How to

Hoe maak je een optimale landingspagina voor campagnes & acties?

0

Je hebt er vast wel eens mee te maken gehad: er is een speciale campagne of actie aangekondigd en aan jou is gevraagd om dit online door te vertalen. Het is soms best een uitdaging om een speciale campagne of actie te integreren in de website. Als je een campagne online vorm wil geven, is het creëren van een goede landingspagina eigenlijk wel een must. In dit artikel geef ik graag 10 handvatten om een op en top pagina te creëren.

1. Zorg voor focus

Zorg ervoor dat de pagina datgene bevat wat belangrijk is om de actie kracht bij te zetten. Als de actie zowel offline als online loopt, zie je vaak dat er voor de offline actie veel communicatie is wat online letterlijk overgenomen moet worden. Maar de manier van communiceren is online heel anders dan offline. Haal enkel bepaalde informatie eruit die er echt toe doet, en neem dat over op de pagina.

2. Maak het urgent

Een campagne of actie is vaak van tijdelijke duur. Het creëren van een bepaalde vorm van urgentie op je pagina is een krachtig middel om de bezoeker te stimuleren om tot actie over te gaan. Dit kun je doen door het plaatsen van een timer die aangeeft tot wanneer je gebruik kunt maken van het aanbod. De timer hoeft misschien niet direct geplaatst te worden als de actie bijvoorbeeld nog 2 weken loopt. Vanaf een bepaald moment kun je deze toevoegen om aan te geven dat het einde van de actie nadert.

Een site die veel gebruik gemaakt van timers is Vakantieveilingen. Op de homepage draait een veiling van de dag inclusief timer waarop je kunt zien hoelang de veiling van het product nog loopt.

3. Behoud een consistente sfeer

Zorg dat de sfeer van de campagne overal op dezelfde manier wordt doorvertaald. Dit zorgt voor herkenning voor de bezoeker. Op je landingspagina is een sfeervolle header goed om die herkenning direct te creëren, omdat die bovenaan de pagina staat en daardoor altijd gezien wordt.

Een goed voorbeeld van een sterke header is bijvoorbeeld die van HelloFresh. De header geeft een duidelijke sfeer weer en heeft ook een sterke focus (call to action), namelijk het bekijken van de boxen. Daarnaast is het onder de header nog wel duidelijk dat er meer te bekijken is, maar bovenaan de pagina is focus aangebracht.

4. Geef korting

Bevat de actie een korting in de vorm van een kortingscode? Zorg dat je deze op een mooie visuele manier weergeeft. Bijvoorbeeld in de vorm van een mooi opgemaakte kortingsvoucher.

5. Maak een CTA

Als de campagne of actie zowel online als offline loopt heb je te maken met verschillen. Bijvoorbeeld in de vorm van de actie die de lezer of bezoeker kan ondernemen. Als de offline campagne niet direct actiegericht is, en je neemt dit online zo over, dan neem je de kracht van online weg. Probeer altijd een CTA (call to action) toe te voegen aan je landingspagina.

Om een voorbeeld te geven: je organiseert een evenement bij een vestiging. De offline campagne kan dan niet direct zorgen voor conversie, online wel. Voeg een formulier toe aan je pagina om je aan te melden. Een goed voorbeeld van een krachtige CTA bovenaan de pagina is bijvoorbeeld die van Peaks. De focus ligt heel duidelijk op de download van hun app. Vul je telefoonnummer in en klik op de button. De button valt goed op ten opzichte van de andere kleuren die gebruikt worden op de pagina.

Zo zijn er nog genoeg andere CTA’s die je kunt bedenken om je bezoeker actie laten nemen, zoals inschrijvingen voor een nieuwsbrief, een download, maar natuurlijk ook daadwerkelijke aankopen.

6. Laat je USP’s goed naar voren komen

Als je een campagne draait, wil je mensen overtuigen om voor jou te kiezen. Wat maakt jou uniek en waarom moet men bij jou zijn? Je hebt ongetwijfeld een aantal USP’s (unique selling points) die daar antwoord op geven. Laat deze duidelijk terug komen op de landingspagina.

7. Check de techniek

Als je bezig bent met het opbouwen van de landingspagina, controleer dan ook of deze snel laadt. Als je bijvoorbeeld met veel sfeerbeelden aan de slag bent gegaan, kun je in al je enthousiasme vergeten dat de pagina ook meer laadtijd zal hebben. Comprimeer waar mogelijk je afbeeldingen, zodat de pagina sneller geladen kan worden. Een optimale beleving op de landingspagina is erg belangrijk.

8. Zorg voor een mobiele variant

Erg belangrijk, maar dit wordt vaak vergeten. Zeker zodra je marketinginspanningen verricht om bezoekers naar de pagina te krijgen, is een mobiele variant erg belangrijk. Nieuwsbrieven en al helemaal socialmedia-kanalen worden door gebruikers op mobiel gebruikt. Als jouw landingspagina er dan op mobiel niet goed uitziet of niet goed werkt, verlies je de bezoeker.

9. Adverteer

Zodra de pagina klaar is voor gebruik, komen de bezoekers niet vanzelf. Zet online marketingkanalen in om bezoekers naar de landingspagina te laten komen. Neem de campagne op in je Google Ads-campagnes via nieuwe advertenties, sitelinks, promotie-extensies etc.

In social kanalen als Facebook en Instagram kun je tegenwoordig je landingspagina direct ‘In App’ weergeven zodra er op de advertentie wordt geklikt of wanneer er omhoog wordt geswiped in Instagram.

Zet je nieuwsbrieven in? Reserveer wat ruimte om je campagne onder de aandacht te brengen. Je hebt hier al te maken met mensen die je kennen en interesse in je hebben, een ideaal kanaal dus om de campagne te promoten!

En zo zijn er nog meer kanalen die je wellicht in kunt zetten voor je campagne.

10. Maak een doelgroep van de bezoekers

Misschien is niet iedereen bekend met jouw organisatie op het moment dat ze de landingspagina bezoeken. Ook zal niet iedereen overgaan tot de gewenste actie. Als je van de bezoekers aan de landingspagina een doelgroep maakt in Google Analytics, kun je deze mensen opnieuw bereiken met een boodschap gerelateerd aan je campagne via bijvoorbeeld sociale kanalen of Google Ads. Hiermee stimuleer je een terugkeer naar de website en vergroot je de kans op conversie.

Een landingspagina met focus

Het doorvertalen van een campagne naar je website is niet altijd even makkelijk. Het creëren van een sterke landingspagina waarin focus is aangebracht op datgene wat belangrijk is, helpt je onder andere om er een succes van te maken.

Zet deze pagina via je online marketingkanalen in om ook daadwerkelijk bezoekers naar je pagina te krijgen. Op die manier kun je de boodschap overbrengen. En je kunt ook met deze bezoekers aan de slag om ze bijvoorbeeld via remarketing opnieuw te benaderen om over te gaan tot de actie die jij voor ogen hebt. Veel succes!