How to

Domeinnaamhouders opgelet: opnieuw spookfacturen in omloop

0

Ontving je recent een factuur voor domeinregistratie, maar herkende je de afzender niet? Dan is de kans groot dat je een spookfactuur binnenkreeg. Het is een vervelend fenomeen. Een gewiekste manier om onwetende ondernemers geld afhandig te maken. Helaas zijn er recent weer spookfacturen in omloop waarbij domeinnaamhouders het beoogde doelwit zijn. Mijn advies? In de prullenbak ermee.

Zo werkt het

Domeinnaamhouders ontvangen een e-mail met daarin een factuur voor bijvoorbeeld ‘Domeinregistratie periode 2019/2020’. Maar dit is in het geval van spookfacturen geen factuur, maar een aanbieding. Als je deze ‘aanbieding’ betaalt, ga je een overeenkomst aan. In de kleine lettertjes staat het volgende: ‘Dit is een aanbieding en geen factuur. Betaling van deze aanbieding wordt beschouwd als opdrachtbevestiging.’

Ontbinden is vaak lastig en complex. De afzenders van deze berichten luisteren naar illustere namen zoals NL Domein Host, Domein Host Nederland en sinds kort: Web Registraties Nederland.

Spookfacturen herkennen

Spookfacturen herkennen kan erg lastig zijn. Zeker omdat oplichters steeds geraffineerder te werk gaan. Toch zijn er een aantal dingen waaraan je vaak kunt zien dat het om een spookfactuur gaat:

  • Relatief laag bedrag
  • Voor jou onbekende afzender
  • Het adres is een postbus en/of klopt niet
  • Buitenlands bankrekeningnummer
  • Naam contactpersoon is gefingeerd
  • Hele korte en bondige omschrijving
  • De kleine lettertjes

Hieronder zie je een voorbeeld van een dergelijk spookfactuur.

Spookfacturen

Wat te doen met spookfacturen?

Ontving je een spookfactuur? Verwijder de e-mail direct en maak er een melding van bij de Fraudehelpdesk. Twijfel je aan de echtheid van een factuur? Neem dan contact op met je hostingprovider.

Ik hoop dat je door het lezen van dit artikel bent gewaarschuwd voor deze vorm van internetfraude. Heb je een vraag, opmerking of wil je jouw ervaring delen? Reageer dan onder het artikel!