Customer experience

Een vliegende start met Facebook Ads: vind de juiste doelgroep

0

Met nog steeds miljoenen gebruikers die dagelijks inloggen, kan Facebook een erg effectief marketingmiddel zijn. Maar worstel je als beginnend online marketeer met hoe je de juiste mensen op dit platform bereikt? In dit blog lees je hoe je dit doet.

Het instellen van je doelgroep op Facebook gaat verder dan alleen demografische gegevens en plaats. Stel jezelf daarom de volgende vragen om die doelgroep inzichtelijk te maken:

 • Bestaat jouw doelgroep uit vrouwen, mannen of beiden?
 • Wat is de leeftijd?
 • Welke locatie en hoeveel kilometer eromheen is van belang?
 • Waar werkten de mensen die je wilt bereiken en welke functies hebben ze?
 • Welke opleidingen en hobby’s zijn van belang?
 • Welke bedrijfspagina’s zijn relevant om te targetten?
 • Van welke tv-programma’s, boeken, muziek en series houden ze?
 • Welke taal/talen spreken ze?

Als je de antwoorden op deze vragen weet, kun je de advertenties specifiek afstemmen. Zo scoren de advertenties goed en zorg je ervoor dat de kosten per click laag blijven.

Targetcategorieën

Maar je kunt nog meer zaken bepalen. Facebook werkt namelijk met categorieën voor targeting. Het gaat om locatie, demografie, interesses en gedrag.

Locatie

Laten we starten met de eerste categorie: locatie. Zoals je misschien al weet, kun je zeer specifiek op locatie targetten: op land, provincie, plaatsnaam en zelfs postcode. Ook kun je een straal van bijvoorbeeld 5 km rondom de plek aangeven. Is er binnen deze 5 km een gebied dat je liever niet wilt targetten, dan sluit je die heel gemakkelijk uit, door op ‘uitsluiten’ te klikken en de plaatsnaam in te vullen.

Daarnaast kun je aangeven of je iedereen in de locatie wilt opnemen of alleen de mensen die er wonen, er onlangs zijn geweest of op reis zijn in de geselecteerde regio.

Demografie

Oké, locatie hebben we gehad. Laten we verdergaan met demografie. Hierin spelen leeftijd, geslacht en taal een rol. Facebook laat je mannen en vrouwen targetten vanaf 13 tot 65+ jaar. Je bent vrij om dit specifieker in te stellen. Als jij zeker weet dat je doelgroep tussen de 25 en 45 jaar oud is, dan geef je dat op. Weet je zeker dat ze Nederlands spreken? Dan hoef je dit niet nog eens extra in te stellen.

Daarnaast biedt Facebook de mogelijkheid tot nog meer demografische gegevens zoals:

 • Relatie: hier vallen onder andere seksuele voorkeur (hetero, homo of bi) en burgerlijke staat (vrijgezel, verloofd, gehuwd, heeft een relatie etc.) onder.
 • Opleiding: hier gaat het om opleidingsniveau (mbo, hbo, wo etc.), vakgebieden, scholen (specifieke onderwijsinstellingen) en studietijd.
 • Werk: zoals specifieke werkgevers, specifieke functietitels en branches.
 • Levensgebeurtenissen: onder deze noemer vallen onder andere verloofden, pas getrouwden, mensen die onlangs zijn verhuisd of vrienden van mensen die bovengenoemde gebeurtenissen hebben meegemaakt.

Het was al mogelijk om werkgevers en medewerkers van specifieke bedrijven te bereiken, maar toch ontbraken in deze lijst veel Nederlandse bedrijven. De lijst is inmiddels best uitgebreid nu, maar de kleinere MKB-bedrijven staan er nog niet tussen. Toch is dit een zeer interessante targetmogelijkheid. Wil je bijvoorbeeld jouw advertentie specifiek richten op online marketingmanagers, social-mediamarketeers, accountmanagers, HR-medewerkers of misschien wel directieleden?  Breng dan bijvoorbeeld een evenement onder de aandacht bij potentiële sponsoren om de ticketverkoop te verhogen.

Interesses

En wat zijn de interesses van deze doelgroep? ‘Interesses’ is veel uitgebreider dan veel mensen denken. Facebook gebruikt termen die gebruikers delen op hun profiel. Dit zijn niet alleen interesses, maar ook activiteiten. Zo kun je je tegenwoordig ook richten op bijvoorbeeld waar mensen hebben ingecheckt, opleiding, functietitels, pagina’s die ze volgen of groepen waar ze lid van zijn. Ook is het slim om fans van bepaalde bedrijfspagina’s te targetten.

Als laatste is het tegenwoordig heel normaal om via veel apps, zoals bijvoorbeeld Spotify, gebruikers automatisch te laten inloggen via Facebook. Zo weet Facebook ook weer naar welke muziek je luistert.

Zo zie je dat interesses zeer geavanceerde mogelijkheden biedt om een specifieke doelgroep te targetten.

Gedrag

Welk gedrag vertoont deze doelgroep? Naast de specifieke interesses biedt Facebook ook de mogelijkheid om te targetten op basis van gedrag. Denk aan aankoopgedrag, aankoopintentie of apparaatgebruik. Facebook deelt deze groepen gebruikers in op basis van informatie die zij delen met het netwerk zoals:

 • hun digitale activiteiten:  zoals spelletjes spelen, foto’s delen met vrienden en paginabeheerders.
 • Op welke apparaten ze actief zijn: Apple iPhone of Windows smartphone, Android en of ze 3G, 4G of Wifi gebruiken.
 • Welke browser ze gebruiken. Denk aan Firefox, Chrome of Internet Explorer.
Tip! Verklein niet je doelgroep niet te veel. Dit kan namelijk leiden tot een doelgroep die te specifiek is om effectief te zijn. Facebook zoekt binnen een doelgroep die je maakt automatisch de mensen die voor het beste resultaat zorgen. Het is dus niet nodig je doelgroep kleiner te maken.


