Online marketing

Waarom micro-influencers werken & hoe je de perfecte match vindt

0

Heb je het budget niet voor Doutzen Kroes, Anna Nooshin of Enzo Knol? Geen nood. Er staat een enorme groep micro-influencers te springen om met jouw merk samen te werken. En dat is echt de moeite waard om eens te proberen. Waarom werken micro-influencers en waar kun je ze vinden?

Hingen we vroeger Hitkrant-posters van onze idolen boven ons bed, nu volgen we ze via Instagram, blogsites en YouTube. Maar niet alleen (inter)nationale beroemdheden hebben invloed op hun volgers, ook de (veel grotere groep) ‘kleineren’ verdienen onze aandacht.

Heb je een specifieke niche, of een beperkt budget voor je campagne? Micro-influencers zijn je antwoord. Waarom? In dit artikel deel ik 3 redenen die ik meenam van het Frankwatching-event SocialToday 2018 (#STE18).

1. Ze stralen authenticiteit uit

De micro-influencer staat dichter bij ons dan de ‘grotere’, het zou een vriend of vriendin van je kunnen zijn. Hun posts voelen echt en naturel aan. Daardoor stralen ze authenticiteit uit. Volgens Jolique Möller, oprichter van Influencers-platform Influentials (daarover verderop meer), heeft deze groep influencers tussen de 5.000 en 25.000 volgers.

Voorbeeld: petities voor Milieudefensie

Voorbeeld: petities voor Milieudefensie

Palmolieplantages zijn slecht voor het regenwoud. Milieudefensie vond een match met 10 micro-influencers die zich bezighouden met duurzaamheid, zoals Lisa goes vegan. De influencers deelden via Instagram Stories hun oprechte reactie op een schokkende video over dit onderwerp. Online zichtbaarheid was het bescheiden doel, maar het leverde ook nog eens 700 ingevulde petities tegen palmolie op.

2. De engagement rate is meestal hoger

Een hoge engagement rate is de holy grail van veel marketeers. Logisch, want in tegenstelling tot het volgersaantal, zegt het iets over hun betrokkenheid. Hoe goed is de band tussen influencer en volger? En hoe snel zijn zij geneigd boodschappen van hen aan te nemen? Micro-influencers hebben vaak een hoge betrokkenheid met hun volgers, omdat zij zich met elkaar kunnen identificeren.

Accepteer cookies

Voorbeeld: Stedelijk Museum

Het Stedelijk Museum in Amsterdam ondervond dit verschil heel duidelijk, bleek uit het verhaal van Saskia du Bois en Femke Pijls. Om de fototentoonstelling van Ed van der Elsken te promoten, bedacht het museum een fotowedstrijd en zette die uit bij 3 bekende fotografen. Ook werkten ze samen met zes micro-influencers, zoals Chloé Leenheer. Wat bleek? De posts van de eerste groep kregen een groot bereik, maar weinig interactie. De oproepjes van de micro-influencers leverden uiteindelijk meer dan 1.000 inzendingen voor de wedstrijd op.

3. Ze doen vaak méér voor je merk

Influencers kunnen heel sociaal zijn. Het zijn net mensen. 😉 Als je ze oprechte aandacht en tips geeft die bij hen passen, doen ze daar graag iets voor terug. Dat wordt versterkt doordat micro-influencers vaak niet financieel afhankelijk zijn van hun YouTube-kanaal of blog.

Soms willen ze bijna voor niets met je samenwerken, omdat ze via je merk meer bereik krijgen. Of ze delen méér over je campagne dan is afgesproken. Gewoon, omdat ze je merk of product zo leuk vinden. Denk dus goed na over wat je juist die micro-influencer kunt bieden en hoe je je briefing zo aantrekkelijk mogelijk maakt.

Accepteer cookies

Voorbeeld: Runner’s World x Vifit Sport

Het lopen van een marathon is magisch voor veel hardloopfans. Imo Muller van Runner’s World bedacht samen met Vifit een campagne om de nieuwe productlijn Vifit Sport te promoten. Met atleten én micro-influencers Robert Lathouwers en Susan Krumins in de hoofdrol, vormde zich een enthousiaste groep hardlopers. De campagne volgde de lopers naar de marathon in New York, tijdens de grote prestatie en achteraf.

Zo vind je ze

Micro-influencers vind je overal en nergens. Begin met het kiezen van de kanalen die bij de doelgroep van jouw merk passen. Op Instagram bijvoorbeeld, zoek je op hashtags. Heb je een influencer gevonden die je interessant vindt, kijk dan ook weer naar de accounts die hij of zij volgt of die onder zijn of haar posts reageren.

Benader de influencer met een persoonlijk bericht. Speel open kaart en leg uit welke boodschap je graag zou overbrengen. Grote kans dat de influencer, bij een goede match, positief reageert en het zelf ook leuk vindt om mee te denken over je campagne.

Influencer-platforms

Toegegeven, het kan een tijdrovend klusje zijn om influencers te vinden, benaderen en blijven monitoren. Inmiddels zijn er ook tools die je hierbij helpen, zoals de influencer-platformen Influentials (aanwezig bij SocialToday) en Join. Ze hebben vaak duizenden (micro-)influencers in hun bestand in het binnen- en buitenland. Zo kun je er in één keer meerdere benaderen. Zij reageren vervolgens op je briefing, waarna je afspraken kunt maken over de content en vergoeding. Ook handig: vaak kun je op zo’n platform overzichtelijk de resultaten van alle kanalen in de gaten houden.

Jolique Möller keek in haar glazen bol en verwacht dat we over een tijdje zelfs praten over ‘nano-influencers’. Die hebben zo’n 1.000 volgers en zijn sterk gericht op een stad of regio. Deze local hero’s hebben een nog betere relatie met hun volgers.

Heb jij al samengewerkt met micro-influencers? Wat zijn jouw ervaringen? Deel je tips hieronder!