Online advertising

Amazon Advertising herintroductie: wat kun je ervan verwachten?

0

Amazon heeft onlangs een herintroductie aangekondigd voor een aantal van haar belangrijkste platformen: Amazon Media Group (AMG), Amazon Marketing Services (AMS) en Amazon Advertising Platform (AAP). Ze gaan vanaf nu verder onder de nieuwe paraplu ‘Amazon Advertising’. Adverteerders kunnen naast de naamsverandering ook profiteren van een aantal interessante nieuwe advertising-mogelijkheden. In dit artikel neem ik je in een vogelvlucht mee door al deze recente advertising-updates van Amazon!

Amazon Advertising, meer dan introductie van een nieuwe naam

Afgelopen maand kondigde Amazon een herintroductie van haar advertisingtak aan. Het ging met name om een aantal naamswijzigingen van belangrijke advertising features van de e-commercegigant. Hieronder zie je de aanpassingen:

  • Amazon Advertising (voorheen AMG): allereerst heeft de paraplu van Amazon’s advertising-platformen een naamswijziging ondergaan. Vergeet Amazon Media Group (AMG), deze overkoepelende vlag van Amazon heet vanaf nu ‘Amazon Advertising’.
  • Advertising Console (voorheen AMS): ook de naam van het advertising-accounttype Amazon Marketing Services (AMS) is veranderd. AMS gaat in het vervolg door het leven onder de naam ‘Advertising Console’.
  • Advertising DSP-console (voorheen AAP): om beter de lading te dekken en de mogelijkheden uit te dragen die Amazon biedt via haar programmaticadvertising-platform, is de naam van Amazon Advertising Platform (AAP) veranderd in ‘Amazon DSP’.

Bovenstaande wijzigingen zijn natuurlijk geen veranderingen die adverteerders direct zullen merken aan de performance-kant. Maar het is de nieuwe centrale login die deze herintroductie een stuk interessanter maakt. Zoals te zien in het screenshot hieronder, is dit wat er gebeurt als je als Amazon-adverteerder je inlogpagina opent:

Binnen de nieuwe login-omgeving vind je de toegang tot alle mogelijke advertising-platformen van Amazon in één overzicht. Naast een verbetering in gebruiksgemak en toegankelijkheid, is dit mijns inziens een belangrijke volgende stap naar volledige integratie van de verschillende advertising-platformen. Hiermee gaat Amazon weer een klein stapje verder in het voorzien van toegang tot dezelfde advertising-tools en mogelijkheden voor zowel Vendors als Sellers.

Amazon advertising onder één dak

Meer en meer lijkt Amazon dan ook toe te werken naar de voor adverteerders meest wenselijke situatie, namelijk het realiseren van Amazon advertising onder één dak. Een integratie van Amazon DSP-console en Advertising Console naar één login en één interface voor rapportage op totaalniveau. Dit laatste is natuurlijk nog niet bewerkstelligd, maar de herintroductie lijkt des te meer een duidelijk signaal dat Amazon deze kant op aan het bewegen is.

Na deze herintroductie ziet het Amazon Advertising-landschap er voorlopig uit zoals weergegeven in het onderstaande overzicht. Wat je van de verschillende advertising-platformen nou precies kunt verwachten en welke interessante updates Amazon hierin recent nog meer heeft doorgevoerd, lees je verder in dit artikel.

Amazon Advertising; wat kunnen we er nog meer van verwachten?

Ondanks alle eerdergenoemde wijzigingen zal de manier waarop Amazon-adverteerders momenteel werken nog weinig veranderen. Maar Amazon introduceerde de afgelopen tijd voldoende andere mogelijkheden waarmee adverteerders wel direct aan de slag kunnen.

1. Headline Search wordt Sponsored Brands

De meeste Amazon-adverteerders zullen bekend zijn met Sponsored Product-campagnes en voor met name Vendors zal ook Product Display geen onbekend campagnetype zijn. Een belangrijk campagnetype dat voorheen door zowel Vendors als Sellers vaak werd gebruikt is Headline Search. Vanaf nu gaan de Headline Search-campagnes door het leven als ‘Sponsored Brands’.

Daarnaast is er, los van de naamswijziging, ook een update gedaan die interessant is vanuit performance-oogpunt. Waar dit advertentietype voorheen enkel zichtbaar werd boven de zoekresultaten, verschijnt deze sinds kort ook aan de linker- en onderkant van de zoekpagina’s. Daarnaast worden de Sponsored Brands-advertenties vanaf heden ook zichtbaar tussen de zoekresultaten in de Amazon-app. Een behoorlijke upgrade in de zichtbaarheid van dit advertentietype, waarmee het dus een nog prominentere rol binnen Amazon krijgt toebedeeld.

