Online advertising

Affiliate marketing: 5 valkuilen voor publishers

0

Al jarenlang stijgt de omzet in de Nederlandse affiliate-branche. Uit ​cijfers ​van Marketingfacts blijkt dat de affiliate-markt in 2016 goed was voor maar liefst 149 miljoen euro. Ondanks deze rooskleurige cijfers zijn er veel valkuilen voor beginnende publishers. In dit artikel geef ik vijf tips voor affiliate-publishers om deze valkuilen te vermijden.

Niet alleen zijn er elk jaar meer adverteerders op de markt, ook de tools voor beginnend affiliate-publishers worden steeds toegankelijker. Populaire affiliate-netwerken zoals Daisycon, Tradetracker en Awin contracteren dagelijks nieuwe adverteerders en maken het publishers steeds eenvoudiger om advertenties of vergelijkers in te voeren op hun website.

Wat zijn de grootste valkuilen in de affiliate-wereld? En wat kun je er als publisher aan doen?

1. Geduld

De allergrootste valkuil voor affiliate marketing is geduld. Als affiliate-publisher wordt je geduld maximaal op de proef gesteld. Begin je een nieuwe affiliate-website of heb je geen ervaring? Dan ben je vaak jaren verder voordat je daadwerkelijk een volledig inkomen kunt genereren.

Gebrek aan doorzettingsvermogen

Een goede affiliate-website opbouwen kost enorm veel tijd. Dat zit naast het ontwerpen en ontwikkelen van de website vooral in het publiceren van goede content, het opbouwen van een autoriteitspositie en het optimaliseren van je conversie. Zeker als je je website op SEO richt, kies je voor de weg van de lange adem. Artikelen die je vandaag publiceert, scoren wellicht pas na een half jaar echt goed. Of het duurt zelfs langer voor je er succes mee boekt. Dit betekent dat je veel tijd investeert, tijd die zich niet op korte termijn terugbetaalt.

Betaalde baan ernaast

De onzekerheid over resultaten en het gebrek aan doorzettingsvermogen is de grootste reden waarom publishers stoppen met affiliate marketing. Wil je een succesvolle affiliate-publisher worden? Vertrouw dan op de lange termijn – en wees vooral heel geduldig!

Aangezien je niet direct omzet genereert vanaf het moment dat je begint als affiliate-publisher, kan het slim zijn om je website op te bouwen naast andere betaalde werkzaamheden. Op deze manier kun je met minder risico als publisher starten.

2. Geen affiniteit

Een veelvoorkomende fout van affiliate-publishers is het creëren van content rondom een onderwerp waar ze geen affiniteit mee hebben. Een product of dienst verkopen waar je niet of weinig ervaring mee hebt, is niet alleen erg lastig, het komt ook ongeloofwaardig over.

Dicht bij jezelf blijven

Als je een product of dienst wil aanbevelen, is het aan te raden dicht bij jezelf te blijven. Kies daarom voor een onderwerp of thema waarover je met passie kunt schrijven. Op deze manier kun je de bezoeker niet alleen informeren, maar ook een goed advies geven op basis van je eigen ervaring of enthousiasme.

Wil je graag content publiceren over andere onderwerpen? Probeer je dan te laten informeren door een specialist of werk samen met een tekstschrijver die ervaring heeft met het onderwerp.

Littles List

Een voorbeeld: de publishers van Littles List zijn beiden moeder van twee kinderen en weten precies wat ouders nodig hebben. Door affectie met moederschap zijn er op de website honderden artikelen geschreven over voeding en verzorging van baby’s. Iets waar de oprichters uit eigen ervaring en met veel passie over schrijven.

Littles list

3. Afhankelijkheid

Als affiliate-publisher ben je afhankelijk van twee verschillende kampen: bezoekers en adverteerders. Het is belangrijk dat je niet afhankelijk wordt van één adverteerder. Als je heel erg je best hebt gedaan om bezoekers binnen te halen over een heel specifiek onderwerp en de adverteerder stopt om wat voor reden dan ook, dan mis je direct een groot gedeelte van je omzet.

Veel affiliate-publishers zijn te afhankelijk van slechts één adverteerder en komen daardoor in de problemen. Met meerdere adverteerders rondom het desbetreffende onderwerp kun je snel schakelen, zodat je onafhankelijk blijft opereren.

Hotelaanbiedingen.com

Een voorbeeld: de affiliate-website hotelaanbiedingen.com heeft samenwerkingen met tientallen adverteerders. Hierdoor kun je op elke pagina snel schakelen tussen de verschillende hotelaanbieders. Creëer je dan een pagina met het onderwerp ‘hotel met zwembad’ en Booking.com stopt onverwachts met affiliate marketing, dan is deze direct te vervangen door een soortgelijke adverteerder zoals Hotelspecials of Weekendjeweg.Hotelaanbiedingen.com

4. Onjuiste informatie

Nog zo’n enorme valkuil voor affiliate-publishers: onjuiste informatie. Je zult niet de eerste zijn die een product mooier presenteert dan het daadwerkelijk is. Op het moment dat een bezoeker op je website komt, wil je dat deze zo snel mogelijk doorklikt naar de adverteerder. Door de dienst of het product van de adverteerder zo mooi mogelijk te presenteren, zie je de kliks van je website toenemen. Toch blijkt dat de leads of conversie van je website stagneren. De bezoeker is na het doorklikken verward of onaangenaam verrast, en daarom snel vertrokken van de website van de adverteerder.

Adverteerder stopt

Tot overmaat van ramp laat je adverteerder weten dat hij wil stoppen met de samenwerking. Waarom? Je hebt de bezoeker niet goed geïnformeerd. Een veelvoorkomende situatie in de affiliate marketing-branche. Dit kun je voorkomen door eerlijke en transparante informatie te tonen op je website. Gebruik bijvoorbeeld de juiste prijzen en benoem zowel plus- als minpunten van het desbetreffende product.

Tweakers

Een voorbeeld: De website Tweakers heeft betrouwbare informatie hoog in het vaandel staan. Met uitgebreide best buy guides en koppelingen met honderden productfeeds, toont de site altijd de juiste informatie voor consumenten. De populaire pricewatch-pagina’s geven details over specificaties, kosten, levertijd en er wordt een score gegeven aan elke webshop. Bij veel producten wordt er zelfs informatie getoond over de prijsontwikkeling in de loop der jaren.

Mede door deze betrouwbare informatie heeft Tweakers veel terugkerende bezoekers die productinformatie via deze site halen, voordat ze een aankoop doen bij een webshop.

Tweakers
5. Te veel advertenties

Een laatste valkuil die ik veel tegenkom is het tonen van te veel advertenties. Bij veel beginnende publishers zie ik artikelen voorbijkomen met soms wel tien advertenties op één pagina. Het tonen van te veel advertenties werkt averechts en zal zeker niet bijdragen aan je conversie.

Hoge bouncerate

De bouncerate van pagina’s vol met advertenties is vaak enorm hoog. Dit betekent dat je bezoeker de pagina vrijwel direct wegklikt. Gebruik daarom alleen relevante advertenties die aansluiten bij je doelgroep en de content. Het is daarbij een stuk slimmer om één of twee relevante adverteerders te tonen dan allemaal algemene advertenties.

You can do this!

Zorg dat je niet in de bovenstaande valkuilen trapt en ga vooral lekker aan de slag. Investeer voldoende tijd in het informeren van je bezoekers en zorg dat je een betrouwbare publisher bent en blijft. Je geduld zal op de proef worden gesteld, maar met genoeg doorzettingsvermogen gaat het je lukken. Ik wens je bij deze heel veel succes!