Facebook Pixel

Voordat we verdergaan in de wereld van doelgroepen, is het belangrijk dat je de Facebook Pixel op je website hebt geïnstalleerd. De Facebook Pixel is een code die bijhoudt welke pagina’s jouw websitebezoeker bekijkt. Met de gegevens van de Facebook Pixel kun jij verschillende acties ondernemen zoals bijvoorbeeld een remarketingcampagne en de websitebezoeker weer in contact te laten komen met jouw producten, services of diensten.

Aangepaste doelgroepen

Op basis van e-mailadres, mobiel telefoonnummer of Facebook-ID kun je bepaalde groepen gebruikers targetten. Je zou dus je eigen klanten/e-mailbestand aan Facebook kunnen koppelen door een .csv-bestand te uploaden als doelgroep.

Op deze manier kun je jouw klanten niet alleen de nieuwsbrief laten zien met acties en aanbiedingen, maar ook targetten als Facebook-doelgroep waarin je de actie of aanbieding met behulp van een Facebook-advertentie opnieuw aanzet tot bijvoorbeeld een aankoop. Daarnaast kun je dankzij deze aangepaste doelgroep ook een bepaald publiek uitsluiten om te voorkomen dat jouw huidige klanten een aanbieding voor nieuwe klanten zien. Maak van je klanten je Facebook-fans!

Aangepaste Doelgroep

Aangepaste doelgroep – retargeting website bezoekers

Bezoekers op je website zijn goud waard!  Je wilt natuurlijk dat ze meteen een conversie uitvoeren, zoals het kopen van een product of dienst. Het kan zijn dat mensen die je website hebben bezocht niet gelijk converteren.

Door gebruik te maken van de aangepaste doelgroep ‘retargeting websitebezoekers’ is het mogelijk om personen die je website bezochten, specifiek te targetten binnen Facebook. Zo kun je personen alsnog verleiden tot het liken van je pagina, een advertentie inzetten met een korting of verzoek zich in te schrijven voor de nieuwsbrief. Om deze doelgroep te kunnen aanmaken dien je dus wel een Facebook Pixel op de website te plaatsen.

websitebezoekers-doelgroep

 

Connecties

Het is mogelijk om je te richten op personen die je pagina leuk vinden, vrienden van deze personen of juist personen uitsluiten die jouw pagina leuk vinden.

Hetzelfde kan met mensen die jouw app hebben gedownload of hebben aangegeven naar jouw Facebook-evenement te gaan. Het handige hiervan is dat je combinaties kunt maken. Dus personen die wel jouw pagina leuk vinden, maar nog niet hebben aangegeven naar jouw event te gaan.aangepaste doelgroep interactie

 

Look-a-like doelgroepen

De naam zegt het al. Look-a-like-doelgroepen zijn vergelijkbare doelgroepen die het meest lijken op de profielen uit een aangepaste doelgroep. Als je een look-a-like-doelgroep aanmaakt, gaat Facebook op zoek naar de profielen die het meest vergelijkbaar zijn met de profielen uit een aangepaste doelgroep. Facebook let op eigenschappen zoals leeftijd, woonplaats, gedrag en interesses.

vergelijkbaredoelgroep

 

 

Welke doelgroep target optie converteert het beste?

Na het lezen van deze doelgroeptargetopties is het handig te weten welke het beste converteert. Kijk goed naar:

 • Het aantal vertoningen of weergaves
 • Sociale acties op je page post ad: likes, reacties en shares
 • Aantal clicks op je page post ad
 • Nieuwe likes op je Facebook-pagina door je page post ad

Bepaal welke optie de beste resultaten geeft met het doel dat je in gedachten hebt. Dus wil je conversies, betrokkenheid, merkbekendheid, verkeer naar de website of toch meer pagina-likes? Dan is het belangrijk om keuzes hierin te maken die passen binnen jouw budget. Focus je eerst op bestaande klanten en websitebezoekers voor je met look-a-like-profielen aan de slag gaat.

Niet wachten tot het einde

Nog een belangrijke tip: wacht niet tot het einde van de advertentielooptijd om te analyseren welke advertentie onder andere de meeste clicks en bereik heeft opgeleverd. Je begint met het testen van nieuwe uitingen en het verder optimaliseren van je best scorende advertenties al na enkele dagen looptijd. Houd de relevantiescore op advertentieniveau hiervoor in de gaten. De relevantiescore geeft een cijfer van 1 tot 10. Dit cijfer geeft aan hoe goed je doelgroep naar schatting reageert op je advertentie en wordt getoond als je advertentie meer dan 500 weergaven heeft ontvangen.

Maak een doelgroep aan waarvan je denkt dat de meeste kans heeft op succes. Blijf daarna ook doelgroepen testen totdat je een goed resultaat hebt. Er zijn namelijk veel factoren die bepalen of je Facebook-advertentie succesvol of niet zal zijn. Het belangrijkste voordeel van Facebook Advertising is, dat je eenvoudig jouw doelgroep zeer specifiek kunt afbakenen. Maak er dus zeker gebruik van!