Alle nieuwe Sponsored Brands-campagnes zijn beschikbaar voor deze extra plaatsingen. Maar let op: je bestaande (voorheen Headline Search) campagnes blijven actief met enkel de plaatsingen bovenaan de pagina’s met zoekresultaten. Wil je dus gebruik maken van deze nieuw uitgerolde plaatsingen voor je Sponsored Brands-campagnes? Dan moeten deze dus opnieuw worden opgezet!

2. De kracht van Amazon DSP

Amazon DSP is Amazon’s Demand Side Platform en is beschikbaar als een direct service door Amazon of als een self-serviceoplossing uitgevoerd door toegekende advertising agencies. Amazon DSP stelt adverteerders in staat om doelgroepen te bereiken op Amazon-pagina’s en apps, op andere pagina’s en apps bediend door Amazon (bijvoorbeeld IMDb, Twitch en Audible) én op websites en apps van derden. Dit biedt adverteerders dan ook een enorm veel mogelijkheden om online consumenten te bereiken en op te pikken. Het grote voordeel hierbij is dat je gebruik kunt maken van gebruikersdata van Amazon, een zeer interessante bron voor het verkrijgen van informatie over online koopgedrag en koopinteresses dus. Je kunt segmentaties maken op basis van in-market audiences, lifestyle en demografische karakteristieken van gebruikers.

Remarketing

Daarnaast maakt Amazon DSP het ook mogelijk om remarketing toe te passen op Amazon-shoppers die al eens je productpagina’s hebben bekeken, of die de aankoop van je product niet volledig hebben afgerond. Ook is het hierbij mogelijk om lookalike audiences van je Amazon-shoppers te targeten, oftewel het bereiken consumenten met soortgelijk zoek- en koopgedrag als de kopers van jouw producten.

Via Amazon DSP koop je als adverteerder individuele plaatsingen, advertentiemateriaal en zeer specifieke targeting-groepen in. Op deze manier is het mogelijk om je brand awareness binnen een specifieke doelgroep te boosten en tegelijkertijd (indirect) veel extern verkeer naar je Amazon-productpagina’s te trekken. Advertenties vanuit Advertising Console/Seller Central worden vertoond rondom zowel Amazon-zoekresultaten als op productpagina’s, en zijn gericht op mensen die daadwerkelijk aan het shoppen zijn binnen een Amazon-domein. Via Amazon DSP is het nu mogelijk om op basis van data je advertenties te tonen aan een specifieke doelgroep buiten de Amazon-domeinen. Zoals het model hieronder zichtbaar maakt, stelt het combineren van Advertising Console/Seller Central en Amazon DSP adverteerders dus in staat om de Amazon-platformen elkaar te laten versterken en zo een enorm krachtige advertising-strategie te laten vormen.

3. Video advertising

Mobiele gebruikers genereren een significant deel van het totale verkeer richting Amazon. Veel Amazon-shoppers gebruiken hun mobiele telefoon in de zoektocht naar producten voordat men de aankoop verricht. Deze laatste stap wordt in veel gevallen nog op desktop afgerond.

Amazon test voortdurend nieuwe advertentiemogelijkheden om nog meer adverteerders voor zich te winnen. Een recente en zeer interessante hierin zijn de ‘Video in Search Ads’. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn dit video (product) advertenties die worden weergegeven tussen de zoekresultaten op Amazon voor mobiele apparaten. Deze nieuwe advertentiemogelijkheid, die zich momenteel nog in bèta bevindt, biedt adverteerders de kans om shoppers op Amazon te bereiken met videoadvertenties die automatisch afspelen tijdens het shoppen op een mobiele device. De Video in Search Ads kunnen worden gelinkt aan Amazon productdetail-pagina’s of een landingspagina binnen Amazon.  Het ziet er bijvoorbeeld uit zoals in de afbeeldingen hieronder.

Amazon wil adverteerders one-stop-shop bieden

Het mag in ieder geval duidelijk zijn: Amazon is volop in beweging en hard onderweg om ook adverteerders een ‘one-stop-shop’ te bieden voor al haar veelzijdige en enorm uitgebreide advertising-mogelijkheden. Voor adverteerders een erg interessante ontwikkeling om nauwgezet te blijven volgen. En in de tussentijd kun je alvast optimaal gebruik  maken van de vele advertising features die Amazon momenteel biedt!