Customer experience

Bereik wat je wil: 4 tips om de beste complimenten te geven

0

Nederlanders geven niet zo snel een complimentje aan een ander. Mede daarom is 1 maart uitgeroepen tot Nationale Complimentendag. Maar hoe geef je eigenlijk een compliment? En hoe kun je iemand ermee overtuigen? 4 tips voor de krachtigste complimenten!

Tip 1. Complimenteer óók als het doel al bereikt is

Veel (online) marketeers denken dat ze cadeaus (pennen of zelfs vakanties) moeten weggeven om wederkerigheid te triggeren tussen hen en de klant. Maar je kunt ook tijd, aandacht of advies geven, de klant aan het lachen maken of… Een compliment geven.

Verwerk het compliment bijvoorbeeld in de bedankmail nadat een klant iets bij je heeft gekocht. Uit onderzoek blijkt dat als je iemand uitgebreid bedankt inclusief compliment, de kans verdubbelt dat hij ingaat op je volgende verzoek.

Geef dus ook complimenten als iemand al iets voor je heeft gedaan. Het geeft je namelijk credits.

duim omhoog goed zo compliment

Tip 2. Geef een compliment achter iemands rug om

We vinden het vaak moeilijk om iemand rechtstreeks te complimenteren. Maar dat is gelukkig niet erg, want je bereikt nog meer door het complimentje achter iemands rug om te geven.

Neem als voorbeeld dit waargebeurde verhaal van mijn collega David. David was soldaat in de jaren 80 en gestationeerd in Ierland, waar het in die tijd erg onveilig was vanwege de gevechten tegen de IRA. In teams van vier liepen de soldaten door Belfast, de kogels vlogen letterlijk om hun oren. Op Davids eerste dag werd een vriend van hem doodgeschoten.

Hij werd vervolgens ingedeeld in een team met Paddy Harvey. Volgens David was Harvey de grootste idioot die erbij zat. Omdat het letterlijk over leven en dood ging, stapte hij naar de commandant en zei dat hij niet met Harvey wilde werken. De commandant antwoordde: “Maar heb je niet gehoord hoe Harvey over jou praat? Hij vertelt aan iedereen dat hij je zo graag mag!” David was in die tijd namelijk bokskampioen en Harvey ging vaak naar zijn wedstrijden kijken.

David was door dit enkele compliment bereid zijn mening over Harvey bij te stellen. En tot op de dag van vandaag hebben ze nog steeds contact met elkaar.

Geef je dus een compliment achter iemands rug om? Dan weet je vaak zeker dat dit terechtkomt bij die persoon. Zo’n compliment is krachtiger dan wanneer jij iets aardigs tegen hemzelf zou zeggen. Als jij via via iets positiefs over jezelf hoort, weet je namelijk dat de complimentengever ook tegen anderen fijne dingen over je zegt.

geen haat maar liefde sign compliment

Tip 3. Vind de persoon leuk die je een compliment geeft

Een compliment kan als gift dienen om het overtuigingsprincipe wederkerigheid te triggeren, maar het stelt sowieso het principe liking in werking. Wil je die werking nog eens flink versterken? Zorg er dan eerst voor dat je de persoon wel graag mag. want om een krachtig compliment te kunnen maken, moet je iemand namelijk oprecht leuk vinden.

Zorg er eerst voor dat je de persoon die je gaat complimenteren, graag mag.

Tijdens een salestraining wordt vaak gezegd dat de belangrijkste salesregel is dat de klant jou leuk moet vinden. Maar eigenlijk geldt: zorg dat jij de klant leuk vindt. Want als de klant (of collega, vriend of familielid) voelt dat jij hem oprecht mag, dan vertrouwt hij je en is hij ervan overtuigd dat jij het beste met hem voor hebt.

Tip 4. Spreek je bewondering uit (en weet bij wie je dat moet doen)

Ook het volgende verhaal is waargebeurd en komt van de wederkerigheidexpert Robert Cialdini zelf. Een kennis van hem genaamd Tracy werkt voor een groot bedrijf waar ze verantwoordelijk is voor het trainingsprogramma.

Tracy had een hekel aan een bepaalde collega. Want hoe druk het ook was, die man kwam om 9 uur ’s ochtends binnen en ging altijd om 5 uur weer naar huis. Anderen werkten wel over en dat schuurde bij Tracy.

Maar op een dag hoorde ze dat de man in kwestie twee zwaar autistische kinderen had geadopteerd. Voor deze kinderen is structuur belangrijk, hun vader moest altijd op tijd thuis zijn. Tracy stelde haar mening over hem bij.

Toen ze dit verhaal aan Cialdini vertelde, adviseerde hij haar om dit met de man in kwestie te bespreken. De volgende dag liep Tracy zijn kantoor binnen: “Zoals je weet liggen wij elkaar niet zo, maar dat komt door mij. Ik dacht dat je lui was, maar ik weet nu waarom jij je aan vaste kantoortijden houdt.” Ze raakten met elkaar aan de praat en hij vertelde dat hij bevriend was met de CEO en dat ze diverse ideeën hadden voor het trainingsprogramma in het bedrijf.

Tracy gaf een week later een presentatie voor het bestuur over dat nieuwe trainingsprogramma, en dus kon zij die informatie van haar collega meenemen. Resultaat: het bestuur was razend enthousiast en het was de eerste keer in de geschiedenis van het bedrijf dat een nieuw trainingsprogramma direct funding kreeg.

Ten slotte, een groot compliment dat je het einde van dit blog hebt gehaald. En ik wens je nog veel meer complimenten toe vandaag!

Foto’s : Donald Tong & Designecologist – Pexels