gebruikt. Dit is dus de eerste stap die je moet zetten om de beste resultaten te halen met DSA-campagnes.

Na een periode van twee weken kun je al interessante zoekwoorden zien in de rapportages waardoor jij nieuwe campagnes kunt gaan inrichten.

Nieuwe tools

Google AdWords heet binnenkort Google Ads. Met deze verandering komen er ook nieuwe advertentiemogelijkheden die zeker voor lokale ondernemingen – die weinig tijd kwijt willen zijn aan het bijsturen – een uitkomst bieden.

Kleine ondernemingen kunnen gebruik gaan maken van smart campaigns. Met deze campagnes kies je een doel, zoals telefonisch contact, het sturen van potentiële klanten naar je website of het stimuleren van winkelbezoek. Google gaat aan de hand van jouw informatie, die in Google My Business staat, en je website-advertenties genereren die gekoppeld zijn aan jouw doel. Zo helpt Google met machine learning jou aan meer conversies, website- of winkelbezoekers.

Google My Business

Analyseer je concurrentie

Ook met een nieuw product of in een niche heb je concurrentie. Deze concurrenten kun jij gebruiken om meer verkeer te genereren naar je website en om nieuwe zoekwoorden te vinden.

Heb je een nieuw product in bijvoorbeeld de fietsbranche? Dan is de kans groot dat je dit product hebt bedacht aan de hand van een bestaand product dat jou niet zo goed is bevallen. Met onderstaande tips kun je jouw concurrentie analyseren en hier relevante zoekwoorden uithalen.

Tools voor analyse

Om je concurrentie te analyseren, kun je een aantal tools inzetten die jou hierbij helpen. Hieronder heb ik twee van deze tools uitgelicht om je hiermee opgang te helpen:

1. Ahrefs

In Ahrefs kun je veel zaken controleren. Denk hierbij aan verwijzende domeinen en links voor linkbuilding, maar ook zoektermen waarop wordt gescoord. In dit rapport kunnen voor jou kansen liggen. Wellicht scoort je concurrent op een zoekwoord dat matcht met jouw product, en hier kun jij dus gebruik van maken door dit toe te voegen aan jouw AdWords-campagnes.

Daarnaast is er het rapport ‘Concurrerende domeinnamen’. Dit rapport kun je gebruiken om meerdere concurrenten te vinden die – in ieder geval online – overlap met jou hebben. Door ook deze lijst te analyseren, vind je wellicht nog meer nieuwe zoekwoorden voor jouw campagnes.

2. Semrush

Semrush is een marketingtoolkit waarin je je bezoekers en SEO-statistieken kunt meten. Wat ook mogelijk is in Semrush, is het in zien van betaald verkeer. Wat je hierbij kunt controleren zijn posities, concurrentie, advertenties en de zoekwoorden waarop de focussen worden vertoond. Ook kun je uit deze lijst zoekwoorden halen die voor jou interessant zijn.

Heb jij nog aanvullingen?

Er zijn meerdere manieren om voor een nieuw of niche-product een succesvolle AdWords-campagne op te zetten en bijvoorbeeld relevante zoekwoorden te vinden of het bereik van jouw campagnes te vergroten. Heb jij nog aanvullingen op dit artikel? Laat het mij zeker weten!