How to

Top 5 SEO-missers: dit moet je vooral niet doen!

0

Om goed vindbaar te worden via Google zijn er een heel aantal technische punten waaraan je website moet voldoen. Daarnaast geldt uiteraard de content van je website en zijn er buiten je website om een hoop zaken die je kunt optimaliseren om betere posities te verkrijgen. Er zijn echter ook een aantal zaken die ervoor kunnen zorgen dat je juist slechter vindbaar wordt, zonder dat je er zelf bij stilstaat. In dit artikel deel ik daarom een aantal factoren die je positie negatief kunnen beïnvloeden.

1. Boven de vouw advertenties

Google heeft op 19 januari 2012 een officieel persbericht verstuurd, waarin te lezen is dat websites die veel advertenties boven de vouw hebben staan, aangepakt zullen worden. Het algoritme dat de posities binnen de zoekmachine bepaalt gaat websites beter scannen op de aanwezigheid van advertenties “boven de vouw”.

Uit onderzoek is gebleken dat gebruikers het als vervelend ervaren wanneer ze landen op websites die vol met advertenties staan. Google heeft ook verklaard dat het niet alle websites zal straffen en dat het plaatsen van advertenties boven de vouw prima kan, maar binnen proporties moet blijven. Ik moet bekennen dat ik net als veel andere mijn vraagtekens zet bij deze actie van Google. Ik ben het zeker met ze eens, maar wat gaan ze doen aan de hoeveelheid advertenties op Google.nl zelf?

2. Overkill aan zoekwoorden

Het gebruik van de juiste zoekwoorden in je teksten is van groot belang, maar daar blijft het niet bij. Het is erg belangrijk dat de zoekwoorden op de correcte manier toegepast worden. Een overkill aan zoekwoorden kan leiden tot een penalty en zal dus je positie negatief beïnvloeden. Het is belangrijk om te weten dat een ‘zoekwoorddichtheid’ van zo’n 5% acceptabel is. Alles daarboven kan al snel als spam gemarkeerd worden. Let hierbij ook op de titles en meta-descriptions op je website, want ook deze tellen mee in de telling.

a-b-c links3. A-B-C & uitgaande links

Het zal je ongetwijfeld niet ontgaan zijn dat een groot gedeelte van de rankings bepaald/beïnvloed worden door je linkprofiel. Dit houdt in dat Google kijkt naar het aantal inkomende links naar je website en het aantal uitgaande links en de kwaliteit daarvan. Wanneer je hier niet op de juiste manier mee omgaat, kan dit je positie juist negatief beïnvloeden. Zo is het bijvoorbeeld niet verstandig om zogeheten a-b-c links te verzamelen. Een a-b-c link ziet er als volgt uit:

Website A -> Link – > Website B – > Link – > Website C – > Link – > Website A.

Bij het opbouwen van autoriteit is de buurt waarin je website zich bevindt erg van belang. De inkomende links worden pas echt van waarde wanneer ze van relevantie websites komen. Het kan daarom ook verstandig zijn om naar relevante websites te linken, maar daar kan een valkuil ontstaan. Het linken naar websites met een slechte autoriteit zal je positie ook negatief beïnvloeden.

4. Duplicate content

De kwaliteit van de content, die te vinden is op je website, bepaalt voor een relatief groot gedeelte de positie van je website binnen de zoekmachine. De kwaliteit van deze content wordt niet alleen bepaald op de inhoud (bijvoorbeeld zoekwoorden), maar ook op de originaliteit. Het is dus van belang om ervoor te zorgen dat zich geen dubbele teksten (duplicated content) op je website bevinden. Ook hierbij is het van belang dat titles en  meta descriptions uniek zien. Het is daarom niet verstandig om teksten van andere websites over te nemen, want ook dat kan gelden als “duplicated content”. Schrijf daarom altijd unieke en originele content!

5. Afbeeldingen, flash-elementen en andere ongein

Google Page SpeedEén van de speerpunten die Google de afgelopen jaren (en nog) gehad heeft is de snelheid van websites. Het is voor de gebruiker bijzonder prettig als de website waarop geland wordt direct zichtbaar is. Geen enkele gebruiker zit te wachten op een website waarbij het lang duurt voordat alle content geladen is. Het gebruik van grote/zware afbeeldingen, flash-elementen en bijvoorbeeld video’s kan de laadtijd van een pagina ernstig verhogen. Hierdoor kan je positie binnen de zoekmachine negatief beïnvloed worden. Het is overigens lang niet altijd zo, maar je doet er verstandig aan om dit goed te onderzoeken en op de juiste manier door te voeren. Een afbeelding kan namelijk op verschillende manier worden opgeslagen en de verschillende formaten kunnen onderling al voor een groot verschil in laadtijd zorgen.

Ken jij nog andere ‘dont’s’ en missers, die je positie in de zoekmachine negatief beïnvloeden? Laat het weten in een reactie!