Online marketing

Waarom je micro-influencers boven mega-influencers moet verkiezen

0

Samenwerken met micro-influencers heeft mijn voorkeur. Waarom? Micro-influencers richten zich op een eigen niche en bereiken daarom een specifieke doelgroep. Er zit een ander prijskaartje aan, je kunt erg gericht een doelgroep bereiken en ze zijn enthousiast over samenwerkingen.

Voor mij is de kracht van influencer marketing dat je een op een in contact staat met je doelgroep. Juist daarom is het belangrijk om met een influencer in gesprek te gaan en een relatie op te bouwen. Je wil namelijk weten of jouw product of dienst in de smaak valt bij de volgers.

Aantal volgers

Het is handig om te weten over hoeveel volgers we spreken als het over micro-influencers gaat. Hieronder vind je een handig overzicht, zodat je precies weet in welke categorie influencers vallen op basis van hun aantal volgers.

  • Nano-influencer: max 5.000 volgers
  • Micro-influencer: 5.000 – 50.000 volgers
  • Macro-influencer: 50.000 – 100.000 volgers
  • Mega-influencer: 100.000+ volgers

Het belang van authenticiteit

Bij samenwerkingen met mega-influencers zit er vaak een manager tussen jou en de influencer. Daardoor krijg je niet de kans om echt met de influencer in contact te komen. Dat is logisch, aangezien het hun business en bron van inkomen is. Toch zie je dan de liefde voor het vak verdwijnen. Het gaat alleen nog om pure euro’s.

Dat heeft tot gevolg dat sommige samenwerkingen authenticiteit verliezen, waardoor volgers teleurgesteld zijn. Ze zien dan namelijk dat het een ‘te’ gesponsorde samenwerking is, die eigenlijk niet zo goed past bij het merk en de influencer. Dat is zonde! Want de influencer verliest er mogelijk volgers door en het doet afbreuk aan het imago van het merk. Een goed voorbeeld hiervan is een samenwerking tussen Anna Nooshin en Shell.

Anna Nooshin & Shell

Anna postte onderstaande foto op Instagram voor haar samenwerking met Shell. In de caption schreef ze hoe geweldig ze het vindt hoe kleine veranderingen een verschil kunnen maken. Ze verwijst naar de drinkfles in haar hand, gemaakt van gerecycled plastic. ‘’Het helpt de oceaan schoon te houden en werk te creëren voor de inwoners van Haïti.’’ sloot ze af met #giveback en #shell.

Anna Nooshin influencer marketing

Je kunt je voorstellen dat deze foto geen duidelijke oproep is voor een ‘Help Shell Save the Planet‘-actie. Het lijkt meer op de promotie van een nieuwe Hunkemöller-campagne. Van haar volgers kreeg ze direct lelijke reacties onder de post. Die twijfelden aan haar oprechtheid. Ze vroegen zich af hoeveel ze hiervoor betaald kreeg en of ze zich wel verdiepte in het bedrijf.

Dit is natuurlijk zonde voor zowel Anna als Shell. Zo’n verhaal wordt al snel verspreid door verschillende media-outlets, en beide partijen verliezen vertrouwen. Als het beeld meer tot de beleving van de boodschap sprak, hoefde het niet zo te gaan.

Mijn punt is dus: kies niet voor een mega-influencer omdat die de hele wereld bereikt, maar kies voor wat relevant is voor jou. Ga altijd voor authenticiteit in plaats van kwantiteit. Daarom raad ik je aan om met micro-influencers te werken. Ze zijn namelijk echt gepassioneerd over een eigen niche. Hieronder zie je zes verschillende micro-influencers.

Micro-influencers

Het leuke van micro-influencers is dat ze altijd betrokken zijn bij hun volgers en vaak reageren op reacties. Dit resulteert in veel interactie. Er is vaak dan ook meer interactie tussen micro-influencers en hun volgers dan tussen mega-influencers en hun volgers.

Je ziet dat een influencers zoals Zappa the Cat potentie hebben om snel bekend te worden en door te groeien. Eigenlijk zit Zappa niet meer in het micro-segment, want de Rotterdammer heeft maar liefst 107.000 volgers. Ze groeide hard, een jaar geleden viel ze nog wel in deze categorie. Nu heeft Zappa maar liefst 11.000 likes op deze foto 118 reacties.

Voordelen

Micro-influencers passen bij elk mogelijk budget. Ga met ze in gesprek over wat ze graag willen als tegenprestatie. Dit hoeft niet altijd geld te zijn, je kunt ook investeren in een belevenis. Denk aan een fotoshoot op een Instagram-waardige locatie. Micro-influencers zijn namelijk altijd op zoek naar het maken van toffe content. Als je ze hiermee helpt, zullen ze je verwachtingen overtreffen.

Daarnaast krijgen micro-influencers minder sponsoraanvragen. Ze hebben dus een schone feed, zijn nog niet verzadigd en gaan voor samenwerkingen die echt bij ze passen. Anders verliezen ze hun authenticiteit en dus volgers, en is er geen business.

Micro-influencers zijn altijd op zoek naar het maken van toffe content. Als je ze hiermee helpt, zullen ze je verwachtingen overtreffen.

Investeer daarbij in één bekende influencer die echt goed bij je merk past. Deze influencer zet je in als ambassadeur voor je merk, zodat je de kracht van herhaling kunt toepassen. Micro-influencers komen dan vaak vanzelf naar je toe met de vraag of ze met je mogen samenwerken. Sommige bedrijven automatiseren dit door een campagne te plaatsen op een influencer-marktplaats. Zo kunnen ze makkelijk de opdracht plaatsen en influencers selecteren, die vervolgens direct een briefing ontvangen.

Nano-influencers

Sinds ik masterclasses geef over influencer marketing, zie ik het belang van de opkomst van nano-influencers in. Dit zijn local heroes die tot 5.000 volgers hebben. Deze volgers komen uit een bepaalde woonplaats. Vaak kent iedereen in de omgeving hem of haar.

Local presence

Sajoer, een sapjesbar met twee locaties in Rotterdam, werkt met dit soort lokale bekenden. De eigenaren proberen Rotterdammers te bereiken door middel van influencer marketing. Juist daarom is het voor hun belangrijk om iemand met local presence in te zetten. Ze hebben niks aan een influencer met 35.000 volgers uit heel Nederland. Ook zetten ze lokale influencers in om content voor ze laten maken. Hiervoor vroegen ze Jennie from the Blog om ze te helpen met een aansprekende Instagram-feed. Zie hier het verschil:

Dit is dus het bewijs dat hoogwaardige content ook resulteert in een betere interactie met volgers. Sajoer gaat van 149 likes en 4 reacties naar 230 likes en 6 reacties.

Imagine by Kim is een ander leuk voorbeeld. Deze kledingwinkel heeft meer dan 18.000 volgers op Instagram. In de winkel werken twee influencers. Recent organiseerden ze een shop my closet-event in de zaak met influencers uit de eigen stad.

Ik vind het zo leuk om te zien dat influencer marketing ook op lokaal niveau succesvol wordt ingezet! Werk jij al met influencers samen? Deel je ervaringen in een reactie hieronder!