Social media

Is socialmedia-marketing een must? Jij bepaalt!

0

De laatste tijd hoor ik van steeds meer ondernemers dat ze socialmedia-moe zijn. Misschien herken je het wel, de haat-liefderelatie. Social media zijn bij uitstek geschikt om klanten te bereiken, maar je moet er steeds meer moeite voor doen.

Bij menig bedrijf zal social media opgenomen zijn in de marketingstrategie. Maar levert de tijd, energie en geld die je erin stopt ook daadwerkelijk iets op? En is er eigenlijk nog een succesvolle marketingstrategie zonder social media mogelijk?

Bedrijven die stoppen met social media

Bovenstaande vraag werd actueel bij velen toen Lush UK aankondigde te gaan stoppen met hun socialmedia-kanalen. Zoals ze het zelf aangaven, waren ze “moe van het vechten met algorithmes” en “wilden ze niet meer betalen om gezien te worden in newsfeeds”. Voor Lush is het belangrijk om contact te hebben met hun klanten, maar daar kon social media niet meer aan voldoen.

Lush UK is niet het enige bedrijf dat stopte met social media. JD Wetherspoon (gestopt in 2018) en Alexandra Franzen (gestopt in 2015) gingen hen bijvoorbeeld al voor. Ze doen het beiden overigens nog steeds goed, ze hebben volop klanten.

Trend of niet: dit is de vraag die je jezelf moet stellen

Is er iets in gang gezet dat nu veel bedrijven aansteekt, maar uiteindelijk wel weer zal overwaaien? Ik weet het antwoord niet. Maar of het een trend gaat worden is ondergeschikt aan de vraag of jouw socialmedia-strategie daadwerkelijk effect heeft. Wat heeft het onderhouden van de kanalen voor zin als de marketingdoelen niet behaald worden? ROI is leidend voor je marketinginspanningen.

Feiten over social media

Er is een aantal zaken die je altijd moet bedenken als het op het gebruik van een socialmedia-strategie aankomt. Dit is een lijstje feiten dat altijd geldt:

 1. Alle social media zijn bedrijven en dus georiënteerd op winst maken.
 2. Advertentiekosten zijn de afgelopen jaren gestegen.
 3. Een groot deel van jouw ideale klanten gebruikt social media, dus je kunt ze daar vinden en spreken.
 4. Algoritmes veranderen regelmatig. Op dit moment ziet bijvoorbeeld op Instagram maar 10% van jouw volgers in eerste instantie jouw organische post.
 5. De meeste social media zijn in eerste plaats een plek voor entertainment.
 6. Social media is verslavend voor de gebruiker.

Social media hebben dus een effect op de persoon die het gebruikt. Het lijkt allemaal vrij onschuldig, maar als we onder andere Cal Newport moeten geloven zijn we echt beter af zonder. Een gemiddeld persoon heeft een concentratieboog van 8 seconden, minder dan een goudvis volgens Time.com:

The average attention span for the notoriously ill-focused goldfish is nine seconds, but according to a new study from Microsoft Corp, people now generally lose concentration after eight seconds, highlighting the affects of an increasingly digitalized lifestyle on the brain.

De vraag die je je kunt stellen is: wil je hieraan bijdragen? Maar veel urgenter is de vraag: is jouw content pakkend genoeg om de kleine concentratieboog van jouw lezer/kijker bij je te houden?

Man kijkt sip naar computer, omdat hij 0 shares en likes heeft.

Is dit dan een pleidooi om te stoppen met socialmedia-marketing?

Nee, allerminst. Het is bedoeld om je na te laten denken over je huidige socialmedia-strategie en of het uiteindelijk oplevert wat jij wil. Misschien is stoppen wel een optie, misschien ook niet. Zoals ieder bedrijf regelmatig evalueert over de gang van zaken, is het verstandig om dat ook voor je socialmedia-strategie te doen. Stel daarom de volgende 4 vragen.

Vraag 1: Helpt social media jou op dit moment om meer actieve volgers te krijgen?

