Advertising

Google Ads-scripts controleren en onderhouden [5 tips]

0

Google Ads-campagnes controleren en onderhouden is noodzakelijk voor een positief verloop. Komen de KPI’s niet in het geding? Zijn de budgetten toereikend? Zie je niks over het hoofd? Google Ads-scripts zorgen voor meer controle en overzicht. En ze verminderen de hoeveelheid repeterend werk. Ze besparen tijd en verbeteren de resultaten. Blijf wel scherp op de werking van scripts, zodat er geen schijncontrole ontstaat.

Errors in scripts

Elk script, zelf ontwikkeld of via een andere partij, kan op een bepaald moment niet naar behoren werken. Soms veroorzaakt een tijdelijk probleem dit, bijvoorbeeld een gebruikte (Google-)service die even niet beschikbaar is. Deze problemen duren vaak niet lang. En een goed geschreven script vereist op zo’n moment geen actie.

Anderzijds kunnen aanpassingen in een Google Ads-account, het Google Ads-systeem, Google Ads-scripts of één van de gebruikte API’s de problemen veroorzaken. De errors die daardoor ontstaan, beïnvloeden de werking van de scripts. Zij blijven dit doen totdat er een oplossing is. Daarom is controle over je Google Ads-scripts erg belangrijk.

Controle en onderhoud van je scripts

Het is belangrijk dat je weet wat je Google Ads-scripts doen, en of dat is wat ze behoren te doen. Alleen dan zijn de scripts in staat om de belangrijke controle over de resultaten van je campagnes uit te voeren. Om de continuïteit te bewaken, hebben de volgende vijf punten aandacht nodig.

1. Controleer of de scripts nog werken

Controleer regelmatig of Google je scripts nog goed uitvoert. Eén manier om dit te doen is via de logbestanden in de Google Ads-interface. Maar dit is een repeterende taak en dat wilden we nu net voorkomen met de inzet van scripts. Gelukkig kan het handiger.

Je kunt de resultaten in een centrale spreadsheet vastleggen en een geautomatiseerde e-mail sturen bij problemen. Laat hiervoor iedere keer dat een script liep, de datum, tijd en informatie over de status van het script wegschrijven. Zo zie je eenvoudig per account en per script wanneer deze de laatste keer liep en of het succesvol uitvoerde.

Je kunt een Google Ads-script zo schrijven dat het script niet direct stopt bij een foutmelding, maar eerst een e-mail stuurt. Aan de hand van die e-mail kun je natuurlijk actie ondernemen.

Google Ads-scripts

2. Controleer op geplande aanpassingen

Controleer regelmatig of er wijzigingen op de planning staan voor Google Ads-scripts en de gebruikte api’s. Staan er wijzingen gepland die impact hebben op scripts die jij gebruikt? Dan kun je al voor een oplossing zorgen vóór de verandering van de werking van het script.

Ondanks dat Google wijzigingen vaak aankondigt, betekent dit niet dat er direct een oplossing is voor het script. Het onderhoud van alle scripts die online beschikbaar zijn, is niet even goed.

3. Laat de scripts meegroeien met de accounts

Een account wil nog wel eens groeien. Na verloop van tijd kan een Google Ads-script dan problemen krijgen met de omvang van het account. De error ‘exceeded maximum execution time‘ doet zich dan bijvoorbeeld voor. Pas scripts daarom op tijd aan om ook grotere Google Ads-accounts te kunnen verwerken. Zo voorkom je een foutmelding en het bijbehorende oponthoud.

4. Zorg voor overzicht

Zorg dat je bijhoudt welke scripts je in welk account gebruikt. Zeker bij grotere aantallen accounts is het bijhouden van een overzicht handig. Mocht een script dan toch tijdelijk niet werken, weet je in ieder geval op welke accounts dit impact heeft.

5. Voer updates door op één plek

Probeer updates maar op één plek door te voeren. Gebruik je een script in meerdere accounts? Gebruik dan een MCC-script. Of laat je scripts de code importeren van één centrale locatie buiten Google Ads-scripts. Zo voer je aanpassingen sneller door. Ook is er dan een kleinere kans dat je de aanpassing in een script vergeet door te voeren.

Nieuwe ontwikkelingen van Google Ads-scripts

Voor optimaal resultaat van Google Ads-scripts stop je niet na controles om de continuïteit te waarborgen. Het is namelijk belangrijk dat je ook op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen van Google Ads-scripts.

Google Ads en Google Ads-scripts ontwikkelen zich in hoog tempo. Hierdoor ontstaan niet alleen risico’s op errors. Er ontstaan ook kansen! De nieuwe mogelijkheden kunnen je veel tijd besparen.

Evaluatie van scripts

Daarnaast is het goed om gebruikte scripts regelmatig te evalueren. Dragen ze nog optimaal bij aan processen en het behalen van doelstellingen? Soms kan een kleine aanpassing een onnodige alert voorkomen, een zinvolle alert toevoegen of repeterend werk nog verder verminderen.

Praktijk

Helaas zien we dat controles en onderhoud er in de praktijk vaak bij inschieten. Zeker als het onderhoud in eigen beheer is. De waan van de dag is vaak sterker. Leg de verantwoordelijkheid over het controleren en updaten van Google Ads-scripts daarom vast.

Kennis van Javascript en Google Ads-scripts is onontbeerlijk om de continuïteit en optimale inzet te waarborgen. Of dit nou intern gereld is, of wordt uitbesteed. Alleen dan geven Google Ads-scripts écht meer controle over je Google Ads-accounts.

Voer jij genoeg controles uit en merk je hoeveel profijt je ervan hebt? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen met Google Ads-scripts! Laat het me weten in een reactie hieronder.