Communicatiemanagement

Dit zijn de 5 grootste ergernissen van journalisten

0

Journalisten ergeren zich enorm aan woordvoerders van bedrijven. Dit blijkt uit ‘Het Grote Journalistenonderzoek 2018’. Met dit onderzoek kun jij dus je voordeel doen. Sta jij de pers te woord namens jouw bedrijf, dan kun je een slechte relatie met de journalist of slechte publiciteit over jouw bedrijf voorkomen door te leren van de top 5 aan ergernissen.

Het Grote Journalistenonderzoek werd eind vorig jaar uitgevoerd door Corner-Stone en de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). Aan het onderzoek werkten een kleine 600 journalisten mee die bij dagbladen, tijdschriften, radio, tv, persbureaus en huis-aan-huisbladen werkten. Uit het onderzoek kwam de volgende top 5 van grootste ergernissen:

Ergernis 1: onbereikbaar zijn

Wanneer journalisten vragen hebben, dan willen ze die meteen kunnen stellen. Zeker wanneer er net een persbericht is verzonden, is het belangrijk dat de woordvoerder bereikbaar is om de pers te woord te staan.

Journalisten hebben deadlines en moeten produceren. Dus willen ze ook snel antwoord. Hoe snel, dat verschilt per medium. Maar het liefst binnen 2 uur. Duurt het langer dan 24 uur, dan zijn journalisten er vaak klaar mee en is de kans op publiciteit verkeken.

Ergernis 2: nietszeggende antwoorden

Journalisten houden van duidelijke taal. En ze houden van de inhoud. Zorg daarom dat je wat te melden hebt wanneer je reageert. Wollige verhalen die eigenlijk nog niks zeggen, daar heeft niemand wat aan.

Ook hebben journalisten er een hekel aan als je afspraken niet nakomt. Geef je aan dat je terugbelt, bel dan ook terug. Zelfs als er geen nieuwe informatie is of wanneer er niets te melden valt. Dan weet de journalist waar hij aan toe is en kan hij door met een ander stuk.

Ergernis 3: invloed uitoefenen op het artikel

Wanneer een geïnterviewde het artikel voor publicatie wil lezen, dan vindt meer dan de helft van de ondervraagde journalisten dit prima. Maar het moet dan wel gaan om feitelijke onjuistheden. Journalisten vinden het prima als die worden doorgegeven en dat is een win-winsituatie. Beide partijen willen natuurlijk een goed en juist artikel.

Journalisten ergeren zich dan ook enorm wanneer het commentaar zich niet beperkt tot feitelijke onjuistheden en er bijvoorbeeld ook commentaar wordt gegeven op de schrijfstijl.

Ook ergeren journalisten zich aan woordvoerders die de vragenlijst voor de geïnterviewde, en daarmee het verhaal, proberen te beïnvloeden door vragen tegen te houden of te veranderen. Dit zijn dan ook redenen waarom een klein deel van de journalisten geen inzage vooraf geven.

Boze vrouw met stoom uit haar oren

Ergernis 4: krampachtig en onvriendelijk gedrag

Journalisten onvriendelijk bejegenen bij pijnlijke onderwerpen, of hen op een zijspoor of buitenspel zetten. Niet of heel laat reageren. Of aan het einde van de dag melden dat een collega het ‘overneemt’, die vervolgens wil weten wat de vraag ook alweer was. Journalisten ergeren zich enorm aan dit soort dingen, want tijdverspilling.

Ook ervaren journalisten meer onpersoonlijke reacties. Bijvoorbeeld wanneer er verwezen wordt naar het nieuwsbericht op de eigen website zonder verder commentaar of antwoord op de vragen van journalisten te geven.

Het contact met woordvoerders kan dus beter, vinden de meeste ondervraagde journalisten. Een klein deel van hen (16%) is door slechte ervaringen met de woordvoerder geneigd tot het schrijven en publiceren van negatievere berichten.

Ergernis 5: slechte informatie en antwoorden van lage kwaliteit

Journalisten vinden de informatie die zij krijgen van de afdeling Communicatie te gekleurd en te eenzijdig. Sommigen oordelen het werk van die afdeling zelfs als amateuristisch.

Een journalist deed de opmerkelijke uitspraak dat de afdeling Communicatie zich vaak iets op de mouw laat spelden door de eigen organisatie. De journalist kon daar doorheen prikken met zijn eigen kennis en achtergrondinformatie, omdat hij het onderwerp al tijden volgde.

Wil je publiciteit?

Heb je nieuws en wil je media-aandacht? Dan weet je nu wat je (niet) moet doen. Onthoud ook dat journalisten zich steeds meer als duider van het nieuws zien. Dus zij leggen graag uit wat het nieuws betekent voor de maatschappij.

Verder is het goed om te weten dat zowat de helft van de ondervraagde journalisten het liefst per e-mail (49%) wordt benaderd. Telefonisch benaderen vinden veel journalisten ook prima, maar alleen wanneer het dringend is.

Dus bij ‘spoed’ bellen, en anders een persbericht schrijven en e-mailen.
Zorg er natuurlijk wel voor dat je dan bereikbaar bent voor vragen van journalisten.