Inspiratie

Wat zijn stablecoins & waarom zijn ze belangrijk?

0

In het begin van dit jaar kwam Bloomberg met twee belangrijke onthullingen voor de cryptomarkt. Allereerst zou Facebook aan een eigen cryptomunt werken voor WhatsApp. Deze stablecoin zou je kunnen gebruiken voor betalingen via de chatapp. Het zou als eerste getest worden in India. Daarnaast zou de stablecoin Tether genoeg fiat-reserves (dollars) op de bankrekening hebben staan, om aan de beloofde 1-1 ratio te voldoen. Stablecoins zijn een redelijk nieuw begrip in de cryptocurrency-branche. Wat zijn ze en waarom zijn ze belangrijk?

Waarom stablecoins?

Stablecoins zijn het gevolg van een zoektocht naar de oplossing voor de hevige volatiliteit van cryptocurrency’s. Omdat de prijzen hiervan op een open markt worden bepaald, stijgen of dalen sommige coins op een dag meer dan 10% in waarde. Om een massa-adoptie te faciliteren, moet volgens de meeste experts een oplossing gevonden worden voor de volatiliteit. Pas dan kunnen cryptocurrency’s echt een betaalmiddel zijn. De coins zijn momenteel lastig te gebruiken door welwillende ondernemers en het ondermijnt het vertrouwen in de markt.

Hoewel sommige mensen betogen dat stablecoins geen echte cryptovaluta zijn, zijn ze het technisch gezien wel. Het verschil met andere cryptovaluta is dat stablecoins hoofdzakelijk vooral gefocust zijn op het vasthouden van de waarde. Als je bijvoorbeeld naar de koers van Tether (een van de bekendste munten) kijkt, zie je dat deze steeds maar 1 a 2 cent afwijkt van de gestelde $1 prijs. Naast Tether zijn er inmiddels al meer dan 57 stablecoin-projecten in ontwikkeling en kun je er 23 ook al echt gebruiken.

Hoe werkt een stablecoin?

Net als dat geld vroeger werd gekoppeld aan een onderpand zoals goud, kan in principe elke mogelijke bestaande activa aan een stablecoin worden gekoppeld. Nu is dat vooral fiat (regulier) geld, zoals dollars/euro’s en edelmetalen zoals goud.

Er zijn momenteel drie soorten stablecoins bekend:

  • asset backed (gekoppeld aan bijvoorbeeld dollars en goud, zoals Tether, EURS, DigixDao en Gemeni)
  • crypto-backed (ondersteund door een onderpand van een of meerdere cryptocurrency’s, zoals DAI en Synthetix)
  • algorithm-backed (zoals Basis en Reserve).

Bij dit laatste type wordt de waarde stabiel gemaakt door een monetair beleid. Net zoals centrale banken dit momenteel in landen doen, door munten te slaan om koersen te laten dalen en munten in te kopen door koersen te laten stijgen.

De volgende stappen voor stablecoins

Net als met de blockchain-technologie staan de stabelcoin-projecten nog aan de beginfase van de ontwikkeling. Er moet nog heel wat water door de Rijn stromen, voordat deze coins massaal gebruikt worden.

Het gebruik van Tether gaat dan al wel door het dak, er liggen nog vele uitdagingen en zorgen in het verschiet. Zo was het lang onduidelijk of Tether wel genoeg dollars had om de beloofde 1-1 ratio in stand te houden. Doordat de 1-1 ratio door een centrale autoriteit in stand moet worden gehouden, gaat het decentrale blockchain-gedachtengoed redelijk verloren. Een dergelijke munt kan makkelijk gecensureerd worden door een overheid, door bijvoorbeeld transacties te laten blokkeren. Crypto-backed stablecoins lopen uiteraard het risico dat het onderpand (de crypto’s) in waarde dalen. De door algoritmes gesteunde stablecoins zijn momenteel nog veel te complex om in werking te brengen.

Dat stablecoins positief bijdragen aan massa-adoptie en het vertrouwen in digitale valuta, staat buiten kijf. In het komende jaar zullen we verschillende gave ontwikkelingen op dit vlak zien. Ik blijf dit alles met groot enthousiasme volgen!