Advertising

Video advertising: de mogelijkheden van verschillende platformen

0

Met alleen het creëren van goede content voor video ben je er nog niet. Wat heb je aan goede videocontent op het moment dat niemand deze content ziet? Daarom leg ik in dit artikel uit hoe je de videocontent die je hebt ontwikkeld het beste kunt distribueren, om ervoor te zorgen dat jouw video-advertisingcampagne een groot succes wordt. Voor het gemak laat ik het organisch verspreiden van video dus even achterwege.

Het belangrijkste om je van tevoren af te vragen, is wat het doel van de campagne is. Zonder duidelijk doel kun je niet bepalen welk kanaal hier het beste bij aansluit en of je campagne aan het einde succesvol is geweest of niet.

Het REAN-model kan je helpen om een duidelijke doelstelling te kiezen en hierbij passende videoplatformen te vinden. Een aantal voorbeelden van doelstellingen kunnen zijn:

 • Meer naamsbekendheid verwerven bij millennials
 • Meer websiteverkeer naar de website
 • Mensen kennis laten maken met nieuw product ‘X’
 • Meer bezoekers naar mijn winkel(s) laten komen

YouTube Advertising

Denk je aan video, dan denk je natuurlijk direct aan YouTube. Vrijwel het grootste videoplatform ter wereld met ruim 30 miljoen bezoekers per dag. Een mooie kans voor adverteerders om grote groepen potentiële klanten heel gericht te benaderen met de juiste boodschap.

De eindeloze targeting-opties en advertentieformats zorgen ervoor dat je YouTube in elke fase van het REAN-model kunt inpassen. Wil je een hele grote doelgroep bereiken in de Reach-fase met een groot budget? Maak dan gebruik van Mastheads of forced pre-rolls.

Of heb je juist een kleiner budget en wil je meer bezoekers verleiden om over te gaan tot actie? Kijk dan eens naar pre-roll-advertenties in combinatie met shopping-advertenties. Of verwerk je fysieke winkellocatie in je advertentie in combinatie met radius targeting om gebruikers over te halen jouw winkel te bezoeken.

Maar misschien bevindt jouw doelgroep zich wel helemaal niet op YouTube, omdat ze daar nooit video’s bekijken? Ook dan heb je tal van andere mogelijkheden, bijvoorbeeld je video in- of out-stream wegzetten.

In-Stream Video

Naast via YouTube wordt er dagelijks ook heel veel video gekeken op platformen als NPO Uitzending Gemist, RTL XL maar ook bijvoorbeeld nu.nl en telegraaf.nl. Hierbij is het ook mogelijk om video-advertentieruimte in te kopen. Dit wordt dan In-Stream Video genoemd, omdat de video-advertentie wordt vertoond in de ‘stroom’ van andere videocontent. Dit kan voor (pre-roll), in het midden (mid-roll) of aan het einde (post-roll) zijn.

In-Stream Video

Dit zou je in kunnen zetten om additioneel bereik te creëren ten opzichte van je YouTube-campagne, of als losstaand kanaal. Een ander bijkomend voordeel is dat je, als je inkoopt bij RTL XL of NPO Uitzending Gemist je er zeker van bent dat je video-advertentie alleen wordt vertoond naast content die brand safe is, waar YouTube nog wel eens problemen mee heeft.

Daarbij zit de kracht in de herhaling van de boodschap die gebruikers bijvoorbeeld ook tegen kunnen komen op televisie. Een nadeel ten opzichte van adverteren op YouTube is dat de targeting-mogelijkheden wat betreft het gebruik van data beperkter zijn. STER heeft hier echter in samenwerking met SpotX een oplossing voor gevonden door te targeten op basis van de context.

Out-Stream Video

Kijkt jouw doelgroep niet naar video’s maar lezen ze wel veel content online? Ook daarvoor hebben publishers een oplossing gevonden, namelijk Out-Stream Video. Dit zijn video-advertenties die zonder dat er andere videocontent aanwezig is kunnen worden ingeladen in bijvoorbeeld een artikel dat je aan het lezen bent.

Op deze manier wordt het voor adverteerders mogelijk om gebruikers te bereiken die weinig tot geen videocontent bekijken. Of het is een aanvulling op je in-stream-strategie, met als doel het herhalen van je boodschap bij een relevante doelgroep. Denk bijvoorbeeld aan zakelijke gebruikers tijdens kantooruren op nieuwswebsites.

Out-Stream Video

Door deze advertentievorm te gebruiken in de distributiestrategie, is het goed mogelijk om een heel groot bereik te halen. Echter zullen de uitkijkpercentages vaak lager liggen dan bij bijvoorbeeld in-stream video, omdat de gebruikers bezig zijn met het lezen van een artikel.

Dat is niet per se een probleem. Als je bijvoorbeeld een bereikdoelstelling hebt, kun je met out-stream gemakkelijk uit de voeten. Wat ook nog een bijkomend voordeel van Out-Stream Video is, is dat je vaak aan het einde van de video de mogelijkheid hebt om een endscreen toe te voegen. Dit is een eindframe waarin je kunt afsluiten met een duidelijke call-to-action om je klant naar jouw website te halen.

