Online marketing

SEO: deze 10 tools zijn het proberen waard

0

Ahrefs, Screamingfrog, MOZ en Majestic. Voor elke online marketeer zijn dit bekende SEO-tools die dagelijks gebruikt worden voor het analyseren van websites. Het zijn ook goede tools om een website te analyseren op techniek, content en backlinks. Echter, door gebruik te maken van andere tools kun je nog een completere analyse maken. In dit artikel deel ik welke 10 SEO-tools handig zijn om eens uit te proberen in 2019.

1. Technische tools

Snelle laadtijd van de website, een goed design en mobile friendly zijn belangrijk voor de gebruiksvriendelijkheid van de website. Een vertraging van slechts één seconde kan al 7% minder conversie opleveren. Hoewel alleen trage websites worden bestraft door Google en een snelle website niet wordt beloond, is de laadtijd dus niet direct een rankingfactor voor SEO. Voor conversies is het wel belangrijk om een snelle laadtijd van de website te hebben.

Om de techniek van de website te verbeteren, kun je gebruikmaken van nuttig technische tools. Technische tools die jij zeker niet mag missen in 2019 zijn Deepcrawl, Netpeak, Varvy SEO tool en Google Pagespeed Insights. Ik licht ze hieronder toe.

Deepcrawl

Deepcrawl is een zeer goede SEO-tool om je website te analyseren en te optimaliseren. Met Deepcrawl kun je per pagina bekijken of een pagina de juiste H1 of H2 heeft en of elke pagina een sterke meta description heeft. Met DeepCrawl kun je ook analyseren of alle URL’s nog werken en of er foute redirects zijn. Hieronder een screenshot van broken pages die gevonden worden door Deepcrawl.

deepcrawl - broken pages

Broken pages in Deepcrawl

Voor het controleren en verbeteren van een website op SEO-gebied is Netpeak een perfecte tool. De spider van Netpeak crawlt alle URL’s van een website en geeft aan wat verbeterd moet worden. Dit kunnen simpele verbeteringen zijn zoals het veranderen van H1 of H2, maar ook technische aspecten die je zelf niet snel zal ontdekken.

Netpeak adviseert ook op het gebied van design en content. Handig als je zelf weinig verstand hebt van deze belangrijke SEO-onderwerpen.

Varvy SEO Tool

Varvy SEO tool is een gratis tool die binnen een aantal seconden een analyse maakt van de technische aspecten van een website die belangrijk zijn voor SEO. Denk hierbij aan of een website geschikt is voor mobile devices, of de website https is, de Google Bot toegang heeft tot de website, de afbeeldingen een Alt-tekst hebben en of er een Robots.txt-bestand aanwezig is.

Varvy SEO tool is een simpele tool en niet zo uitgebreid als andere technische tools. Toch kan de tool enorm handig zijn als je snel een analyse wil van een website op belangrijke SEO-aspecten. Hieronder een onderdeel van de analyse die Varvy SEO tool doet (Frankwatching als voorbeeld genomen) :

Varvy SEO tool

Analyse Varvy SEO tool

Google Pagespeed Insights

Google Pagespeed Insights is een gratis tool die je zeker moet gaan gebruiken in 2019. Pagespeed insights analyseert je website en je hebt binnen een aantal seconden al een technische analyse. De tool geeft een snelheidsscore van 0 tot 100. Hierbij is 0-49 langzaam, 50-89 gemiddeld en 90-100 snel.

Google Pagespeed Insights

Google Pagespeed Insights

Naast deze score geeft de tool ook aan waar ruimte voor verbetering is op de website. Door het verbeteren van deze punten zal het laden van de pagina’s worden versneld. Zo kan het advies zijn dat afbeeldingen een ander formaat moeten krijgen of dat je bronnen moet verwijderen die weergave blokkeren.

Handige tips waar je niet snel aan zou denken en die de snelheid van de website ten goede komen. Bekijk hieronder een voorbeeld van hoe de aanbevelingen van Google Pagespeed Insights eruit zien.

Aanbevelingen Google Pagespeed Insights

Aanbevelingen Google Pagespeed Insights

2. Content-tools

De techniek van een website kan nog zo goed zijn, als er geen goede content geschreven is zal een website niet goed scoren in de zoekmachines. Deze content-tools helpen je met het schrijven van goede en waardevolle content.

Siteliner

Siteliner is een gratis alles-in-1 SEO-tool. Vooral voor contentmarketing is het een zeer geschikte tool. Een groot voordeel van Siteliner is dat deze in procenten aangeeft hoeveel duplicate content je hebt over de gehele website. Siteliner laat ook zien wat voor woordencombinaties vaak voorkomen op een website. Te veel zoekwoorden en duplicate content is zeer nadelig voor SEO.

