Tech

Augmented reality: is dit hét moment om in te stappen?

0

Augmented reality is rap uit het Gartner Hype Cycle-dal aan het klimmen. En de reden daarvoor is tweedelig. Allereerst: B2C- en B2B-kopers gaan massaal kopje onder in een lawine van relevante en inspirerende content, voor marketeers wordt het steeds lastiger om nog onderscheidend te zijn. En tweede: klassieke content kan maar tot een zekere hoogte helpen in het aankoopproces van de klant. Met augmented reality geef je jouw product virtueel direct in de handen van je klanten. Is dit het moment om in te stappen?

De technologie-trend die achter de schermen gaande is

De laatste Gartner Hype Cycle dateert alweer van bijna een jaar geleden en AR heeft een mooi eigen plekje in de ‘Trough of Dissillusionment’. Vrij vertaald is dat de early adopters-markt. Particulieren en organisaties die het geloof al hebben in de technologie en het niet erg vinden dat alleen nog de contouren staan.

Gartner Hype Cycle

Apple, Microsoft, PTC, Google… alle grote tech giants zetten vol in op augmented reality. Hun software-updates hebben er stilletjes voor gezorgd dat de inmiddels 1 miljard mobieltjes en tablets AR ready zijn en AR-applicaties kunnen draaien. Hiermee hebben ze een nieuwe manier van informatie presenteren. Wat weer gelijk staat aan betere keuzes kunnen maken.

3D-objecten

Als koning van de digitale informatievoorziening voegt Google augmented reality-modellen in 3D toe aan de zoekresultaten. Zo kun je een paar schoenen in de ‘echte wereld’ bekijken, terwijl je online winkelt. Of je kunt een geanimeerde haai in je woonkamer plaatsen.

Accepteer cookies

Een AR-tool versus een AR-campagne

AR als tool

Ik zie een groot verschil in welke kant de ideeën opgaan, dat heeft te maken met de producten of diensten die worden verkocht. Verkoop je tastbare producten, dan kan AR dienen als tool die je aan je klanten geeft om ze te helpen een betere aankoopbeslissing te maken. Online en mobiele verkoop nam de afgelopen jaren sterk toe en daarmee ook de retouren. Nu is het nog zo dat door ‘platte’ content zoals foto’s en copy in je folder je klanten het product simpelweg niet voor zich zien. Dit wordt ook wel de imagination gap genoemd. Met augmented reality plaats je je product direct in de leefwereld van je klant.

IKEA place

Je kent inmiddels vast al het voorbeeld van de IKEA Place-app. Vanuit de folder kun je direct meubels in je huis plaatsen met visual search. CEO Adi Tatarko van de home design-webshop Houzz, geeft aan in een interview met CNBC: “De kans dat een klant iets koopt wordt 11 keer groter als diegene gebruik maakt van de tool”.

Accepteer cookies

Maar kijk bijvoorbeeld ook eens naar de AR-app van het Nederlandse Otolift. Daarmee meet de firma binnen minuten de stoelliften in, en toont het direct een levensechte 3D-weergave van het eindresultaat. Desgewenst met gedetailleerde bouwtekening. Zo reduceert Otolift de gehele sales cycle van 36 dagen naar 48 uur.

AR app Otolift

Het inmeten van trappen en vervolgens visualiseren kan ook op grotere schaal. Denk aan gebouwen, bruggen en boorplatformen. Als hier tijd kan worden bespaard en je fouten kunt voorkomen, dan praat je over hele interessante businesscases.

AR als tool: guided selling

Onderscheiden jouw producten zich met innovatieve technologie? Helaas zie je dat vaak niet aan de buitenkant, en kun je maar zoveel doen in je productbeschrijving. Met augmented reality geef je klanten letterlijk een ‘kijkje onder de motorkap’. Je toont de USP’s die onzichtbaar zijn voor het blote oog, 3D-visuals brengen het tot leven.

Met name bij de duurdere producten, zorg je met een AR-tool voor een consistent verhaal. Zo kun je de door de klant uitgekozen opties vastleggen met screen capture en in de offerte meenemen. Zo ziet de klant exact hoe het eruit kom te zien.

AR-ervaring van Toyota

AR-ervaring van Toyota

AR-campagnes: portals, print & packaging

Werk je in een organisatie waar de producten en diensten minder tastbaar zijn, zoals in finance? Dan heb je geen klantvragen als: “hoe staat dit bij mij?” Of: “past dit wel?” AR biedt dan de mogelijkheid om een kijkje te geven in de wereld rond het merk met een AR-portal. Zo geven reisorganisaties alvast een kijkje op de bestemming:

Accepteer cookies

Of denk aan het meekijken met een voetbalwedstrijd:

Accepteer cookies

Andere voorbeelden die zich hier goed voor lenen zijn festivals. Maar ook ‘serieuzere’ zoals voorlichting of een introductie van locatie.

Augmented reality biedt de mogelijkheid om lezers vanuit dit startpunt mee te nemen in een interactief, digitaal verhaal. Daarmee leg je een positieve emotionele connectie met je doelgroep, en heeft je boodschap meer impact. Denk dan ook alsjeblieft verder dan het tot leven brengen van de man of vrouw die op de cover staat. Een mooi voorbeeld is de ‘Concerto Timer’ van Häagen-Dazs, waarbij de ijseter wordt vermaakt terwijl het ijs op de perfecte zachtheid komt.

Accepteer cookies

Augmented reality: andere mooie voorbeelden?

Ook dit jaar sneuvelen weer alle contentrecords. Onder de vloedgolf aan nieuwe foto’s, video’s en socialmedia-posts is ook nóg meer marketinggerichte content. Volgens recent onderzoek (pdf) voelt ruim twee derde van alle marketeers de doorlopende druk om sneller en meer content te produceren. Ook al is de doelgroep inmiddels al lang onder die lawine van inspirerende merkboodschappen bedolven.

Een relatie opbouwen en je klant helpen een zo’n een zo geïnformeerd mogelijke aankoopbeslissing te maken, kan inmiddels op een actievere manier. Ken jij nog andere mooie voorbeelden van AR-tools of -campagnes? Deel ze hieronder in de comments.