Jouw content en activiteiten op social media zouden ertoe moeten leiden dat je actieve volgersaantal toeneemt. Alleen een groei in het aantal is niet voldoende, je wil engagement creëren bij je volgers. Heb je tot nu toe een doel dat het aantal ideale actieve volgers beschrijft? Weet je hoe je ze moet bereiken? Wie ze zijn?

Vraag 2: Zie je een continue, meetbare impact dankzij jouw social media inspanningen?

Om die vraag te kunnen beantwoorden moet je eerst weten wat je wil bereiken met social media. Meer klanten/aankopen? Meer engagement en in welke vorm? Meer brand awareness? Oftewel, welke impact wil je maken? En hoe meet je dan of je dat behaald hebt? Als je die resultaten hebt, kun je bepalen of jij je investering in tijd, energie en geld waard vindt. Alles komt uiteindelijk neer op de ROI.

Vraag 3: Is het mogelijk om de connectie en gesprekken op social media elders te kunnen hebben en een vergelijkbare of zelfs diepere connectie te ontwikkelen met je klanten?

Het zou goed kunnen dat je tevreden bent over social media. De frequentie en inhoud van gesprekken die je voert zijn waardevol en de conversie is goed. Maar stel dat social media er niet meer zou zijn. Waar zou je deze gesprekken of verkopen nog meer kunnen voeren? En zou een ander platform of vorm van media een andere impact hebben op de connectie of verkopen? Heb je social media nodig om bereikbaarder te zijn voor je klanten?

Vraag 4: Krijg je energie van het onderhouden van je socialmedia-accounts?

Deze vraag is best tricky natuurlijk. Want als jouw socialmedia-strategie je op dit moment nog een lage ROI geeft, is de kans groot dat je er geen energie van krijgt. Maar probeer je in te beelden dat het een strategie is die zijn vruchten afwerpt, hoe zit het dan met je energielevel? Veelgehoorde commentaren over social media gaan over de energie die het zuigt om boeiende en pakkende content te maken voor volgers. Of over zichtbaar zijn en aandacht krijgen, en om andersom ook actief te zijn op social media.

Sommige ondernemers zijn er moe van om bij te dragen aan wat vaak overkomt als een schijnwereld. En het zou zomaar kunnen dat dat bij jou ook het geval is. Wanneer je zelf je accounts bijhoudt, is het goed om te bedenken of de energie die je hebt tot de gewenste gevolgen leidt als je het in social media stopt.

Dus stoppen met social media?

Als je op bovenstaande vragen regelmatig ‘nee’ hebt moeten antwoorden, dan wordt het zeker zaak om nog eens goed naar je strategie te kijken. Kun je die aanscherpen zodat het wel oplevert wat je zoekt? Het probleem zou bijvoorbeeld kunnen zitten in content die niet genoeg aanspreekt. Het is een idee om dit grondig te testen.

Kom je toch tot de conclusie dat het tijd is om te focussen op andere mediakanalen die meer effect hebben? En om te stoppen met marketing op social media? Dan zou het kunnen dat deze beslissing weerstand oproept, met name omdat je denkt dat het stoppen met socialmedia-marketing nadelig is voor je bedrijf in de hedendaagse economie. Cal Newport vindt dat onzin. Hij zegt in zijn Ted Talk:

Social media is not a fundamental technology, it’s a source of entertainment. What the market values is the ability to produce things that are rare and are valuable.

De alternatieven

Er zijn genoeg alternatieven om je marketingdoelen te bereiken zonder het gebruik van Facebook, Twitter of Instagram. Een aantal opties zijn:

 • Spreken
 • Workshops geven
 • Referral partnerships
 • Publiciteit in andere media
 • E-mailmarketing
 • Netwerken op events
 • Events organiseren

Vind jouw ideale manier om aan je marketingdoelen te voldoen. Het allerbelangrijkste blijft om een connectie te bouwen met jouw (potentiële) klanten. Dat deden ze vroeger ook zonder internet en dat kan nu nog steeds. Het is enkel aan jou welke strategie het beste bij je bedrijf past en werkt. Hoort daar social media bij, dan hoort het erbij. Zoals voor alles geldt in je bedrijf is evalueren regelmatig nodig. Ook over je socialmedia-strategie.