Loopbaan

Professional Talk: ”We moeten het gat tussen design en techniek dichten”

0

Ton Savenije is eigenaar van UX-designbureau Dit (Design in technology). Na twintig jaar freelancen, besloot hij een eigen bureau op te richten. Met succes. In het portfolio van Dit zitten veel grote namen, waaronder NLZIET, Rabobank en het Diabetes Fonds. Tons missie: het gat tussen design en techniek dichten. Hoe gaat hij dit aanpakken? Waarom maakte hij eigenlijk de stap van freelancen naar een eigen bureau? En hoe anders is het om niet alleen jezelf, maar een heel team te moeten verkopen? 

Een zakelijke familie

“Twintig jaar geleden begon ik tijdens mijn studie interactie-design met freelancen. De opdrachten kwamen toen eigenlijk altijd vanzelf en ik zat nooit zonder werk. Alles zelf bouwen, was mijn talent. Ik wilde van alles weten hoe het werkte. De keuze om met design verder te gaan, maakte ik dan ook vrij makkelijk.”

Je zou denken dat als iets zo goed gaat, je het blijft doen. Toch maakte Savenije de keuze om te stoppen met freelancen en een bureau op te richten. “Ik miste een zakelijke familie. Iedere keer als ik bij een opdrachtgever wegging, vond ik het jammer dat ik niet met die mensen verder kon werken. Ook al zou het dan aan een ander project zijn.”

Het gat tussen design en development

Daarnaast merkte Ton dat er veel veranderde op het gebied van design. “Vroeger waren design en technologie twee aparte werelden. Dat is nu anders. Nu moet je als designer veel meer technische kennis hebben. Als je die kennis niet hebt, heb je over drie jaar echt een probleem en ga je het moeilijk krijgen.”

Ton Savenije

Dat is ook de reden dat hij met Dit begon. ”Bij iedere freelance-klus zag ik dat gat tussen het ontwerp en de techniek weer. Veel bedrijven ‘smijten’ de designs heen en weer en ondertussen moppert iedereen. Ik wil juist het gesprek aangaan en de twee vakgebieden samenbrengen.”

De voors en tegens

Savenije begon voorzichtig met het starten van Dit door een stagiair aan te nemen, zich te verdiepen in de regelgeving en de juiste mensen om zich heen te verzamelen. “Als je van freelancen naar een eigen bureau gaat, worden je marges veel kleiner. Dat wat je zelf overhoudt, wordt minder. Daar moet je rekening mee houden bij het maken van die keuze. Ik vond dat niet erg, want ik wilde juist een merk bouwen en iets mooiers en groters neerzetten dan ik alleen kon.”

Het is logisch dat het ontzettend belangrijk is om de voors en tegens goed af te wegen voordat je een eigen bedrijf start. “Ik maakte heel wat berekeningen om erachter te komen hoeveel opdrachtgevers ik nodig had om goed rond te komen met een paar man personeel.”

Veel minder controle

“Je hebt zelf wel veel minder controle. In het begin had ik wel echt de bovenhand en had ik nog het gevoel dat ik de eindverantwoordelijke was, maar dat belemmerde de mensen die voor mij werkten ontzettend. Ik laat nu iedereen vrij in hoe ze ontwerpen.”

Volgens Ton heeft iedereen zijn of haar eigen proces. “Je werkt met anderen, dus de designs worden altijd anders dan ik voor ogen heb. Nu eigenlijk altijd beter. Al moet ik ook wel eerlijk toegeven dat ik nog steeds een sterke mening heb. Maar ik merk ook dat door iedereen vrij te laten, het werk alleen maar beter wordt en mensen lekkerder in hun vel zitten.”

Blijven verdiepen

In plaats van alleen voor zichzelf, is Savenije nu verantwoordelijk voor de ontwikkeling van een heel team. “Bij ieder project dat we doen, leren we nieuwe dingen. Vaak vooral van developers. We blijven ons constant verdiepen in de dingen waar we nog niet al het fijne van weten.”

Als voorbeeld vertelt Ton: “Laatst begonnen we aan een nieuw project waarbij we als programmeertaal kozen voor React Native. Ik wist er wat van, maar in mijn ogen nog lang niet genoeg. Dan ga ik kijken hoe het precies werkt en hoe ver ik kan gaan met het design, zonder dat een developer mij terugfluit. Het is een constant leerproces en ik geloof echt dat je iets alleen in de vingers kunt krijgen door het zelf te doen.”

Je kunt iets alleen in de vingers krijgen door het zelf te doen.

‘De baas’ zijn

Het grootste verschil tussen freelancer zijn en je eigen bedrijf hebben, is misschien wel dat je met een eigen bedrijf opeens ook ‘baas’ bent. “Ik hoop dat ik plezierig ben en een heldere mening uitdraag. Ook vind ik een huiselijke sfeer erg belangrijk. Iedereen moet goed in zijn of haar vel zitten.”

medewerkers lekker in hun vel

Achteraf praten is altijd makkelijk, maar als Savenije terugkijkt, hoorde hij graag eerder dat je een bedrijf op een andere manier verkoopt dan hoe je jezelf als freelancer verkoopt. “Als freelancer huren ze jou in. Nu huren ze een heel team in. Dan wordt de dynamiek met opdrachtgevers heel anders. En het is niet makkelijker om projecten te managen. Als ondernemer krijgt je het dubbele werk. Er komen heel andere taken bij. Denk bijvoorbeeld aan contracten en andere personeelszaken.”

De dynamiek van een eigen bedrijf

“Om je een voorbeeld te geven: voor het online tv-platform NLZIET leerden we diverse nieuwe platformen kennen. Zo maakten we ontwerpen voor platformen als Apple TV, Android TV en smart-tv. Hoe doe je dat dan eigenlijk?

“Eerst doken we in de code en zaten we samen met de developers om hun verwachtingen en de design-specificaties te bespreken. Als ontwerpbureau moet je begrijpen hoe de developers te werk gaan en wat de grenzen zijn van je ontwerp. Zo konden we binnen anderhalve maand een Apple TV-app ontwerpen, bouwen en uitbrengen.”

Verwachtingen

Is het hebben van een eigen bureau nu wat hij ervan verwachtte? “Het was nieuw om Dit als merk te verkopen. En het valt me op dat ik nu meer met andere ondernemers spar over waar ik tegenaan loop. Dat deed ik als freelancer minder. Verder veranderde er voor mij weinig. Ik ben gewend om hard te werken en daar hoort af en toe een avondje doorwerken bij. Maar dat probeer ik niet meer dan twee of drie keer per week te doen.”

De toekomst

Nu, twee jaar nadat Savenije en zijn team de goede flow vonden, is het tijd om na te denken over de toekomst. “Design en techniek bij elkaar brengen is onze missie. We moeten ervoor zorgen dat designers met techniek bezig zijn en het belang daarvan inzien. In mijn ogen zien designers het maken van het ontwerp nu nog te vaak als eindstadium. Daarna dragen ze het over aan een developer en laten ze het los.”

Volgens Ton is het werk pas geslaagd als dat proces naadloos in elkaar overgaat. “Dat je als designer datgene oplevert wat een developer nodig heeft. En dat opdrachtgevers ook inzien dat je ontwikkeltijd twee keer zo kort kan zijn als je vanuit de techniek naar de gebruiker denkt.”

Dit is een artikel uit de rubriek Professional Talk. In deze rubriek laten we mensen aan het woord over hun carrière(pad). Welke stappen hebben zij gezet om te komen waar ze nu staan? Lees hier meer verhalen en tips van professionals.