Customer experience

In 5 stappen naar meer mobiele conversies in je webshop

0

Als webshop-eigenaar wordt het steeds lastiger om het hoofd boven water te houden. Je moet dan ook steeds meer uit een bezoeker halen, oftewel: het conversiepercentage verhogen. Mensen concentreren zich hierbij vaak alleen op de conversie die via de desktop binnenkomt of het conversiepercentage als gemiddelde van alle apparaten. Maar hoe zorg je er nou voor dat je het mobiele conversiepercentage van jouw webshop verhoogt?

The usual suspects

Laten we maar beginnen met de usual suspects. Wil je überhaupt dat jouw webshop converteert, zijn er een aantal basisvoorwaarden waaraan je moet voldoen. Allereerst is dit de snelheid van jouw website. Nog meer dan op desktop zijn bezoekers ongeduldig. Als jouw pagina niet na een seconde of 5 á 6 geladen is, is de kans groot dat bezoekers weer zullen vertrekken. Op de website van Neil Patel zie je nog meer statistieken over de mobiele snelheid.

Hieronder alvast een kleine impressie:

 • 51% van de mobiele internetgebruikers zegt dat ze een website zijn tegengekomen die crashte, vastliep of een foutmelding ontving.
 • 38% van de mobiele internetgebruikers zegt dat ze een website tegenkwamen die niet beschikbaar was.
 • 47% van de consumenten verwacht dat een webpagina binnen 2 seconden laadt.
 • 40% van de mensen verlaat een website die niet binnen 3 seconden is geladen.
 • Een vertraging van 1 seconde op de paginarespons kun je tot wel 7% conversie kosten.
 • Als een e-commerce website €100.000 omzet per dag genereert, zou een vertraging van 1 seconde tot €2.500.000 verlies in omzet per jaar kunnen veroorzaken.

Test ook de snelheid van jouw webshop. Hier zijn verschillende tools voor. Behalve via Google Pagespeed, kun je hier ook tools als Pingdom of Gtmetrix voor gebruiken. Zelf maak ik van alle drie gebruik, omdat ze allemaal net een ander onderdeel meten. De tools hebben ieder hun voordelen, waardoor het het beste is om alle drie in te zetten. In dit artikel lees je meer over de precieze werking van deze tools.

Naast de mobiele snelheid is er nog een inkoppertje: het mobiele design. Logischerwijs moet je er ook voor zorgen dat het mobiele design van jouw webshop tip-top in orde is. Zorg dat het design volledig responsive is op alle apparaten en dat al jouw producten op een juiste manier in beeld komen. De eerste indruk telt, dus houd hier ook rekening mee bij het (laten) bouwen van jouw webshop.

Goed, nu de inkoppertjes hebben gehad, kunnen we over op het echte werk.

mobiele conversiepercentage

1. Maak jouw webshop ‘makkelijk’

Allereerst is het zaak dat jouw webshop makkelijk te gebruiken is. Het klinkt misschien alsof dit onderdeel beter bestemd was voor de paragraaf hierboven, maar er zitten een aantal haken en ogen aan waar je misschien nog niet over had nagedacht.

Een makkelijk te gebruiken website gaat verder dan er alleen voor zorgen dat al jouw buttons aanklikbaar zijn en dat het menu werkt. Om echt conversie te kunnen behalen, moet je de mobiele bezoeker bij de hand nemen en ervoor zorgen dat jij hem uitlegt welke stappen hij kan ondernemen. Over het algemeen zijn dit de volgende stappen:

 • Leg de mogelijkheden aan de bezoeker uit als deze op een webshop komt, of breng ze duidelijk in beeld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het hartje dat websites als Zalando of Asos gebruiken als je iets in jouw wensenlijst/favorietenlijst wil plaatsen.
 • Als bezoekers terugkeren naar de website, moeten zij direct verder kunnen gaan waar ze gebleven waren. Dit kun je doen door bepaalde cookies op jouw website in te stellen, die in de cachefiles worden geïmplementeerd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het behouden van bepaalde filters of het vasthouden van een product in een winkelmandje. Zonder dat er is ingelogd.
 • Maak het makkelijk voor bezoekers om fouten te herstellen, zoals bij het invullen van verkeerde (bezorg)informatie.

