How to

Interactieve productinformatie: de toepassing van AR op verpakkingen

0

We hebben tegenwoordig bijna allemaal een smartphone die continu verbonden is. Maar we leven nog steeds in een fysieke wereld. We consumeren fysieke items, echte producten met verpakkingen. Als je augmented reality en verpakkingen bij elkaar brengt, wordt de verpakking iets dat ook digitale content, informatie, advies of entertainment toevoegt. In dit artikel deel ik een aantal voorbeelden met je van interactieve verpakkingen.

Verpakkingen bieden weinig ruimte voor informatie. Tegelijkertijd is er in de verpakkingsindustrie behoefte om de verpakking te optimaliseren. Dit heeft voornamelijk met het milieuvriendelijke aspect te maken, verpakkingen worden duurzamer en kleiner. Met een digitale laag kun je aan een product wél een oneindigheid aan informatie toevoegen. In bepaalde landen is het verplicht om bijvoorbeeld vijf talen op de verpakking te hebben. Dit neemt veel ruimte in beslag, interactieve verpakkingen (AR) bieden hiervoor uitkomst.

Met een QR-code kun je bijvoorbeeld exclusieve kortingen aanbieden. Of je zorgt met augmented reality voor extra uitleg bij een product. Dat biedt kansen voor verkoop en branding.

Waar dragen interactieve verpakkingen aan bij?

Uit het Global Packaging Trends Report 2017 blijkt dat één van de opkomende trends in de verpakkingswereld slimme en interactieve verpakkingen zijn. Daarbij zal het aantal smartphone-abonnementen in 2021 bijna verdubbelen van 3,4 miljard tot 6,3 miljard. Dit biedt kansen, wanneer kies je voor een interactieve verpakking?

Merkloyaliteit

De kans op verkoop aan een bestaande tevreden klant is 14 keer zo groot als de kans op verkoop aan een nieuwe klant, blijkt uit het Global Packaging Trend Report 2017. Een interactieve verpakking kan een product tot leven brengen en een klant verrassen. Dat moment kan lang blijven hangen en worden doorverteld aan anderen. Zo bouw je niet alleen aan merkbekendheid, maar ook aan merkloyaliteit.

Een goed voorbeeld waarbij augmented reality wordt toegepast in de productverpakking, is 19 Crimes. Zij voegen AR-mogelijkheden toe aan hun wijnflessen om meer bedrijfsinformatie te delen over het verhaal achter, en het ontstaan van het merk.

Accepteer cookies

De naam van het bedrijf – 19 Crimes – verwijst naar Britse gevangen die in de 18e eeuw naar Australië werden gestuurd. Als je de QR-code op de wijnfles scant, komt de fles tot leven. Het idee is dat je dit doet onder het genot van een glas wijn. Zo geeft het een extra beleving, waardoor klanten hopelijk blijven terugkomen.

Extra productinformatie

Met traditionele verpakkingen worden bedrijven beperkt in het delen van informatie. Met een augmented reality-verpakking kun je elementen toevoegen. Denk aan informatie over voedingswaarde, aanvullende productinformatie of het verhaal achter het ontstaan van het bedrijf.

Onderscheiden van de concurrent

Augmented reality is nog relatief nieuw binnen de verpakkingswereld. Je kunt je ermee onderscheiden van de concurrent. Als je iets nieuws doet wat mensen nog niet eerder gezien hebben, val je op tussen de rest.

Zo kun je een productlevenscyclus delen. Je laat de consument zien waar je producten worden gemaakt en waar ze precies vandaan komen. Met AR kun je meer transparantie bieden, zonder extra ruimte in te nemen op de verpakking.

Productvisualisatie

Met productvisualisatie kun je de waarde van een product effectief delen. Het bedrijf Zappar deed dit bij de LEGO-dozen van Scooby-Doo en Angry Birds. AR werd gebruikt om producten te visualiseren en de klant vóór de aankoop al te entertainen.

Accepteer cookies

Met productinstructies kun je het gebruik en de functionaliteit van een product uitleggen. Dit werkt dan als virtuele handleiding. Zo vergroot je de beleving en zal het eerder begrepen worden door de klant.

