Innovatie

Bitcoin & Altcoins: voorkom een verrassing van de Belastingdienst

0

Binnenkort doen we weer belastingaangifte. Maar welke waarde geef je als Bitcoin-investeerder zijnde dan door voor investeringen in cryptovaluta? Of misschien belangrijker: in welke box van het belastingstelsel geef je je vermogen op? In dit artikel leg ik de fiscale kant van handelen in Bitcoin en Altcoins uit. Ik laat het BTW-aspect buiten beschouwing. Bitcoin is immers niet belast met BTW.

Bitcoin-koers op 1 januari

De Belastingdienst schrijft voor dat je op 1 januari om 00:00 uur de waarde van je cryptoportefeuille moet noteren. Voor 1 april geef je dit op. De koers en exchange die je moet noteren, vermeldt de Belastingdienst nog niet. De meeste exchanges geven een jaaroverzicht. Hierin vind je de waarde die je in de aangifte moet doorgeven.

Natuurlijk kies je de koers van de exchange waar je het meest handelt. Als je op meerdere exchanges handelt, neem je hier een gemiddelde van. Beschrijf voor jezelf hoe je dat berekende. Bij een eventuele navraag van de Belastingdienst weet je dan nog hoe je het deed.

Veel exchanges geven de mogelijkheid om je transacties te exporteren en bij je berekening te voegen. Bewaar deze berekening goed en bespreek hem bij twijfel door met je belastingadviseur of accountant.

In beginsel in box 3

De belasting van Bitcoin– en/of Altcoin-winsten zit in beginsel in box 3. Maar let op: het kan zeker voorkomen dat de belastingheffing achteraf toch plaatsvindt in box 1. Dit gebeurt met name als je meer dan een normale hoeveelheid moeite stopt in het laten stijgen van je vermogen. De Belastingdienst spreekt dan van meer dan ‘normaal vermogensbeheer’. Hier wordt het spannend, want dan betaal je achteraf dus veel meer belasting (tot 52%). Ook heb je kans op een forse boete van de Belastingdienst.

Van box 3 naar box 1

Wanneer verschuift je cryptovermogen dan van box 3 naar box 1? Dat hangt af van een combinatie van de hoeveelheid tijd die je eraan besteedt, kennis, ervaring en aangeschafte hulpmiddelen. Denk hierbij aan trading-software of -hardware in de vorm van mining rigs.

cryptocurrency

Pas na onderzoek van de Belastingdienst weet je wat er gaat gebeuren. Wil je dit voor zijn en op veilig spelen? Dan heb ik hier wat richtlijnen voor je, als je achteraf in aanmerking komt voor box 1.

  • Als je een groot deel van de dag bezig bent met het vergroten van je cryptovermogen, bestaat de kans dat de Belastingdienst je als een professionele trader ziet. De Belastingdienst spreekt dan van dagbesteding. Ze belasten je cryptovermogen waarschijnlijk in box 1.
  • Heb je bijzondere kennis of voorkennis die het speculatieve aspect aan een transactie ontneemt? Dan kom je waarschijnlijk ook uit in box 1.
  • Voer je bovenstaande acties uit voor anderen? Dan vallen de vergoedingen die je hiermee verdient waarschijnlijk ook in box 1.

Traceerbare transacties in de blockchain

Denken dat de Belastingdienst hier niks van snapt en daarom niet opgeven wat je verdiende, is niet slim. Je zou zoiets kunnen denken, omdat je alle transacties in het buitenland via verschillende exchanges deed. Maar je bent jaren later nog traceerbaar: alle transacties staan in de blockchain (publiekelijk administratief grootboek).

Natuurlijk kost een dergelijk proces veel moeite. De Belastingdienst moet onderzoek naar je doen om dit allemaal te achterhalen. Maar in theorie kan de Belastingdienst dus van elke Nederlander de cryptovaluta-historie en -handelsactiviteiten inzien. De boete voor onjuiste aangifte kan oplopen tot 300% van de te betalen belasting per jaar.

Geen verrassingen

Handel je dus veel in cryptovaluta, dan is het belangrijk om je niet te laten verrassen tot naheffingen van de Belastingdienst. Vanuit Bitmymoney is het beste advies om voorafgaand aan het handelen in cryptovaluta, dit te bespreken met je belastingadviseur, boekhouder of accountant.

Bekijk vooraf ook of de exchange waar je veel handelt, je ondersteunt met een jaaroverzicht. Dat scheelt tijd en frustratie bij het berekenen van je belastingaangifte.

Hoe ervaar jij belastingaangifte als cryptohandelaar? Loop je ergens tegenaan in de procedure? Deel je ervaringen met me in een reactie hieronder!