Toch zijn dit meer punten die in het algemeen voor een webshop gelden en niet alleen voor mobiel. Je kunt er ook via mobiel voor zorgen dat jouw website makkelijker te gebruiken is:

 • Op mobiel weet je niet altijd waar je heen moet. Bovendien hebben bezoekers vaak niet het geduld dat ze op desktop hebben. Zorg ervoor dat jouw mobiele bezoekers het gevolg van hun actie zien. Laat het winkelmandje bijvoorbeeld oplichten als er een product in wordt geplaatst. Of laat een getalletje opspringen met het aantal producten dat bezoekers in hun favorietenlijstje hebben geplaatst.
 • Ontwerp het design van jouw webshop met genoeg ruimte tussen de verschillende opties. Zo maak je het voor iedereen makkelijker om in één keer het juiste product aan te klikken. Dit voorkomt frustratie.

2. Optimaliseer de zoekfunctie

Als je meer uit jouw mobiele webshop wil halen, is het ook zaak om jouw mobiele zoekfunctie te optimaliseren. Nog meer dan op desktop wendt de bezoeker zich op de smartphone namelijk tot de zoekfunctie. Ook dit is weer terug te leiden op het ‘lui’ zijn: waar een desktopbezoeker de stappen in de website navigatie volgt, toetst de mobiele bezoeker het product of het soort product liever direct in via de zoekbalk.

Er 2 acties die je uit kunt voeren als je jouw mobiele zoekfunctie wil verbeteren:

Autocomplete

Als je duizenden producten hebt, is een foutje snel gemaakt. Wanneer je net als in de zoekfunctie van Google gebruik maakt van ‘autocomplete’, vindt een bezoeker sneller waar hij naar zoekt en is de kans op conversie groter.

Er zijn verschillende methodes om dit in jouw website te implementeren. In de meeste gevallen werken al deze methodes hetzelfde: jij vult (een gedeelte van) jouw zoekterm in waarna de autocomplete-functie deze automatisch aanvult. Als jij bijvoorbeeld op een webshop zoekt naar ‘sneakers’, zal de autocomplete automatisch suggesties als ‘sneakers laag’, ‘sneakers hoog’ en ‘sneakers Nike’ geven. Google past ditzelfde principe toe op haar eigen zoekfunctie.

Zoekfilters

Het is zaak om duidelijk antwoord te geven op een zoekvraag. Help de bezoekers hierbij door ook op de zoekfunctie filters toe te passen. Stel dat iemand zoekt op ‘Nike sale’ in jouw webshop, geef hem dan ook de mogelijkheid om te filteren op prijs, korting, soort product en maat.

3. Gebruik productvideo’s

Bij een webshop is het belangrijk om een zo goed mogelijk beeld te geven van het product dat je aanbiedt. Waar een bezoeker op desktop nog enigszins de productinformatie leest, is deze op mobiel nog visueler ingesteld. Wil je echt een goed beeld geven van jouw product, laat deze dan niet alleen zien via foto’s, maar voeg er ook een productvideo aan toe.

Vooral op het gebied van kleding is dit een echte conversietopper. In onderstaande afbeelding (statistiek van onze eigen website) zie je dat de gemiddelde sessieduur op mobiel een stuk lager is dan op desktop. In deze tijd zal de bezoeker geen lange productbeschrijving gaan lezen.

Wel is het goed om na te denken over de ROI. Investeren in productvideo’s kan een prijzige investering zijn. En behalve een stijging in het mobiele conversiepercentage, moet de absolute stijging van het aantal verkopen ook genoeg zijn.