Je zet de website die je wil analyseren in de balk en Siteliner analyseert binnen een paar minuten de hele website. Je kunt zien op welke URL er duplicate content is. Daarnaast geeft Siteliner ook aan hoe een website die je analyseert scoort vergeleken met andere websites. Denk hierbij aan het aantal woorden per pagina, tekst to HTML ratio en interne links per pagina. Bekijk hieronder hoe dat eruit komt te zien:

Analyse Siteliner

Analyse Siteliner

Buzzsumo

Met behulp van Buzzsumo kun je zien welke content over een bepaald onderwerp het meest gedeeld wordt op social media. Hierdoor kom je erachter wat een populair artikel is in het onderwerp waar jij over wil gaan schrijven. Deze informatie kun je gebruiken en verwerken in je eigen content. Als voorbeeld is in onderstaande afbeelding gezocht op het onderwerp ‘online marketing’.

Zoeken in Buzzsumo

Zoeken in Buzzsumo

ContentKing

Hoewel ContentKing door veel SEO’ers al gebruikt wordt, is het een tool die je ook in 2019 niet mag vergeten. ContentKing analyseert de URL en geeft verbeterpunten aan. Door deze verbeterpunten toe te passen is de URL beter vindbaar in de zoekmachines.

Wat deze tool onderscheidt van andere content-tools is dat het ook technische fundamenten van een website analyseert. ContentKing analyseert 24/7 de website en je krijgt een e-mail als er problemen zijn gedetecteerd. Zo kun je adequaat optreden waardoor deze problemen geen grote gevolgen zullen hebben voor de website. Bekijk hieronder een pagina die is geanalyseerd door ContentKing.

Analyse ContentKing

Analyse ContentKing

3. Backlink-tools

Om het backlinkprofiel van je website te analyseren en om ideeën op te doen om goede links te krijgen, kun je gebruik maken van backlink-tools. Hiermee kun je zien wat de waarde is van een website die naar jou refereert en of het bijvoorbeeld een follow- of no-follow-link is. Het is ook belangrijk dat je erachter komt op welke zoekwoorden kansen liggen, gebruik hiervoor zoekwoordenanalyse-tools.

Raven tools

Raven is een alles-in-1 SEO-tool. De tool maakt gebruik van data van MOZ, Majestic, Google en Bing. Hierdoor kun je met Raven perfect onderzoek doen naar data over zoekwoorden of concurrentie. Daarnaast kun je met Raven links die linken naar je website identificeren en categoriseren op autoriteit, anchor tekst en het type link.

Met Raven kun je ook no-follow-links detecteren. Je kunt zoekwoorden analyseren op basis van postcode. Hierdoor weet je niet alleen wat rankt in jouw omgeving, maar ook in een andere stad of provincie. Aangezien steeds meer zoekwoorden sinds 2017 lokaal georiënteerd zijn, is dit een zeer nuttige specificatie van Raven. Met Raven kun je ook bekijken of er een lokale trend is op een zoekwoord in een bepaalde periode en wat de lokale concurrentie is op een zoekwoord. Bekijk hieronder een voorbeeld met de zoekwoorden ‘online marketeer’.

Analyse Raven tool

Analyse Raven tool

Sistrix

Sistrix is een alles-in-1 tool en vergelijkbaar met Ahrefs. Het Duitse bedrijf Sistrix heeft enorm veel data waarmee websites geanalyseerd kunnen worden. Zoveel data hebben veel andere backlink-tools niet. Zo zie je met Sistrix de hoeveelheid externe links die naar een website verwijzen en van hoeveel verschillende domeinen deze links afkomstig zijn.

Sistrix geeft ook ideeën voor zoekwoorden die interessant kunnen zijn voor een website. Voor Sistrix heb ik gekeken naar het backlink-profiel van Frankwatching (hieronder de overview van het dashboard). Daarnaast kun je ook de link-geschiedenis, anchor-teksten, gebroken links en het land waar de link vandaan komt bekijken. Door gebruik te maken van Sistrix heb je dus een duidelijk beeld van het backlink-profiel van je website.

Analyse Sisstrix

Analyse Sisstrix

SEO powersuite

Met SEO powersuite kun je rankings van zoekwoorden bijhouden, links bijhouden en vinden en het totale backlink-profiel overzichtelijk zien. Met SEO powersuite zie je ook de hoeveel links die naar een website verwijzen en do-follow-links zijn.

SEO Powersuite is bovendien een goede tool om erachter te komen op welke zoekwoorden veel volume zit en hoe moeilijk het is om goed te scoren op een zoekwoord.

Wat SEO powersuite onderscheidt van andere alles-in-1 tools, is dat het goedkoper is om te gebruiken en dat de SEO Spyglass (nieuwe backlink-tool van SEO powersuite) de meest up-to-date index heeft. Met SEO powersuite kun je bovendien een penalty risk-analyse maken. Dit kan bij andere tools vaak niet. Bekijk hieronder hoe zo’n analyse eruit ziet:

Analyse SEO powersuite

Analyse SEO powersuite

SEO in 2019, welke tool gebruik jij?

Zoek de juiste tools uit die voor jou het beste werken. Maar blijf niet altijd ‘hangen’ in dezelfde mogelijkheden. Op die manier ben je continu met nieuwe tools bezig en blijf je jezelf ontwikkelen. Uiteindelijk zal jij ook beter scoren in de zoekmachines en laat je de concurrentie achter je. Heb jij andere handige SEO-tools om te gebruiken in 2019?