Social media

Als je vooral jongeren wil bereiken, dan mag adverteren op social media natuurlijk niet ontbreken. Het is niet voor niks dat Facebook (Facebook & Instagram) samen met Google goed is voor ruim 61% van de online advertentiemarkt. Hoewel jongeren Facebook massaal de rug toekeren..

Facebook of Instagram?

Je kunt Facebook dan ook beter inzetten als je je richt op een iets oudere doelgroep, vanaf 30+. Is je doelgroep jonger? Maak dan vooral gebruik van video op Instagram. Instagram is erg visueel ingesteld, waardoor video’s op Instagram vaak goed werken.

Instagram versus Facebook

Bovendien is het goedkoper om een jongerendoelgroep te bereiken op Instagram in vergelijking met Facebook. Op Instagram betaal je gemiddeld een CPM van €2 ten opzichte van €5 bij Facebook. Daarnaast toont de doelgroep op Instagram meer betrokkenheid als het gaat om content van merken in vergelijking met Facebook.

Toch blijft Facebook een interessant kanaal. Video’s spelen een steeds belangrijkere rol op Facebook, waardoor videocontent hier goed blijft werken. Een ander groot voordeel wat Google en Facebook hebben ten opzichte van andere spelers in de markt, is de enorme hoeveelheid aan data die zij over hun gebruikers hebben. Hierdoor maakt Facebook het mogelijk om zowel op Facebook als op Instagram heel gerichte doelgroepen te definiëren, die adverteerders vervolgens kunnen targeten.

Snapchat

Snapchat wordt vaak gezien als de tegenhanger van Instagram, aangezien ze beide gericht zijn op een jonge doelgroep. Waar bij Instagram de nadruk met name ligt op het delen van mooie foto’s en video’s, zijn de gebruikers van Snapchat meer bezig met hun inner circle.

Toch kan adverteren op Snapchat zeker interessant zijn. Naast bekende formats zoals snap ads en collection ads, kun je bij Snapchat ook je eigen filters of augmented reality-advertenties maken. Een unieke, maar jonge manier om je doelgroep te bereiken. Vraag je daarom wel van tevoren goed af of Snapchat advertising bij je product of doelgroep past.

LinkedIn

Je zakelijke doelgroep met online advertenties bereiken was vrij lastig, totdat LinkedIn het platform openstelde voor adverteerders. Met de data die LinkedIn over de zakelijke markt heeft, is het bereiken van een specifieke niche binnen je zakelijke doelgroep opeens kinderspel.

Zo is het mogelijk om te targeten op bedrijfsgrootte, senioriteit van medewerkers of sectoren waarin bedrijven/medewerkers actief zijn. Bovendien kun je tegenwoordig ook filteren op interesses. Dit maakt LinkedIn het ideale advertentiekanaal voor B2B-bedrijven. Facebook is in vergelijking weer meer geschikt voor het bereiken van consumenten.

Andere videomogelijkheden

Er zijn nog tal van minder bekende platformen te bedenken waar je jouw doelgroep kunt bereiken. Denk bijvoorbeeld aan Spotify of Twitch.

Spotify

Binnen de gratis versie van Spotify heb je de mogelijkheid om advertenties te tonen aan de gebruikers. Veel gebruikers zijn bekend met dit gegeven en weten dat je audio-advertenties in combinatie met een banner kunt tonen.

Maar wist je dat je ook videoadvertenties weg kunt zetten via Spotify? In combinatie met de targeting-mogelijkheden kun je om niche-doelgroepen bereiken. Zo kun je targeten op:

 • leeftijd
 • geslacht
 • taal
 • interesses
 • playlist
 • muziekgenre
 • platform
 • locatie
 • tijd van de dag

Als je al deze targeting-opties combineert, kun je hele kleine doelgroepen met hele specifieke boodschappen benaderen. Ook biedt Spotify de mogelijkheid om gebruikers in ruil voor het kijken naar jouw video 30 minuten reclamevrij te laten luisteren met een ‘sponsored session’.

Twitch

In sommige gevallen is je doelgroep een hele specifieke niche, denk bijvoorbeeld aan gamers. Als je deze wil bereiken met video-advertenties, dan moet je zeker gebruikmaken van Twitch. Dit is een platform waarop gamers content streamen, zodat andere gebruikers mee kunnen kijken. Voorafgaand aan zo’n stream is het voor adverteerders mogelijk om een pre-roll in te kopen en zo deze niche te bereiken.

Videomix

Belangrijk om altijd goed in je achterhoofd te houden is de vraag: ‘hoe helpt kanaal ‘X’ mij met het behalen van mijn doelstelling?’ Als je daar kort en bondig een logisch antwoord op hebt, dan is het de moeite waard om dit kanaal mee te nemen in jouw videomix.

Jazeker, mijn advies zal altijd zijn om meerdere verschillende kanalen te combineren. Uiteraard zolang je budget dit toelaat. Op die manier ben je altijd flexibel om met budgetten te schuiven en je mix te optimaliseren om uiteindelijk je doelstelling te behalen.

Heb je vragen na het lezen van dit artikel? Stel ze gerust hieronder in een reactie.