Mobiele conversiepercentage voorbeeld op Google Analytics

4. Vergroot het vertrouwen

Potentiële klanten willen zeker weten dat jij een betrouwbare partij bent. Vooral als het gaat om het doen van een online aankoop. Bezoekers willen ook gerustgesteld worden dat er niets geks met hun geld gebeurt. Dit geldt dan ook zowel voor mobiel als voor desktop. Pas je dit principe al op desktop toe, dan mag mobiel niet achterblijven! Dit kun je op diverse manieren doen:

 • Social proof
  Als andere, bestaande personen jou al zijn voorgegaan, is de drempel lager om zelf een aankoop te doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan productbeoordelingen. Hierdoor kunnen bezoekers de meningen van anderen zien, waardoor ze zeker weten dat het goed zit.
 • Beveiliging
  Bezoekers willen zeker weten dat hun gegevens veilig zijn bij jou. Het minimale wat je moet doen, is gebruikmaken van een SSL-verbinding.
 • Extra’s
  Er zijn nog meer handelingen die je kunt uitvoeren om de bezoeker gerust te stellen. Denk hierbij onder andere aan verzending, retour- en betaalwijzen en het gebruik van keurmerken. Zo maakt bol.com (zie afbeelding hieronder) gebruik van het Thuiswinkel Waarborg-logo.

Thuiswinkel Waarborg-logo Bol.com

5. Vergemakkelijk het checkout-proces

Ik had het er hierboven al even over. Als er betaald moet worden, kan de twijfel toeslaan. Wat je dus wil, is het betalingsproces zo veel mogelijk vergemakkelijken. Een aantal stappen die je kunt ondernemen om het checkout-proces te vergemakkelijken, zijn:

 • Minimaliseer het aantal stappen in het betalingsproces
  Hierdoor duurt betalen minder lang en breng je de mobiele bezoeker niet aan het twijfelen.
 • Laat de voortgang in het betalingsproces zien
  Als een bezoeker niet weet hoeveel stappen hij nog moet doorlopen, heb je kans dat de onzekerheid toeslaat en dat de aankoop niet doorgaat. Je wil een bezoeker het gevoel geven dat hij zelf de regie in handen heeft. Deze transparantie kun je gemakkelijk geven door er bijvoorbeeld bij te zetten ‘stap 5 van de 6’ of ‘75%’.
 • Koppeling aan iDEAL of Bankieren app
  De betaling is uiteindelijk waar het om gaat bij jouw website. Vooral op mobiel dien je er dan ook voor te zorgen dat deze zo soepel mogelijk verloopt. Zorg ervoor dat bezoekers zowel bij de optie iDeal als de Bankieren App zo soepel mogelijk worden geredirect naar de betaling, waarbij ze alleen nog maar hoeven te bevestigen (met een code of vingerscan).
 • Gasten-checkout
  Er is niets zo irritant als dat je een aankoop wil gaan doen, maar vervolgens eerst nog een heel account aan moeten maken. Bovendien hangen er een hoop negatieve gevoelens aan het aanmaken van een account. Je hebt het idee dat je gelijk wordt platgegooid met allerlei e-mails en irritante belletjes van verkopers.Stel bezoekers gerust door een gasten-checkout te gebruiken. Als de betaling via de gasten-checkout is voldaan, hebben mensen al vrijwel al zijn gegevens ingevuld. Geef de bezoeker dan ook na de betaling alsnog de optie om het account aan te maken. Een mooi voorbeeld hiervan geeft Bol.com. Te zien in de afbeelding hieronder.

Geef je mobiele conversiepercentage een boost

Al met al is mobiel een platform dat niet langer een ondergeschoven kindje mag zijn. Wil je meetellen met jouw webshop, dan moet je er alles aan doen om ook jouw mobiele sales op te krikken. Niet iedereen denkt hierbij na bij het maken van een webshop, maar er valt genoeg winst te behalen.

Denk aan usability, een geoptimaliseerde zoekfunctie, productvideo’s, het vertrouwen vergroten en het checkout-proces vergemakkelijken. Zo zijn er nog veel meer tips en tricks om het mobiele conversiepercentage te verhogen. Help elkaar en reageer hieronder met jouw beste suggesties!