Meer engagement en bereik op social media

Bij een interactieve verpakking kun je een sociaal element toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan een fotofunctionaliteit: shareable packaging. Een goed voorbeeld hiervan is de campagne ‘Share a coke’ van Coca-Cola. Het doel van Coca-Cola was om met deze campagne klanten terug te laten komen en om een flesje of blikje te delen met vrienden, familie of kennissen. Het effect was dat Coca-Cola ook extra exposure kreeg, de blikjes en flesjes werden massaal op social media gedeeld.

Op deze manier wordt social engagement groter en de connectie met het merk sterker. Dit verhoogt de kans op een aankoop en stimuleert herhalingsaankopen.

Niet voor ieder merk

Interactieve verpakkingen zijn niet voor ieder merk geschikt. Zo heeft augmented reality een kortstondig effect. Consumenten willen nieuwe dingen zien, maar vervelen zich vrij snel. Als alle merken AR zouden gebruiken in verpakkingen, zou het ‘wow’-effect verdwijnen. Het concurrentievoordeel is dan lang niet meer zo groot.

Kijk dus eerst goed wat de markt om je heen doet. Zou je met augmented reality je verpakking bijvoorbeeld efficiënter kunnen maken? Voegt het iets toe aan de relaties met je klanten?

Interactieve verpakkingen: meer voorbeelden

Blippar creëerde een augmented reality-platform. Met de applicatie op je smartphone komen producten tot leven. De app legt een digitale laag op je product. Daarnaast geeft Blippar bedrijven de mogelijkheid om hun technologie in eigen apps te verwerken. Als je bijvoorbeeld een uitgeverij hebt, dan kun je een willekeurige pagina van een tijdschrift laten scannen en deze tot leven brengen met meer informatie of digitale content.

De AR-game van McDonald’s

Een van de eerste merken die AR-technologie in verpakkingen toepaste is McDonald’s. Ter gelegenheid van de FIFA Worldcup 2014 lanceerde McDonald’s een augmented reality-game, genaamd ‘GOL’. In deze game werd gebruikgemaakt van de bekende frietbakjes. McDonald’s ontwikkelde in samenwerking met de DDB Chicago 12 verschillende soorten WK frietbakjes.

Mensen die een frietje bestelden konden met een augmented reality-app op hun smartphone virtueel voetbal spelen. De frietverpakking van McDonald’s transformeerde in een voetbalveld. De game wordt geactiveerd nadat je één van de 12 FIFA Worldcup frietbakjes hebt gekocht. Om het spel te spelen, moeten gebruikers de app downloaden en het frietbakje scannen.

Het spel gaf spelers ook de kans om dingen te winnen, badges te krijgen, hun beste goals te delen via social netwerken en om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws omtrent de FIFA Worldcup.

Doordat McDonald’s 12 verschillende frietbakjes liet ontwerpen die allemaal hun aparte game hadden, stimuleerden ze hiermee klanten om meer en vaker te kopen.

Interactieve productinformatie van Albert Heijn

Albert Heijn introduceerde een productscanner die werkt op basis van augmented reality. Na het scannen zien klanten op een aantrekkelijke en laagdrempelige manier gegevens over ingrediënten, allergenen, voedingswaarden en de herkomst. Ook geeft de app inspiratie voor Allerhande-recepten, waar het product in zit.

Meetbaarheid

Met interactieve verpakkingen kun je de interactie met klanten meetbaar maken. Zo ontstaan er zinvolle inzichten in de manier waarop klanten met een merk omgaan.

Merken kunnen een Active Digital Identity (ADI) creëren. Na het scannen van de code wordt het product als het ware digitaal geboren. Informatie als productie, verzending, voorraadbeheer, verkoop en de consumentencyclus kun je na aankoop meten. Merken kunnen deze informatie gebruiken voor voorraadbeheer, verkoopanalyses, loyaliteitssystemen, productinformatie en wederverkoop. Vanuit één kleine code op de verpakking, ben je niet alleen in staat om voor elk product relevante informatie te publiceren en bekijken (digitale content), maar ook om gegevens te verzamelen om je productproces, logistiek, verkoop en marketing te verbeteren.

Met een dashboard krijg je als merk daarnaast inzicht in campagnes. Denk aan gemiddelde verblijftijden, tijdstip van de dag, het aantal downloads en meer.

Andere voorbeelden?

Van interactieve frisdrankflessen tot Pokemon Go, steeds meer merken verwerken augmented reality in productverpakkingen. Ken jij nog mooie voorbeelden?